Τελευταία Νέα

Σε ΦΕΚ οι προκηρύξεις των διαγωνισμών ΑΠΕ του Ιουλίου – Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή αιτήσεων

Σε ΦΕΚ οι προκηρύξεις των διαγωνισμών ΑΠΕ του Ιουλίου – Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή αιτήσεων
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν από τη ΡΑΕ στις 27 Ιουλίου, με μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύ 482,03 MW στα φωτοβολταϊκά και 481,45 MW στα αιολικά
Σε αντίστροφη μέτρηση μπήκε από χθες (2/6) η έναρξη κατάθεσης αιτήσεων για τους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ, της 27ης Ιουνίου, με τη δημοσίευση των προκηρύξεων της ΡΑΕ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Όπως ανέφερε η ΡΑΕ στην ανακοίνωση διεξαγωγής των δημοπρασιών, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με την ημερομηνία έναρξης υποβολής, αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ. Σύμφωνα πάντως με τις προκηρύξεις, η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει 10 ημέρες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το χρονικό «παράθυρο» κατάθεσης θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου, η Αρχή θα προσδιορίσει την ακριβή ισχύ που θα δημοπρατηθεί στις δύο κατηγορίες, με βάση τη συνολική ισχύ των έργων του οριστικού καταλόγου συμμετεχόντων σε κάθε τεχνολογία.

Στα 963,48 MW η μέγιστη συνολική δημοπρατούμενη ισχύς

Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 482,03 MW. Η τιμή εκκίνησης έχει ορισθεί στα 63 ευρώ ανά MWh, ενώ το επίπεδο ανταγωνισμού στο 40%.
Για τα αιολικά, η τιμή εκκίνησης είναι 62,99 ευρώ ανά MWh και το επίπεδο ανταγωνισμού 40%. η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 481,45 MW.

Διατήρηση της δυναμικής του κλάδου

Η διεξαγωγή των διαγωνισμών μέσα στο καλοκαίρι προκρίθηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επαρκής αριθμός ώριμων αδειοδοτικά έργων, ώστε να εξασφαλισθεί ικανοποιητικός ανταγωνισμός στις σχετικές δημοπρασίες. Έτσι, με δεδομένη την ύπαρξη της απαραίτητης «κρίσιμης μάζας» υποψήφιων σταθμών, η διενέργεια των δημοπρασιών στον προγραμματισμένο χρόνο τους διασφαλίζει πως η αγορά δεν θα απολέσει τη δυναμική που έχει αποκτήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στη μη ματαίωση των διαγωνισμών συνηγορούσαν και αρκετοί φορείς του κλάδου. Κι αυτό γιατί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχουν επενδύσεις σημαντικής συνολικής ισχύος που είναι ώριμες αδειοδοτικά, και επομένως περιμένουν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς για να αρχίσουν να υλοποιούνται.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης