Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για υλοποίηση έργων ΑΠΕ μέσω ατομικών κοινοποιήσεων

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για υλοποίηση έργων ΑΠΕ μέσω ατομικών κοινοποιήσεων
Στόχος η ύπαρξη μίας επιπλέον εναλλακτικής λύσης για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τις μονάδες, πέρα από την πρόκριση από διαγωνισμό ή τη συμμετοχή απευθείας στην αγορά
Η προοπτική διεκδίκησης αποζημίωσης μέσω του σχήματος των ατομικών κοινοποιήσεων στην DG Comp, τη θέσπιση του οποίου πρόκειται να δρομολογήσει το ΥΠΕΝ εντός 2020, βρίσκεται στα σχέδια ξένων επενδυτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεγάλα πρότζεκτ ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξένοι επενδυτές που διερευνούν την προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα έργων μεγάλης ισχύος, προσανατολίζονται σε μονάδες άνω των 250 MW, ώστε να μπορούν να αιτηθούν για αποζημίωση μέσα από το εν λόγω σχήμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από εγχώριους developer, με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή, τα σχέδια αυτά έχουν να κάνουν τόσο με φωτοβολταϊκά όσο και με αιολικά πάρκα.

Εξατομικευμένες αποζημιώσεις

Υπενθυμίζεται ότι τα 250 MW πρόκειται να αποτελέσουν το ελάχιστο όριο ισχύος για σταθμούς ΑΠΕ που θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς μέσω ατομικής κοινοποίησης. Δυνατότητα η οποία αναμένεται να δοθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, έως το τέλος του 2020 αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» ο συγκεκριμένος τρόπος κατακύρωσης αποζημίωσης για «πράσινους» σταθμούς μεγάλης ισχύος.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το σχήμα αυτό θα έχει 10ετή διάρκεια. Στο πλαίσιό του, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να κοινοποιεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν εξατομικευμένες αποζημιώσεις για έργα ΑΠΕ άνω των 250 MW, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Έλλειψη επενδυτικής «ορατότητας»

Με βάση τις επαφές που έχουν κάνει ενδιαφερόμενοι επενδυτές στη χώρα μας, φαίνεται πως βλέπουν το σχήμα των ατομικών κοινοποιήσεων ως μία επιπλέον εναλλακτική λύση για να «κλειδώσουν» αποζημίωση για τα σχεδιαζόμενα έργα, την οποία θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους. Κι αυτό γιατί στη δεδομένη συγκυρία δεν μπορούν να βασιστούν αποκλειστικά σε κάποιον από τους υπόλοιπους τρόπους κατακύρωσης τιμής αναφοράς, δηλαδή τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ και τη συμμετοχή απευθείας στην αγορά, αφού για κανέναν από αυτούς δεν υπάρχει σαφής «ορατότητα» για το ύψος στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στο μέλλον οι αμοιβές των μονάδων.

Όσον αφορά την απευθείας συμμετοχή στην αγορά, ο λόγος είναι πως θα χρειαστεί αρκετός σχετικά χρόνος έως ότου διαμορφωθεί εικόνα για το ύψος στο οποίο θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις νέες χονδρεμπορικές αγορές, με δεδομένο πως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Target Model. Από την άλλη πλευρά, αν και στην περίπτωση των διαγωνισμών είναι περίπου δεδομένο ότι η χώρα μας θα ζητήσει παράταση του συγκεκριμένου καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, δεν έχει διασαφηθεί ποια μορφή θα έχουν εφεξής οι ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως είναι φυσικό, οι επενδυτές αναμένουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, τα οποία θα καθορισθούν από τις εφαρμοστικές αποφάσεις του πλαισίου κοινοποίησης, όταν αυτό διαμορφωθεί. Πάντως, εκτιμούν ότι αρκετά τέτοια επενδυτικά σχέδια θα έχουν σημαντικές πιθανότητες να αξιολογηθούν θετικά, με δεδομένο ότι στο πλαίσιό τους θα γίνουν στην περιοχή εγκατάστασης υψηλές επενδύσεις για τη σύνδεση των μονάδων στο σύστημα, με τις οποίες θα αναβαθμιστούν σημαντικά και τα δίκτυα σε τοπικό επίπεδο.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης