Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harvard University: Δεν υπάρχει νικητής στη διαμάχη ΗΠΑ με Κίνα

Harvard University: Δεν υπάρχει νικητής στη διαμάχη ΗΠΑ με Κίνα
Η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας
Την εκτίμηση πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται να επιδεινώνονται εξέφρασε ο καθηγητών Πολιτικών Επιστημών του Harvard University, Douglas Dillon, επισημαίνοντας ότι στο φινάλε της διαμάχης δεν υπάρχει νικητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο εγχώρια καθώς η πανδημία του κορωνοϊού καταστρέφει και τις δύο οικονομίες.
«Στο φινάλε δεν θα υπάρχει νικητής.
Πιστεύω ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται γενικά και ελπίζω να μην προκαλέσουν μόνιμη ζημιά» συμπλήρωσε ο Allison.
Η διαμάχη μεταξύ των δυο οικονομικών γιγάντων θα μπορούσε να επιφέρει την κατάρρευση της Φάσης 1 στην εμπορική συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, άλλοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, πριν μάλιστα την πανδημία του κορωνοϊού, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα θα πρέπει να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες επιπλέον αξίας 200 δισ. δολ. έως το 2021.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πανδημία έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Ορισμένοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, ο Cheng Li από το Brookings Institution, δήλωσε ότι καμία χώρα δεν είναι έτοιμη γι' αυτό, παρ' όλο που οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
«Δεν νομίζω ότι οι δύο πλευρές είναι πραγματικά έτοιμες για έναν τέτοιο πόλεμο», δήλωσε ο Li και συμπλήρωσε «νομίζω ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός, δεν θα υπάρχει νικητής.
Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει και μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης