Ηλεκτρισμός

«Παράθυρο» ΑΔΜΗΕ για συμπράξεις με ιδιώτες σε νησιωτικές διασυνδέσεις και offshore αιολικά

«Παράθυρο» ΑΔΜΗΕ για συμπράξεις με ιδιώτες σε νησιωτικές διασυνδέσεις και offshore αιολικά
Στόχος των συμπράξεων η περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας των νησιών, για την εγκατάσταση επιπλέον μονάδων ΑΠΕ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ι.Μάργαρη
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με παραγωγούς ΑΠΕ στην υλοποίηση κάποιων από τις επόμενες νησιωτικές διασυνδέσεις, άφησε ανοικτό ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, στόχος μίας τέτοιας ενδεχόμενης συνεργασίας θα είναι να δημιουργηθεί πρόσθετη δυναμικότητα για «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή στα αντίστοιχα νησιά.

Όπως επισήμανε το στέλεχος του Διαχειριστή, αν και πρωταρχικός στόχος των διασυνδέσεων είναι να καλυφθεί η τοπική ζήτηση σε ρεύμα, παράλληλα θα δημιουργήσουν πρόσθετο ηλεκτρικό «χώρο» για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στα νησιά. Ο «χώρος» αυτός, ο οποίος εξαρτάται από τις προδιαγραφές των διασυνδέσεων, έχει προσδιορισθεί από τη μελέτη κόστους-οφέλους της επιτροπής ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, με θέμα τον βέλτιστο τρόπο απεξάρτησης των νησιωτικών περιοχών από τους πετρελαϊκούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
Διάφορα μοντέλα συνεργασίας

Μάλιστα, η δυναμικότητα αυτή έχει ποσοτικοποιηθεί στο τελευταίο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος επενδυτής ΑΠΕ θα ήθελε να αναπτύξει σε κάποιο νησί επιπλέον μονάδες από αυτές που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός του Διαχειριστή, τότε θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΑΔΜΗΕ, για την επαύξηση της αντίστοιχης δυναμικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, για τη «φόρμουλα» συνεργασίας δεν είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί το μοντέλο της «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή η σύσταση μίας κοινοπρακτικής εταιρείας ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης. Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ μελετά άλλα εναλλακτικά μοντέλα, στο πλαίσιο των οποίων ο Διαχειριστής και ο ιδιώτης θα αναλαμβάνει το ποσοστό του κόστους που του αντιστοιχεί, λαμβάνοντας στη συνέχεια αποζημίωση για την επένδυση που έχει κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπλήρωσε, ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρεί τον έλεγχο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη και άρτια τεχνικά ολοκλήρωσή του. Επίσης, ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, αλλά και την τεχνική ικανότητα.

Υποδομές σύνδεσης υπεράκτιων αιολικών

Ένας ακόμη πιθανός τομέας συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με ιδιώτες αφορά επενδυτές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Με βάση τον κ. Μάργαρη, με δεδομένο ότι η τεχνολογία των offshore πάρκων ωριμάζει τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερο, το θέμα διερευνάται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον ENTSO-E, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έτσι, και στο πλαίσιο του ENTSO-E, ο ΑΔΜΗΕ μελετά πολύ αναλυτικά όλα τα μοντέλα με τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το εγχώριο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.

Σε τέτοιες εφαρμογές, όπως συμπλήρωσε, ο Διαχειριστής θα μπορούσε να έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς στη θάλασσα. Υποδομές στις οποίες θα συνδέονται τα πάρκα, για να εγχύσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα.


K.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης