Ενέργεια

Συνάντηση Trump με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Λευκό Οίκο για την ύφεση της αγοράς πετρελαίου

tags :
Συνάντηση Trump με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Λευκό Οίκο για την ύφεση της αγοράς πετρελαίου

Οι εταιρείες που αναμένεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση περιλαμβάνονται Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, Occidental Petroleum Corp και Continental Resources.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα συναντηθεί με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή 3.3.2020 για να συζητήσει την ιστορική ύφεση των τιμών πετρελαίου που απειλούν τις επιχειρήσεις τους, που προκλήθηκαν από την επιδημία του κορωνοϊού και από τον πόλεμο των τιμών στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει τρόπους για να βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από την καταβολή δικαιωμάτων για τους πετρελαιοπαραγωγούς που έχουν παραχθεί σε ομοσπονδιακά εδάφη ή την επιβολή δασμού εισαγωγής στο ξένο αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο Trump είναι επίσης πιθανό να τονίσει τις προσπάθειές του να ωθήσει τη Μόσχα και το Ριάντ να τερματίσουν τον πόλεμο τιμών τους και να κλείσουν τη στρόφιγγα και να επαναφέρουν τις τιμέςκύρια ελπίδα για μια προβληματική βιομηχανία γεωτρήσεων των ΗΠΑ που υποστήριξε την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Trump δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους με άνευ προηγουμένου 10 έως 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), αντιπροσωπεύοντας το 10% έως 15% της παγκόσμιας προσφοράς, αφού συζήτησε το ζήτημα με τους ηγέτες τους.

Οι χώρες δεν επιβεβαίωσαν το σχέδιο, αλλά δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμες να συζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης της αγοράς με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου.

Ο Trump δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έκανε παραχωρήσεις στη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία και δεν συμφώνησε σε περικοπή της παραγωγής στις ΗΠΑ. Αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι η διακύμανση των τιμών είχε ήδη αναγκάσει τους διυλιστές να μειώσουν την παραγωγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως, ο οποίος ορισμένες φορές οδήγησε σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και τις χώρες του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, ακόμη και επειδή επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη της σύμπραξης στη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 2/3 φέτος, διευρύνοντας το φάσμα ενός κύματος πτώχευσης πετρελαίου στις ΗΠΑ και απολύσεων.

Το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ζήτησε από τον Trump κανονιστική βοήθεια για να εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει από τότε ανακοινώσει την προσωρινή χαλάρωση της περιβαλλοντικής επιβολής.

Το API, πολλά από τα μέλη του οποίου λειτουργούν παγκοσμίως, αντιτίθεται έντονα στην ιδέα ενός δασμού εισαγωγής πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τα εγχώρια διυλιστήρια και να περιπλέξει τα σχέδια και τις επιχειρηματικές σχέσεις πέρα ​​από τα σύνορα.

Οι εταιρείες που αναμένεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Παρασκευής περιλαμβάνουν Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, Occidental Petroleum Corp και Continental Resources. Επίσης θα εκπροσωπηθούν οι διυλιστές πετρελαίου και οι μικροί παραγωγοί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης