Διεθνή

Συνομιλίες διαπραγματευτών ΗΠΑ και Κίνας για την συμφωνία πρώτης φάσης

tags :
Συνομιλίες διαπραγματευτών ΗΠΑ και Κίνας για την συμφωνία πρώτης φάσης
Η πανδημία coronavirus έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Κίνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη συμφωνία πρώτης φάσης

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και η Κίνα πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία αργά την Πέμπτη για να συζητήσουν εμπορικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας «πρώτης φάσης» που υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το CNBC ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και ο  υπουργός εμπορίου Robert Lighthizer μίλησαν επίσης με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Liu He για τα θέματα οικονομικής και δημόσιας υγείας, σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Η κλήση έγινε όταν οι επενδυτές εξέφρασαν παγκόσμιες ανησυχίες για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε έναν εμπορικό πόλεμο τα τελευταία δύο χρόνια και πρόσθεσαν σημαντικούς δασμούς η μια στα προϊόντα της άλλης - πριν οι εντάσεις σταματήσουν όταν υπέγραψαν τη συμφωνία της πρώτης φάσης.

Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο φάνηκαν να επιδεινώνονται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να αμφισβητούν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης του κορωνοϊού.

Η πανδημία coronavirus έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Κίνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία περιλαμβάνει την αγορά επιπλέον αγαθών 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε διάστημα άνω των δύο ετών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Doanld Trump είπε ότι θα «καταγγείλει» τη συμφωνία εάν το Πεκίνο δεν εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κλήσης της Πέμπτης, και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι παρά την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, και οι δύο χώρες αναμένουν πλήρως να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας εγκαίρως», σύμφωνα με το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ. Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας ανέφερε επίσης ότι και οι δύο χώρες εργάζονται για την εφαρμογή όσων περιγράφονται στην εμπορική συμφωνία.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν την επικοινωνία, ανέφεραν και οι δύο ανακοινώσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης