Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ράλι στις διεθνείς αγορές - Ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού και άρση των lockdowns σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ράλι στις διεθνείς αγορές - Ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού και άρση των lockdowns σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση 6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020 
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι αγορές της Ευρώπης και τα futures των δεικτών της Wall Street, με όχημα τις ελπίδες για αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού και το σχέδιο για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 3%
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 40,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 3,3% στις 10.654 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 2,7% στις 17.220 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 3,3% στις 5.813 μονάδες.
Στις 4.504 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 3,6%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 2,7% στις 6.945 μονάδες.

Το σχέδιο Trump για το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας

Σχέδιο για την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις ανακοίνωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, τονίζοντας ότι υπάρχουν 29 Πολιτείες που θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο νέο τέταρτο πακέτο στήριξης το οποίο θα ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αφορά στις υποδομές των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός Πρόεδρος ανακοίνωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τις προϋποθέσεις για Πολιτείες των ΗΠΑ ώστε να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα που που έχουν επιβληθεί για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κοροναϊού ακόμη και πριν την 1η Μαίου 2020.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Opening Up America Again, άνοιγμα της Αμερικής ξανά και θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις .

H φαρμακευτική εταιρία Gilead αναφέρει ότι έχει βρει αποτελεσματικό φάρμακο για τον κορωνοιό

Οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Gilead Sciences αυξήθηκαν σχεδόν 15%, μετά από ανακοίνωση της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς Covid-19 που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο Remdesivir, φαίνεται να έχουν «γρήγορα αποτελέσματα, μειώνει τον πυρετό και τα αναπνευστικά συμπτώματα».
Γιατρός στο Σικάγο που επιβλέπει μια κλινική και παρακολουθεί στενά την πορεία του φαρμάκου διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς του είχαν αναρρώσει σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
«Τα καλύτερα νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη αναρρώσει, κάτι που είναι υπέροχο.
Είχαμε μόνο δύο ασθενείς που πέθαναν», δήλωσε η ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Κάθλεν Μουλάν, σύμφωνα με την STAT News.
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του Covid-19, το οποίο έχει μολύνει περισσότερα από 2,14 εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο Πρόεδρος Trump χαρακτήρισε το φάρμακο Remdesivir και την υδροξυχλωροκίνη για την ελονοσία ως «πολύ συναρπαστικά φάρμακα», παρόλο που τα φάρμακα δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί ως αποτελεσματικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού.
Ορισμένες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, την Κίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου χρησιμοποιούν το Remdesivir, το οποίο δοκιμάστηκε ως πιθανή θεραπεία για το ξέσπασμα του Ebola, με την ελπίδα ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του ιού.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που αφορούσαν ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις ιού αναμένονταν αυτόν τον μήνα.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Ο δείκτης Asia Dow σημειώνει άνοδο 2,3% στις 2.916 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 3,15% στις 19.897 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 2% στις 24.493 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει άνοδο 0,7% στις 2.838 μονάδες, μετά την ιστορική συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Κίνας στο α΄τρίμηνο του 2020.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο έως +2,8%.

Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση 6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020  

Iστορική βουτιά κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, από το 1992 όταν και άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα της κινεζικής οικονομίας για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο.
Η πρωτοφανής αυτή συρρίκνωση αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού που παρέλυσε την παραγωγή και τις δαπάνες, γεγονός που εντείνει την πίεση στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες.
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, η συρρίκνωση αυτή είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το -6,5% που προέβλεπαν αναλυτές, και ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6%.
Αν και ήδη τα εργοστάσια στην Κίνα έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο έχει μπροστά του μια τεράστια ανηφόρα να διανύσει για να δώσει ώθηση στην κινεζική οικονομία, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καταστρέφει τη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας αλλά και η εσωτερική ζήτηση παραμένει υπό πίεση.
«Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των προσδοκιών, αποτιμώντας το τίμημα της οικονομικής ακινησίας όταν ολόκληρη η κοινωνία βρισκόταν σε lockdown.
Στην επόμενη φάση, ανησυχία προκαλεί η έλλειψη συνολικής ζήτησης.
Η εσωτερική ζήτηση δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως καθώς η κατανάλωση που σχετίζεται με τις κοινωνικές συναθροίσεις είναι ακόμα απαγορευμένη, ενώ η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να «χτυπηθεί» καθώς η πανδημία εξαπλώνεται» υποστηρίζει ο Lu Zhengwei, οικονομικός επικεφαλής της Industrial Bank.
Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, «η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής» είπε ο Mao Shengyong, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%).
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης