Φυσικό Αέριο

Οι εισαγωγές LNG αμφισβητούν την κυριαρχία της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Οι εισαγωγές LNG αμφισβητούν την κυριαρχία της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου
Tο LNG από τις ΗΠΑ και άλλες πηγές, όπως το Κατάρ, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Αζερμπαϊτζάν ως σημαντικού προμηθευτή, δημιουργεί πραγματικό ανταγωνισμό
Η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, η οποία θεωρείται ευρέως ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, είναι πιθανό να αμφισβητείται όλο και περισσότερο, καθώς οι νέοι προμηθευτές εδραιώνουν την θέση τους στην περιοχή.

Ενώ η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ και άλλες πηγές, όπως το Κατάρ, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Αζερμπαϊτζάν ως σημαντικού προμηθευτή, δημιουργεί πραγματικό ανταγωνισμό, μειώνοντας την εξάρτηση των κρατών μελών από την Ρωσία σύμφωνα με το EnergyMarketPrice.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν από καιρό να ενθαρρύνουν την ΕΕ να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, ανησυχώντας ότι η ρωσική ενεργειακή υπεροχή της επιτρέπει να ασκεί πολιτική και οικονομική επιρροή στην ένωση.
Η Ρωσία θεωρεί ότι αυτές οι ανησυχίες προδίδουν την επιθυμία να αυξηθεί το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη ενιαία αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.
Ο Igor Sechin, Διευθύνων Σύμβουλος της Ρωσικής κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft, ισχυρίστηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να περιορίσουν τις φτηνές εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να υπονομεύσουν τη Ρωσία και να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ένταση κορυφώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Αμερική επέβαλε τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, ύψους 1,2δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα παραδώσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Η αμερικανική δράση ανάγκασε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ένα από τα δικά της σκάφη τοποθέτησης σωλήνων, η οποία είναι πιθανό να αναστείλει την λειτουργία του αγωγού για τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2021, με μείωση της ζήτησης που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, ενδεχομένως να προσθέτει καθυστερήσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης