Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην περιοχή που ορίζεται στο τουρκολιβυκό σύμφωνο
Επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Παρά το διάβημα της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν όπως έχει ανακοινωθεί ενώ τονίζεται ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Τουρκία: Οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ.
Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy.
Προκαλεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα - «Νόμιμες οι έρευνές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»
Προκλητικός παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, όταν το απόγευμα της Δευτέρας (1/6) εκλήθη από το υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω νέας έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Burak Özügergin είπε πως οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις, οι έρευνες που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο πρέσβης της Τουρκίας, κινούμενος στην προκλητική γραμμή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Özügergin είπε ακόμη ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.
Τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες πετρελαίου
Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της αλλά δεν είναι.
Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.
Ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.
Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.
Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων
Σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αποκαλύπτεται ο χάρτης με τα οικόπεδα των τουρκικών διεκδικήσεων στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Πρόκειται ουσιαστικά για θαλάσσιες περιοχές όπου η Άγκυρα θεωρεί πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η ΤPAO ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου. Η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας ζήτησε άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φιλο-κυβερνητικού ενημερωτικού ιστότοπου «ΧαμπέρΤουρκ», η κινητικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη συνεχίζεται και οι αιτήσεις που υπέβαλε η κρατική εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων για επιπλέον άδειες σε 7 περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης.
Να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ζήτησε ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υφηπουργός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις περί σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης καταδίκασαν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Y. Stainic τόνισε τη σημασία του αγωγού των τριών χωρών για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο τελευταίος χαρακτήρισε και σημαντική την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα ο Francis Fannon κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με την έκδοση του χάρτη ΑΟΖ, ο οποίος βασίζεται στο MOU με τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων.
«Η θέση μας είναι σταθερή.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας.
Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία.
Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα.
Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα.
Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ.
Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις.
Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed.
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία.
Δεν είναι προκλητική.
Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα.
Όμως το ταγκό θέλει δύο».
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας πριν την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, σημείωσε ότι αφενός προχωρήσαμε τη συνεργασία και αφετέρου ότι «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.
Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, προκάλεσε την Τουρκία να επικαλεστεί ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλείται για τα νησιά και τις ΑΟΖ.
Σημείωσε επίσης τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας.
Borrell (EE): Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική JosepBorrell, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας".
Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία".
"Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.
Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται", καταλήγει.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Erdogan
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιστρέφοντας στην Άγκυρα, έπειτα από δυόμισι μήνες στην Κωνσταντινούπολη, θα προεδρεύσει συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει το ΣΕΑ Τουρκίας είναι και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις από πλευράς Άγκυρας και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Δένδιας: Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρόκληση
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε σε δήλωση του ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη δήλωση του: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες.
Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
Μετά την γνωστοποίηση της δημοσίευσης των αιτημάτων της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης, το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Μάλιστα, χθες (1/6/2020) το απόγευμα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο διενεργήθηκε διάβημα.
Βαρβιτσιώτης: Θα απαντήσουμε στην τουρκική προκλητικότητα
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.
«Έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Απαντάμε με ψυχραιμία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά το διάβημα προς την Τουρκία, η ελληνική πλευρά εκκινεί έναν κύκλο ενημερώσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σχετικά, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα χρήματα που θα δοθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη υπό την άποψη ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την πρόταση της Επιτροπής.
Στόχος, όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απορροφήσει και να αξιοποιήσει εμπροσθοβαρώς αυτά τα κονδύλια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια.
Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας.
Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ real fm και προσέθεσε: «Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο.
Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».
«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη.
Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά
Επίθεση στην κυβέρνηση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αρχίζει να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
«Ήταν μόλις πριν λίγες μέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δήλωνε ότι μετά τα περιστατικά στον Έβρο πριν από δύο περίπου μήνες οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερη ένταση.
Νομίζω ότι ακριβώς αυτό υποδηλώνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την ένταση την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, έχει απωλέσει την αναγκαία ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των ιδιαίτερα λεπτών πολιτικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε» είπε μιλώντας στο Real FM ο κ.Τζανακόπουλος.
«Αρχίζει να δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
Μακριά από εμάς και από τον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή της εθνικής πλειοδοσίας σε τόσο ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα.
Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να επισημαίνουμε ότι εδώ δεν φαίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και φυσικά με στόχο αυτό το σχέδιο να καταλήξει τελικά στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις στο μέλλον» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το εάν για τα θέματα αυτά πρέπει να υπάρξει μία κοινή εθνική γραμμή ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται συναινέσεις».
«Αυτό όμως προϋποθέτει την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες προτάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η ευθύνη να μπορέσει να συγκροτήσει ένα δόγμα για την εξωτερική πολιτική, να προτείνει στρατηγικό σχέδιο, να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους γείτονές μας.
Φαίνεται ότι από τη μεριά της κυβέρνησης όχι μόνο σχέδιο δεν κατατίθεται αλλά υπάρχει και μία ακατανόητη αίσθηση αυτάρκειας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ): Η Τουρκία περνά σε παράνομες ενέργειες – Να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Στην ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαράξει και η Ελλάδα τις δικές της κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία αναφέρθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε πως «η Τουρκία περνά από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες».
«Η χώρα μας δεν έχει παρά να δείξει αποφασιστικότητα, αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό.
Ζητώ εδώ και μήνες Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και για να στείλουμε στον ελληνικό λαό μήνυμα ομοψυχίας, αλλά και προς την Ευρώπη και διεθνώς ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της…
Μόνο να προσφέρει έχει στην υπεράσπιση δικαίων μας.
Πρέπει να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και στην ΕΕ και διεθνώς και με τις όμορες χώρες να γίνουν προσπάθειες για συμφωνίες.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Περιμένω τον κ.Μητσοτάκη να δω να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας μας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γεννηματά.
Παρά το διάβημα της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν όπως έχει ανακοινωθεί ενώ τονίζεται ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Τουρκία: Οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ.
Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy.
Προκαλεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα - «Νόμιμες οι έρευνές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»
Προκλητικός παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, όταν το απόγευμα της Δευτέρας (1/6) εκλήθη από το υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω νέας έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Burak Özügergin είπε πως οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις, οι έρευνες που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο πρέσβης της Τουρκίας, κινούμενος στην προκλητική γραμμή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Özügergin είπε ακόμη ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.
Τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες πετρελαίου
Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της αλλά δεν είναι.
Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.
Ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.
Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.
Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων
Σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αποκαλύπτεται ο χάρτης με τα οικόπεδα των τουρκικών διεκδικήσεων στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Πρόκειται ουσιαστικά για θαλάσσιες περιοχές όπου η Άγκυρα θεωρεί πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η ΤPAO ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου. Η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας ζήτησε άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φιλο-κυβερνητικού ενημερωτικού ιστότοπου «ΧαμπέρΤουρκ», η κινητικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη συνεχίζεται και οι αιτήσεις που υπέβαλε η κρατική εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων για επιπλέον άδειες σε 7 περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης.
Να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ζήτησε ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υφηπουργός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις περί σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης καταδίκασαν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Y. Stainic τόνισε τη σημασία του αγωγού των τριών χωρών για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο τελευταίος χαρακτήρισε και σημαντική την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα ο Francis Fannon κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με την έκδοση του χάρτη ΑΟΖ, ο οποίος βασίζεται στο MOU με τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων.
«Η θέση μας είναι σταθερή.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας.
Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία.
Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα.
Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα.
Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ.
Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις.
Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed.
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία.
Δεν είναι προκλητική.
Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα.
Όμως το ταγκό θέλει δύο».
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας πριν την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, σημείωσε ότι αφενός προχωρήσαμε τη συνεργασία και αφετέρου ότι «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.
Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, προκάλεσε την Τουρκία να επικαλεστεί ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλείται για τα νησιά και τις ΑΟΖ.
Σημείωσε επίσης τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας.
Borrell (EE): Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική JosepBorrell, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας".
Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία".
"Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.
Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται", καταλήγει.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Erdogan
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιστρέφοντας στην Άγκυρα, έπειτα από δυόμισι μήνες στην Κωνσταντινούπολη, θα προεδρεύσει συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει το ΣΕΑ Τουρκίας είναι και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις από πλευράς Άγκυρας και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Δένδιας: Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρόκληση
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε σε δήλωση του ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη δήλωση του: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες.
Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
Μετά την γνωστοποίηση της δημοσίευσης των αιτημάτων της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης, το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Μάλιστα, χθες (1/6/2020) το απόγευμα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο διενεργήθηκε διάβημα.
Βαρβιτσιώτης: Θα απαντήσουμε στην τουρκική προκλητικότητα
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.
«Έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Απαντάμε με ψυχραιμία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά το διάβημα προς την Τουρκία, η ελληνική πλευρά εκκινεί έναν κύκλο ενημερώσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σχετικά, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα χρήματα που θα δοθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη υπό την άποψη ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την πρόταση της Επιτροπής.
Στόχος, όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απορροφήσει και να αξιοποιήσει εμπροσθοβαρώς αυτά τα κονδύλια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια.
Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας.
Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ real fm και προσέθεσε: «Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο.
Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».
«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη.
Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά
Επίθεση στην κυβέρνηση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αρχίζει να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
«Ήταν μόλις πριν λίγες μέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δήλωνε ότι μετά τα περιστατικά στον Έβρο πριν από δύο περίπου μήνες οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερη ένταση.
Νομίζω ότι ακριβώς αυτό υποδηλώνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την ένταση την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, έχει απωλέσει την αναγκαία ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των ιδιαίτερα λεπτών πολιτικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε» είπε μιλώντας στο Real FM ο κ.Τζανακόπουλος.
«Αρχίζει να δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
Μακριά από εμάς και από τον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή της εθνικής πλειοδοσίας σε τόσο ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα.
Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να επισημαίνουμε ότι εδώ δεν φαίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και φυσικά με στόχο αυτό το σχέδιο να καταλήξει τελικά στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις στο μέλλον» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το εάν για τα θέματα αυτά πρέπει να υπάρξει μία κοινή εθνική γραμμή ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται συναινέσεις».
«Αυτό όμως προϋποθέτει την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες προτάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η ευθύνη να μπορέσει να συγκροτήσει ένα δόγμα για την εξωτερική πολιτική, να προτείνει στρατηγικό σχέδιο, να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους γείτονές μας.
Φαίνεται ότι από τη μεριά της κυβέρνησης όχι μόνο σχέδιο δεν κατατίθεται αλλά υπάρχει και μία ακατανόητη αίσθηση αυτάρκειας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ): Η Τουρκία περνά σε παράνομες ενέργειες – Να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Στην ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαράξει και η Ελλάδα τις δικές της κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία αναφέρθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε πως «η Τουρκία περνά από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες».
«Η χώρα μας δεν έχει παρά να δείξει αποφασιστικότητα, αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό.
Ζητώ εδώ και μήνες Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και για να στείλουμε στον ελληνικό λαό μήνυμα ομοψυχίας, αλλά και προς την Ευρώπη και διεθνώς ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της…
Μόνο να προσφέρει έχει στην υπεράσπιση δικαίων μας.
Πρέπει να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και στην ΕΕ και διεθνώς και με τις όμορες χώρες να γίνουν προσπάθειες για συμφωνίες.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Περιμένω τον κ.Μητσοτάκη να δω να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας μας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γεννηματά.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr