Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας - Νέα σφοδρή κόντρα για το Χονγκ Κονγκ

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας - Νέα σφοδρή κόντρα για το Χονγκ Κονγκ
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας
Ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, καθώς η πρόθεση του Πεκίνου να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ.
Στο κάδρο μπαίνει και η Ταϊβάν, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την επιρροή τους, εξοπλίζοντας στρατιωτικά τη νησιωτική χώρα.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι έκδηλη για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρο την Κίνα για παραλείψεις σχετικά με τον κορωνοϊό.

Trump: Θα αντιδράσουμε σφοδρά για το Χονγκ Κονγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.
Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
 «Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Trump, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, σήμερα στο Πεκίνο.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας.
Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί.
Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν και τρυπούν το μαλακό υπογάστριο της Κίνας

Τη μεταφορά 18 βαρέων τορπιλών Mk-48 συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την Ταϊβάν, με την Κίνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να πνέει τα μένεα, καθώς νιώθει την αμερικανική παρουσία ισχυρή στο μαλακό υπογάστριό της.
«Ο εξοπλισμός της Ταϊβάν με τορπίλες εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να εκσυγχρονιστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, στην ισορροπία δυνάμεων και στην οικονομική πρόοδο.
Επίσης, θα βάλει φραγμό στον κινεζικό ιμπεριαλισμό που παραδοσιακά εποφθαλμιά την Ταϊβάν» πρόσθεσε.
Μια τορπίλη Mk-48 έχει διάμετρο σχεδόν δύο πόδια και ζυγίζει 3,520 λίβρες.
Μπορεί να καταστρέψει στόχους σε απόσταση 5 μιλίων, ενώ η ταχύτητά της ξεπερνά τους 55 κόμβους.



Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ στην περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.
«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Zangh Yesoui.
Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.
Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Wuhan, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.
Η διοίκηση Trump κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.
Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.
«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Zangh Yesoui, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης