Διεθνή

Ναυάγιο στο Eurogroup - EKT: Στο 1,5 τρισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες - Οι Γερμανοί ζητούν ECCL με μνημονιακούς όρους

tags :
Ναυάγιο στο Eurogroup - EKT: Στο 1,5 τρισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες - Οι Γερμανοί ζητούν ECCL με μνημονιακούς όρους
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
Σε ναυάγιο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 π.μ. της Τετάρτης, καθώς τα βόρεια κράτη με πυρήνα τη Γερμανία, ζητούν την επιβολή όρων μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, με αποτέλεσμα το χάσμα Βορρά και Νότου να παραμένει αγεφύρωτο.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Roberto Gualtieri, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, η Ρώμη απαίτησε η χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους.
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Wopke Hoekstra  απερριψε και τα δύο αιτήματα, με αποτέλεσμα το Eurogroup να χωριστεί στα δύο.
Με τη γραμμή της Γερμανίας και της Ολλανδίας τάχθηκαν επίσης η Αυστρία και η Φινλανδία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.
Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν.
Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ναι μεν αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα, οι προληπτικές γραμμές θα πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα σε αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος.
Κατ΄ ουσία το μπλοκ της Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητούν να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως Ιταλίας, Ισπανίας και πιο ήπια της Γαλλίας.
Εμπλοκή υπήρξε και στην πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ προειδοποίησε - κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού θα φτάσουν το 1,5 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Γερμανία στηρίζει μέτρα μόλις... 500 δισ. ευρώ.

Centeno: Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί - Συνεχίζεται αύριο 9/4 το Eurogroup

Τη θέση ότι το Eurogroup παρά τις μαραθώνιες και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
«Ύστερα από 16 ώρες συνομιλιών, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Διέκοψα τις εργασίες του Eurogroup, οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν αύριο.
Στόχος μου παραμένει, ένα ισχυρό δίκτυο ασφαλείας της ΕΕ απέναντι στον κορωνοϊό (μια ασπίδα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη) και η δέσμευση για ένα σημαντικό πλάνο οικονομικής ανάκαμψης» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter o Centeno.

Image

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Αποτυχημένες οι συνομιλίες στο Eurogroup – Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων

Για αποτυχία στις μαραθώνιες - των 16 και πλέον ωρών – συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Eurogroup όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτών των εξαιρετικών στιγμών έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία» υποστήριξε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Hoekstra (ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): Η χρήση του ESM πρέπει να συνοδευτεί από οικονομικά μέτρα

Για μία μακρά, έντονη αλλά και εποικοδομητική συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χρήσης του ESM υπό όρους, μαζί με τη Γερμανία. "Είχαμε μία μακρά, έντονη και εποικοδομητική συζήτηση για τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί την κρίση", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Όσον αφορά τη χρήση του ESM για τη στήριξη των οικονομικών, ο Hoekstra τόνισε ότι θα ήταν σοφό να συνοδευτεί από οικονομικά μέτρα.

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας.
Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης