Χρηματιστήριο & Αγορές

Πτώση στις αγορές της Ασίας παρά τη συμφωνία OPEC+ για το πετρέλαιο - Στο -2,33% ο Nikkei, ο Kospi -1,88%

tags :
Πτώση στις αγορές της Ασίας παρά τη συμφωνία OPEC+ για το πετρέλαιο - Στο -2,33% ο Nikkei, ο Kospi -1,88%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 2.783,05 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (13/4) οι αγορές της Ασίας, παρά την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία για το πετρέλαιο, καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,33% στις 19.043,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,88% στις 1.825,76 μονάδες.
Ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,53% στις 4.624,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,57% στις 10.099,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη υποχωρεί κατά -0,15% στις 1.226,20 μονάδες, ενώ οριακά μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη STI στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο -0,35% και τις 2.562,24 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 2.783,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,81% στις 10.215,41 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.
Οι χώρες των ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς.
Μάλστα, πηγές από τους OPEC+ δήλωσαν ότι αναμένουν η συνολική παγκόσμια παραγωγή να μειωθεί κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον επόμενο μήνα, καθώς στις περικοπές θα συμμετάσχουν και άλλοι σημαντικοί παραγωγοί πετρελαίου, όπως είναι οι ΗΠΑ.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές που συμφώνησαν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το 2008, η οποία μέχρι τώρα ήταν η μεγαλύτερη μείωση που είχε σημειωθεί.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση της παραγωγής που ανακοινώθηκε χθες δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την πτώση που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.
«Με ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να παραμένει σε αργία, είναι ένα πολύ ήρεμο ξεκίνημα για την εβδομάδα», τόνισε ο περιφερειακός επικεφαλής αναλύσεων της ING στην Ασία, Robert Carnell, για να προσθέσει ότι «οι σκέψεις θα στραφούν στη διαδικασία άρσης των περιορισμών, η οποία αναμένουμε ότι θα είναι πολύ αργή και σταδιακή».
Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεών της και την άρση των περιοριστικών μέτρων σε επαρχίες όπως είναι αυτή της Hubei, η οποία είχε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον COVID-19.
Άλλες χώρες της Ασίας ωστόσο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιαπωνία, έχουν προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα πρώτα εταιρικά εποτελέσματα των ασιατικών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (17/4) θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης