Στα 2.534 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ποιες περιοχές της χώρας έχουν μείνει αλώβητες από την επιδημία
Εν αναμονή του αυριανού (28/4) διαγγέλματος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη (στις 18:00 το απόγευμα) βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, η οποία ύστερα από ένα δίμηνο lockdown περιμένει να πληροφορηθεί πως η χώρα θα οδηγηθεί στην επόμενη ημέρα και πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η αργή και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενημερώσει για το σχέδιο της, είναι προφανές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι αυτή η μετάβαση κάθε άλλο παρά εύκολη θα πρέπει να θεωρείται.
Τα πρόσφατα κρούσματα στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα και στο Κρανίδι αλλά και σε οικισμούς Ρομά στη Λάρισα έρχονται να δείξουν το πόσο εύκολο είναι να αναζωπυρωθεί ένα νέο κύμα της επιδημίας και να ανατραπεί η έως σήμερα καλή πορεία, εφόσον υπάρξει χαλάρωση και μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, από αύριο 28/4 αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις – αν και οι δικηγόροι έχουν προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις – ενώ στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό άξονα για την έξοδο από το lockdown από τις 4/5 και αφού περάσει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, για το οποίο θα ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν και για το Πάσχα.
Πέτσας: Από 4 ή 5 Μαΐου θα μετακινούμαστε χωρίς sms και βεβαιώσεις
Τη θέση ότι από τις 4/5 ή τις 5/5 θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την αποστολή μηνυμάτων στο 13033 και χωρίς την ανάγκη επίδειξης βεβαιώσεων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ταυτόχρονα θα αρθούν και οι περιορισμοί για να μετακινείται κάποιος εκτός νομού.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε πως στις 18:00 το απόγευμα αύριο Τρίτη 28/4 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, το οποίο θα εκτείνεται από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του ςσχεδίου.
Πάντως, για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας είπε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν έως τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων.
Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο κ.Πέτσας.
«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανικής και οι επιχειρήσεις υγιεινής, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και αμέσως μετά τα καταστήματα εστίασης.
Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, από τα πρώτα στάδια» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού», τονίζοντας ότι «το SMS και το έγγραφο θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων».
Στους 136 οι νεκροί
Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε έχουμε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται «με γνωστή συρροή κρουσμάτων».
Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα φθάνουν πλέον τα 2.534, εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φθάνει πλέον τα 136. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 ασθενείς- εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες, ενώ 65 έχουν λάβει εξιτήριο από τις Εντατικές.
Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 580 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 1.228 συνδέονται με ήδη γνωστά κρούσματα.
Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσους.
Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.
Ειδικότερα, για τα σχολεία, ο κ.Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
«Θέλει πολλή προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο.
Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα.
Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε.
«Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.
Αναφορικά με την χρήση της μάσκας, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κλπ ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο για όλους τους εισερχόμενους αλλά και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα.
Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή.
Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε:
«Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα.
Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα.
Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».
«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις» επεσήμανε ο κ. Τσίοδρας
Με προσοχή, όμως, είπε ο κ.Τσιόδρας παρακολουθείται και η περίπτωση ασθενούς που εμφανίσθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό, ενώ ενδιαμέσως ήταν αρνητική.
Όπως είπε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη.
Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος - το σωματοφάρυγγα.
Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν.
Τέτοιο είναι το περιστατικό.
Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας.
Στη Γερμανία έχουν γίνει.
Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση.
Άλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό.
Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι.
Χαρδαλιάς: Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη
Ιδιαίτερη χαρακτήρισε την εβδομάδα που ξεκίνησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι «προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη ημέρα», ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών για τον οδικό χάρτη της κανονικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η άρση των μέτρων μεταβάλλει την ατομική ευθύνη που οι πολίτες έχουν επιδείξει ως τώρα «στο νέο στοίχημα», δηλαδή την κυκλοφορία με όρους και κανόνες προστασίας και σεβασμού σε όλους τους πολίτες τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το πέρασμα στην επόμενη φάση.
Το επόμενο διάστημα, «ο κανόνας είναι ότι στάδια άρσης θα απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους» για να επαναξιολογούνται στο ενδιάμεσο τα στάδια, καθώς δεν θα εκλείψουν νέα κρούσματα, ενώ «πιθανόν θα χρειαστεί τα μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα παρασχεθούν «αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει σε κάθε χώρο» στο εξής, αφού «η καθημερινότητάς μας μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή θεραπεία δεν θα είναι η ίδια».
Ίδια δεν θα είναι και η φετινή Πρωτομαγιά, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές.
Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου.
Ανοίγουν τα παραλιακά μέτωπα
Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τις 4 Μάιου για προληπτικούς λόγους, ενώ «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επιπρόσθετα, αίρονται από αύριο το πρωί οι περιορισμοί στην μετακίνηση στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, την Παραλία Πάτρας και την Παραλία Βόλου.
Τέλος στην τοπική καραντίνα
Επιπλέον, αίρονται οι επιπλέον περιορισμοί και στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, όπως και στο δήμο Ξάνθης.
Αντίθετα, παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται από την Τουρκία, μέσω των Κήπων Έβρου. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι στους επιβάτες των πτήσεων από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, από τις 6 πτήσεις που ήρθαν το Σαββατοκύριακο, ελέγχθηκαν συνολικά 489 άτομα και μόνο 4 βρέθηκαν θετικά.
Με τους ελέγχους να συνεχίζονται, «η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα.
Τα επόμενα στάδια, η δημιουργία της νέας καθημερινότητας έχει τις δικές της προκλήσεις.
Μέχρι τις 4 Μαΐου τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ποιες περιοχές έχουν μείνει αλώβητες από τον κορωνοϊό
Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή του κοροναϊού στην ελληνική επικράτεια.
Από το σύνολο των 2.517 κρουσμάτων, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Σύμφωνα με τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ, οι νομοί στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι οι Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας.
Από την άλλη, οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (50 ανά 100.000 πληθυσμού που εμφανίζονται σε σκούρο πράσινο χρώμα) είναι οι νομοί Καστοριάς, Χερσόνησος του Άθω και Αργολίδας.
www.worldenergynews.gr
Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενημερώσει για το σχέδιο της, είναι προφανές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι αυτή η μετάβαση κάθε άλλο παρά εύκολη θα πρέπει να θεωρείται.
Τα πρόσφατα κρούσματα στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα και στο Κρανίδι αλλά και σε οικισμούς Ρομά στη Λάρισα έρχονται να δείξουν το πόσο εύκολο είναι να αναζωπυρωθεί ένα νέο κύμα της επιδημίας και να ανατραπεί η έως σήμερα καλή πορεία, εφόσον υπάρξει χαλάρωση και μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, από αύριο 28/4 αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις – αν και οι δικηγόροι έχουν προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις – ενώ στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό άξονα για την έξοδο από το lockdown από τις 4/5 και αφού περάσει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, για το οποίο θα ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν και για το Πάσχα.
Πέτσας: Από 4 ή 5 Μαΐου θα μετακινούμαστε χωρίς sms και βεβαιώσεις
Τη θέση ότι από τις 4/5 ή τις 5/5 θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την αποστολή μηνυμάτων στο 13033 και χωρίς την ανάγκη επίδειξης βεβαιώσεων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ταυτόχρονα θα αρθούν και οι περιορισμοί για να μετακινείται κάποιος εκτός νομού.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε πως στις 18:00 το απόγευμα αύριο Τρίτη 28/4 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, το οποίο θα εκτείνεται από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του ςσχεδίου.
Πάντως, για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας είπε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν έως τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων.
Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο κ.Πέτσας.
«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανικής και οι επιχειρήσεις υγιεινής, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και αμέσως μετά τα καταστήματα εστίασης.
Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, από τα πρώτα στάδια» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού», τονίζοντας ότι «το SMS και το έγγραφο θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων».
Στους 136 οι νεκροί
Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε έχουμε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται «με γνωστή συρροή κρουσμάτων».
Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα φθάνουν πλέον τα 2.534, εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φθάνει πλέον τα 136. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 ασθενείς- εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες, ενώ 65 έχουν λάβει εξιτήριο από τις Εντατικές.
Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 580 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 1.228 συνδέονται με ήδη γνωστά κρούσματα.
Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσους.
Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.
Ειδικότερα, για τα σχολεία, ο κ.Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
«Θέλει πολλή προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο.
Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα.
Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε.
«Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.
Αναφορικά με την χρήση της μάσκας, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κλπ ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο για όλους τους εισερχόμενους αλλά και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα.
Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή.
Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε:
«Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα.
Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα.
Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».
«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις» επεσήμανε ο κ. Τσίοδρας
Με προσοχή, όμως, είπε ο κ.Τσιόδρας παρακολουθείται και η περίπτωση ασθενούς που εμφανίσθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό, ενώ ενδιαμέσως ήταν αρνητική.
Όπως είπε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη.
Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος - το σωματοφάρυγγα.
Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν.
Τέτοιο είναι το περιστατικό.
Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας.
Στη Γερμανία έχουν γίνει.
Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση.
Άλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό.
Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι.
Χαρδαλιάς: Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη
Ιδιαίτερη χαρακτήρισε την εβδομάδα που ξεκίνησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι «προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη ημέρα», ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών για τον οδικό χάρτη της κανονικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η άρση των μέτρων μεταβάλλει την ατομική ευθύνη που οι πολίτες έχουν επιδείξει ως τώρα «στο νέο στοίχημα», δηλαδή την κυκλοφορία με όρους και κανόνες προστασίας και σεβασμού σε όλους τους πολίτες τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το πέρασμα στην επόμενη φάση.
Το επόμενο διάστημα, «ο κανόνας είναι ότι στάδια άρσης θα απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους» για να επαναξιολογούνται στο ενδιάμεσο τα στάδια, καθώς δεν θα εκλείψουν νέα κρούσματα, ενώ «πιθανόν θα χρειαστεί τα μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα παρασχεθούν «αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει σε κάθε χώρο» στο εξής, αφού «η καθημερινότητάς μας μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή θεραπεία δεν θα είναι η ίδια».
Ίδια δεν θα είναι και η φετινή Πρωτομαγιά, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές.
Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου.
Ανοίγουν τα παραλιακά μέτωπα
Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τις 4 Μάιου για προληπτικούς λόγους, ενώ «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επιπρόσθετα, αίρονται από αύριο το πρωί οι περιορισμοί στην μετακίνηση στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, την Παραλία Πάτρας και την Παραλία Βόλου.
Τέλος στην τοπική καραντίνα
Επιπλέον, αίρονται οι επιπλέον περιορισμοί και στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, όπως και στο δήμο Ξάνθης.
Αντίθετα, παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται από την Τουρκία, μέσω των Κήπων Έβρου. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι στους επιβάτες των πτήσεων από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, από τις 6 πτήσεις που ήρθαν το Σαββατοκύριακο, ελέγχθηκαν συνολικά 489 άτομα και μόνο 4 βρέθηκαν θετικά.
Με τους ελέγχους να συνεχίζονται, «η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα.
Τα επόμενα στάδια, η δημιουργία της νέας καθημερινότητας έχει τις δικές της προκλήσεις.
Μέχρι τις 4 Μαΐου τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ποιες περιοχές έχουν μείνει αλώβητες από τον κορωνοϊό
Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή του κοροναϊού στην ελληνική επικράτεια.
Από το σύνολο των 2.517 κρουσμάτων, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Σύμφωνα με τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ, οι νομοί στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι οι Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας.
Από την άλλη, οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (50 ανά 100.000 πληθυσμού που εμφανίζονται σε σκούρο πράσινο χρώμα) είναι οι νομοί Καστοριάς, Χερσόνησος του Άθω και Αργολίδας.
www.worldenergynews.gr