Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

DBRS: Προβλέπει πτώση έως 10% του ΑΕΠ, ανεργία έως 23% το 2020 για την Ελλάδα και μπαράζ υποβαθμίσεων - Το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1,5% έως 4%

DBRS: Προβλέπει πτώση έως 10% του ΑΕΠ, ανεργία έως 23% το 2020 για την Ελλάδα και μπαράζ υποβαθμίσεων - Το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1,5% έως 4%
Για την Ελλάδα ο οίκος DBRS προβλέπει πτώση του ΑΕΠ από -5,5% ως -10% για το 2020 και άνοδο της ανεργίας από 20% ως 23% - Τα σενάρια της κρίσης του κορωνοϊού για 14 κράτη
Πτώση από -5,5% έως -10% προβλέπει για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS λαμβάνοντας υπόψη δύο σενάρια εάν μετριοπαθές και ένα απαισιόδοξο, ενώ για την ανεργία εκτιμάει ότι θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση από 16,4% της τρέχουσας περιόδου σε 20% ως 23%.
Το μετριοπαθές σενάριο για το 2021 προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 4% και ανεργία 18%, ενώ το δυσμενές άνοδο κατά 1,5% του ΑΕΠ και 21% ανεργία.
Να σημειωθεί ότι η DBRS θα συνεχίζει να ενημερώνει αυτά τα δύο σενάρια για επιλεγμένες χώρες - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - και η επόμενη αναθέρωηση θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαίου 2020. 
Ταυτόχρονα ο Καναδικός οίκος, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω υποβαθμίσεις κατά τους επόμενους μήνες σε διάφορες οικονομίες.
Να σημειωθεί ότι η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα στις 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου 2020. 
Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προβλέψεις έχουν αλλάξει δραματικά εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) και των συναφών απαντήσεων που δόθηκαν για την αντιμετώπισή του από κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, προβλέποντας μπαράζ υποβαθμίσεων και δίνοντας μια πρώτη πρόβλεψη υπό τη μορφή δύο σεναρίων, ενός μετριοπαθούς και ενός δυσμενούς για το πως μπορούν να εξελιχθούν δύο βασικά οικονομικά μεγέθη, ΑΕΠ και ανεργία για 14 κράτη.
Όπως επισημαίνει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, επιδεινώθηκε από θετική - 3,3% τον Ιανουάριο, σε αρνητική -3,0% τον Απρίλιο.
Με βάση τις εκτιμήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναμένεται ευρέως να είναι το χειρότερο καταγράφοντας ρεκόρ οικονομικής πτώσης για τα περισσότερα κράτη, ακόμη και τα κυρίαρχα από οικονομική άποψη, λόγω του αντίκτυπου του εκτεταμένου κλεισίματος επιχειρήσεων, αδράνειας εργατικού δυναμικού και κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχουν ήδη υποστεί κάποια πίεση λόγω της σημαντικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών χρέους φαίνεται να αυξάνουν την βεβαιότητα, είτε λόγω δραματικής μείωσης των ταμειακών εισροών, είτε λόγω παρατάσεων στις πληρωμές από την κυβέρνηση.
Σε άλλους τομείς, οι οικονομικές απώλειες ενδέχεται να εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται ευρέως με τα προηγούμενα σενάρια stress της DBRS Morningstar, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου τα κυβερνητικά μέτρα έχουν συμβάλει στη μείωση των ταμειακών περιορισμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Το τρέχον περιβάλλον έχει δημιουργήσει έναν ασυνήθιστα υψηλό βαθμό συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, που αντικατοπτρίζεται στην ευρεία διασπορά αρνητικών προβλέψεων, ενώ είναι παραπάνω από πιθανό ότι  θα υπάρξουν περαιτέρω υποβαθμίσεις κατά τους επόμενους μήνες. 
Προς το παρόν, ορισμένες διαθέσιμες προβλέψεις φαίνονται αισιόδοξες, όμως κάθε εβδομάδα που περνάει παρουσιάζει ολοένα και πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Στο πλαίσιο αυτού του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar δημοσιεύει ένα απλοποιημένο σύνολο μακροοικονομικών σεναρίων, ένα μετριοπαθές και ένα δυσμενές, για επιλεγμένες οικονομίες.
Και τα δύο σενάρια υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, ωστόσο το μετριοπαθές μπορεί να μετατοπιστεί σταδιακά χαμηλότερα, εκτός εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Το δυσμενές σενάριο, αντικατοπτρίζει μια πολύ πιο bearish εκδοχή και είναι λιγότερο πιθανό να αναθεωρηθεί, εκτός εάν οι συνθήκες κατά τους επόμενους μήνες αποδειχθούν σημαντικά καλύτερες ή χειρότερες από το αναμενόμενο.
Όπως προαναφέρθηκε, αυτή η κρίση και οι προκύπτουσες κυβερνητικές αντιδράσεις θα έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις για συγκεκριμένους τομείς.
Επιπλέον, τα κύρια μακροοικονομικά δεδομένα και τα δεδομένα ανεργίας ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερεκτιμούν δραστικά ή να υποτιμούν τις υποκείμενες πιέσεις.
Ορισμένοι τομείς βλέπουν μια πολύ μεγαλύτερη κατάρρευση των εσόδων από άλλους.
Οι διαφορετικές αποκρίσεις της κυβερνητικής πολιτικής συνεπάγονται επίσης, ότι τα συνολικά ποσοστά ανεργίας ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η κάρτα των σεναρίων του DBRS Morningstar καταρτίστηκε με βάση τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook του ΔΝΤ, οι οποίες κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αλλά με αρκετές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις (για παράδειγμα, δεν περιλήφθηκαν προβλέψεις χρέους / ΑΕΠ, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας).

Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προβλέπει:
                        
                                   Μετριοπαθές σενάριο          Έτος            Δυσμενές σενάριο
ΑΕΠ                           Πτώση -5,5%                         2020              Πτώση -10%  
                                  Άνοδο 4%                               2021              Άνοδο  1,5%
                                  Άνοδο 3,5%                            2022              Άνοδο   4%

Ανεργία                     20%                                        2020               23%

                                  18%                                        2021                21%
                                  17,5%                                     2022               18,5%

Τα σενάρια: 1/ Το μετριοπαθές, 2/ Το δυσμενές
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης