Διεθνή

Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση 6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020

Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση 6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020
Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες που το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώνεται το πρώτο τρίμηνο του έτους
Ιστορική βουτιά κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, από το 1992 όταν και άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα της κινεζικής οικονομίας για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο.
Η πρωτοφανής αυτή συρρίκνωση αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού που παρέλυσε την παραγωγή και τις δαπάνες, γεγονός που εντείνει την πίεση στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες.
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, η συρρίκνωση αυτή είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το -6,5% που προέβλεπαν αναλυτές, και ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6%.
Αν και ήδη τα εργοστάσια στην Κίνα έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο έχει μπροστά του μια τεράστια ανηφόρα να διανύσει για να δώσει ώθηση στην κινεζική οικονομία, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καταστρέφει τη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας αλλά και η εσωτερική ζήτηση παραμένει υπό πίεση.
«Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των προσδοκιών, αποτιμώντας το τίμημα της οικονομικής ακινησίας όταν ολόκληρη η κοινωνία βρισκόταν σε lockdown.
Στην επόμενη φάση, ανησυχία προκαλεί η έλλειψη συνολικής ζήτησης.
Η εσωτερική ζήτηση δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως καθώς η κατανάλωση που σχετίζεται με τις κοινωνικές συναθροίσεις είναι ακόμα απαγορευμένη, ενώ η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να «χτυπηθεί» καθώς η πανδημία εξαπλώνεται» υποστηρίζει ο Lu Zhengwei, οικονομικός επικεφαλής της Industrial Bank.
Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, «η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής» είπε ο Mao Shengyong, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%).
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης