Τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου στην μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη αναδεικνύουν με επιστολή τους προς τους Aντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ValdisDombrovskisκαι FransTimmermansκαι τους Επιτρόπους Ενέργειας KadriSimson, Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων ElisaFerreira και Εσωτερικής Αγοράς ThierryBretonοι υπουργοί Ενέργειας 8 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία).
Όπως αναφέρεται στην επιστολή –που υπογράφει από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς- η ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των ενεργειακών μειγμάτων των χωρών-μελών της ΕΕ και να επιτρέπει την εφαρμογή εξατομικευμένων λύσεων στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.
Το φυσικό αέριο αποτελεί «τεχνολογία-γέφυρα» για την αντικατάσταση των στερεών ορυκτών καυσίμων και την ένταξη ΑΠΕ και απανθρακοποιημένων αερίων στο ενεργειακό σύστημα. «Στο μέλλον, οι υποδομές φυσικού αερίου ίσωςμπορούν να χρησιμοποιηθούν γιααπανθρακοποιημένα αέρια καθώς και για αποθήκευση ενέργειας. Επομένως, οι επενδύσεις του σήμερα έχουν ορίζοντα ζωής πολλών ετών», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.
«Η πλειονότητα των έργων υποδομής φυσικού αερίου σταδιακά θα μπορούν να μεταφέρουν βιομεθάνιο, υδρογόνο και συνθετικά αέρια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ενέργεια και τη βιομηχανία. Συνεπώς, οι εν λόγω υποδομές πρέπει να θεωρούνται καταλύτες για την βιώσιμη και ταχεία μετάβαση προς καθαρότερη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρισμού, καθαρότερες μεταφορές, βιομηχανικές εφαρμογές και οικιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι επενδύσεις που σχετίζονται με τις υποδομές αυτές δεν πρέπει να έχουν δυσμενή μεταχείριση ούτε από πλευράς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ούτε από πλευράς ταξινόμησης. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται υποδομές φυσικού αερίου πρέπει να έχουν ίδια πρόσβαση σε κεφάλαια όπως και οι εταιρείες ηλεκτρισμού.
Η παύση της στήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών αερίου που συνεισφέρουν προς την ενεργειακή μετάβαση θα καταστήσει δυσκολότερο για πολλές χώρες-μέλη να κινητοποιήσουν επαρκείς επενδύσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους για έργα υποδομής. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η στήριξη της ΕΕ και η χρηματοδοτική συνδρομή για την ανάπτυξη υποδομών αερίου μέσω διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου και πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την ισχυρή μας στήριξη στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενθαρρύνουμε την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και άλλων αερίων καυσίμων που μειώνουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και συνεπάγονται σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη για την Ένωση», καταλήγουν οι οκτώ υπουργοί.
www.worldenergynews.gr