Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nordea Bank, Goldman: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 4/11 και η σύγκρουση με την Huawei δεν θα επιτρέψουν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο

Nordea Bank, Goldman: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 4/11 και η σύγκρουση με την Huawei δεν θα επιτρέψουν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο
Η κλιμάκωση εντάσσεται σε μια στρατηγική του Trump που έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να «διακόψει ολόκληρη τη σχέση» με την Κίνα την οποία έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνη για τον κορωνοιό
Ο εμπορικός και εσχάτως τεχνολογικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΗΠΑ και της Κίνας καλά κρατάει και με βάση τις τράπεζες Nordea Bank και Goldman Sachs οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 σε συνδυασμό την σύγκρουση για την Huawei αποτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας.
Στις 15 Μαΐου 2020 σημειώθηκε σοβαρή κλιμάκωση στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όταν η προεδρία Trump κινήθηκε για να μπλοκάρει τις παγκόσμιες προμήθειες σε chip της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, πυροδοτώντας φόβους για αντίποινα από την Κίνα.
Η αλλαγή των κανόνων σχεδιάστηκε για να πλήξει την Huawei την κινεζική εταιρία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστής smartphone και για να αποσυνδέσει τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η κλιμάκωση εντάσσεται σε μια στρατηγική του Trump που έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να «διακόψει ολόκληρη τη σχέση» με την Κίνα την οποία έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνη για τον κορωνοιό.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, δήλωσε ο Trump… όλα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στις ΗΠΑ 500 δισεκ. δολάρια.
Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος για την αρνητική στάση του Trump…
Οι ΗΠΑ την τελευταία περίοδο είναι διαιρεμένες στα περισσότερα θέματα και είναι ιδεολογικά πολωμένες περισσότερο από ποτέ, ωστόσο σε ένα θέμα συμφωνούν οι αμερικανοί σε ποσοστό 66% δεν τους αρέσουν οι κινέζοι.
Με βάση την Goldman Sachs οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα θα δυσκολέψει την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε ένα συμβιβασμό με την Κίνα για το εμπόριο.  
Όμως θα υπάρξει επιδείνωση μόνο εάν και όταν η Κίνα ανταποκριθεί και αντεπιτεθεί, κάτι που φαίνεται ότι πράττει.
Στις 17 Μαΐου 2020 το υπουργείο εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στους τελευταίους κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Huawei και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών εταιρειών.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τις λάθος ενέργειες, δηλαδή του εμπάργκο κατά της Huawei, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαίου, αλλά έχει περίοδο χάριτος 120 ημερών.
Η κρατική εφημερίδα Global Times της Κίνας, επικαλούμενη μια άγνωστη πηγή, ανέφερε σε απάντηση στους νέους φραγμούς για το λογισμικό της Huawei, η Κίνα ήταν έτοιμη να θέσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες σε μια «λίστα αναξιόπιστων εταιριών» ως μέρος των αντιμέτρων της.
Αυτά τα αντίμετρα περιλαμβάνουν την έναρξη ερευνών και την επιβολή περιορισμών σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple, η Cisco Systems και η Qualcomm.
Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την δύναμη τους και επικαλούμενες  ζητήματα εθνικής ασφάλειας ως δικαιολογία για περιορίσουν ξένες εταιρίες, ανέφερε το υπουργείο εμπορίου της Κίνας.
Η Global Times κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανική αλυσίδα παγκόσμιων ημιαγωγών σε μια προσπάθεια να την ελέγξουν πλήρως από το σχεδιασμό έως τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή, κίνηση που ονόμασαν εθνικισμό ημιαγωγών
Αυτό που υποστηρίζουν οι κινέζοι δεν είναι λάθος αντιθέτως είναι η πιο λογική στρατηγική σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ, στην παραγωγή ημιαγωγών, η οποία είναι επίσης και η μεγαλύτερη αδυναμία της Κίνας στον συνεχιζόμενο αγώνα της για να φθάσει τις ΗΠΑ τεχνολογικά.
Οι κινέζοι παραδέχονται ότι «παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν βιώσει μια μεγάλη αποβιομηχάνιση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, εξακολουθούν να διατηρούν πλεονεκτήματα στον τομέα των ημιαγωγών με εταιρείες όπως η Intel, οι οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν ολόκληρη τη διαδικασία της σχεδίασης chip.
Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του τεχνολογικού προστατευτισμού, η Κίνα, πρέπει να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την νέα τάση μια αντι-παγκοσμιοποίηση και να αλλάξει τις στρατηγικές προς μια ανεξάρτητη ανάπτυξη.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ελέγχουν την παγκόσμια αλυσίδα βιομηχανιών ημιαγωγών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με τους κολοσσούς  κατασκευής chip όπως η Intel και την TSMC με έδρα την Ταϊβάν, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ για διαθέτουν αυτάρκεια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι κινέζοι αναγνωρίζουν ότι ο τεχνολογικός πόλεμος έχει πλήξει τομείς της κινεζικής δραστηριότητας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της υιοθετώντας πολιτικές ανεξάρτητης ανάπτυξης βασικών τεχνολογιών.
Αυτό υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η παγκοσμιοποίηση σε αυτή την συγκυρία τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς η Κίνα κινείται να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών.
Κατά την Nordea bank το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στον πιο άμεσο δείκτη διπλωματικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν.
Ο καταλύτης που ώθησε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά 30% υψηλότερο το 2019 ήταν η εμπορική συμφωνία «Φάσης 1» με την Κίνα να αναφέρει ότι η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας ήταν απόλυτα νεκρή.
Η Κίνα πιθανότατα να είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού θα μπορούσε να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθώς οι αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος θα την στοχοποιούσαν.
Κατά την Nordea δεν αποκλείονται παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου δασμών έχει αυξηθεί.,
Εν ολίγοις, περισσότερη χαλάρωση από την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα και περισσότερος εξαγόμενος αποπληθωρισμός έρχεται στον ορίζοντα κατά την Nordea.
Κατά την Nordea αγοράζουμε USD / CNH με στόχο 7,3850 και S / L στα 6,9520.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/huawei%27s%20american%20suppliers.jpg?itok=lh4TSvMU
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trade%20war%20born%20to%20die.jpg?itok=5VzNwM0phttps://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDCNH%20target.jpg?itok=7kg_snm_https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US%20dislike%20of%20china_0.png?itok=4LocHYtx
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης