Φυσικό Αέριο

Απόφαση του ΥΠΕΝ για τη διαδρομή του αγωγού IGI Poseidon στη Θεσπρωτία

Απόφαση του ΥΠΕΝ για τη διαδρομή του αγωγού IGI Poseidon στη Θεσπρωτία
Η απόφαση του γενικού διευθυντή Ενέργειας του υπουργείου αφορά το τμήμα από τον μετρητικό σταθμό «Φλωροβούνι» μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης
Την εγκατάσταση και διαδρομή του χερσαίου τμήματος μήκους 8,2 χλμ. του ελληνικού τμήματος του Yποθαλάσσιου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης Ελλάδας-Ιταλίας (IGI Poseidon), ορίζει απόφαση του γενικού διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια.

Το συγκεκριμένο τμήμα ξεκινά από τις εγκαταστάσεις Μέτρησης και Συμπίεσης στη θέση «Φλωροβούνι» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και καταλήγει μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης της θαλάσσιας όδευσης στη θέση «Ομπρέλα 2» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Καλύπτει έκταση συνολικού εμβαδού 429.456 τ.μ. (ζώνη αποζημίωσης) και ειδικότερα σε έκταση συνολικού εμβαδού 283.120τ.μ. (ζώνη αποζημίωσης) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και έκταση συνολικού εμβαδού 146.336τ.μ. (ζώνη αποζημίωσης) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός αναπτύσσεται από την IGI Poseidon, στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON. Στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η συμμετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου θα «περάσει» στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η οποία με τη σειρά της θα υπαχθεί στην ΕΔΕΥ.

Αρχική δυναμικότητα 12 bcm

Το έργο αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο τμήμα μήκους περίπου 760 χλμ. που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και διασχίζοντας τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, καταλήγει στις ακτές της Θεσπρωτίας, και το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος περίπου 210 χλμ. το οποίο συνδέει τις Θεσπρωτικές ακτές με το Ότραντο της Ιταλίας.

Έχει σχεδιαστεί με αρχική δυναμικότητα 12 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ.α.) ετησίως προς την Ιταλία, με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και σε 20 δισ. κυβ. μέτρα φ.α. ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σύνορα. Σκοπός του IGI Poseidon είναι να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ επιτρέποντας τη διασύνδεσή της με πηγές αερίου της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης