Περιβάλλον

Η CΟSMOTE στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η CΟSMOTE στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Βασικοί στόχοι η χρήση των ΑΠΕ σε ποσοστό 100% και η παράλληλη μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Στη «μάχη» για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου συστρατεύεται ο Όμιλος ΟΤΕ και δεσμεύεται σε  τρεις σημαντικούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom- οι οποίοι πιστοποιήθηκαν το 2019 από το Science Based Targets Initiative.

Στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται καταρχήν η χρήση αποκλειστικά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις ανάγκες του Ομίλου σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, έως το 2021.
Μέχρι το 2030 προβλέπεται μείωση των άμεσων (scope 1) και έμμεσων (scope 2) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% σε σχέση με το 2017, ενώ ο τρίτος στόχος αφορά στη μείωση των λοιπών έμμεσων εκπομπών CO2 (scope 3) ανά πελάτη κατά 25% μέσα στην επόμενη δεκαετία.  

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις είναι ενδεικτικές της στρατηγικής που έχει χαράξει και ακολουθεί η COSMOTE για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην οικονομική δραστηριότητα και  την ζωή στον πλανήτη. Η κυκλική οικονομία, η κατανάλωση ενέργειας και η διαχείριση αποβλήτων είναι μερικοί από τους πυλώνες της συνολικής περιβαλλοντικής στρατηγικής του Ομίλου.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ και τονίζει πως «η κρίση του covid-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα όλοι, σαν παγκόσμια κοινότητα, να δράσουμε άμεσα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος».
Ο κ. Τσαμάζ σημειώνει επίσης πως ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης και επιλέγει τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Σε αυτόν το δρόμο, η ψηφιακή τεχνολογία είναι σύμμαχός μας, ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο, για εμάς και τα παιδιά μας», υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ.

Τα επιτεύγματα του 2019

Πλούσιες ήταν οι δράσεις του Ομίλου στον περιβαλλοντικό τομέα κατά τη διάρκεια του 2019, όπου κατάφερε σημαντικά επιτεύγματα.
Ειδικότερα, χάρη στη δράση – πρωτοβουλία #Zeroplastic ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε 58% μείωση στη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης και μηδένισε τη χρήση των πλαστικών ποτηριών σε σημαντικές  εγκαταστάσεις του, αλλά και της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE.
Αναφορικά με την ανακύκλωση, μέσω ειδικού προγράμματος που «έτρεξε» στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κατάφερε να συλλέξει και να οδηγήσει σε αξιοποίηση περί τους 50 τόνους υλικών (τηλεφωνικές συσκευές, μπαταρίες, μελάνια εκτυπωτών).
Επιπλέον, μέσα από το  πρόγραμμα  ανακύκλωσης για τους εργαζόμενους του Ομίλου ανακυκλώθηκαν 99 τόνοι υλικών, όπως χαρτί, υλικά συσκευασίας, μελανοδοχεία, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακές μπαταρίες και λαμπτήρες.

Συνολικά, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίστηκε εναλλακτικά το 89% των παραγόμενων απορριμμάτων του, σχεδόν 5 χιλιάδες τόνους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η COSMOTE   εξασφάλισε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέσω εγγυήσεων προέλευσης από τη ΔΕΗ, και εξοικονόμησε 37,7 GWh ενέργειας (αντίστοιχη της κατανάλωσης μίας πόλης 22.000 κατοίκων).
Στον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματική λειτουργία και  στρατηγική του, ενώ συνεχώς αναζητούνται νέοι τρόποι ώστε να βελτιώνεται η θετική συνεισφορά του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης