Στα 1.415 τα κρούσματα - Οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν το πώς θα εξελιχθεί η νόσος στην Ελλάδα
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων όσον αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων των πολιτών.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει και νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτό χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η δημόσια υγεία και αφετέρου τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί έως σήμερα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Πάντως, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.
Οι νεκροί ανέρχονται στους 51 καθώς αργά χθες το βράδυ ένας 51χρονος από την Καστοριά άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Ο 51χρονος νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο.
Είναι ο έβδομος νεκρός από την περιοχή της Καστοριάς.
Στα 1.415 τα κρούσματα
Στα 1.415 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (1/4) του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκ των θανόντων, οι 39 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες.
Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ έξι άτομα.
Παράλληλα, ανέφερε πως «η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αναφέρονται στο σύνολο της χώρας».
«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας.
Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό».
«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», κατέληξε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.
Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.
Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Φούστανη σε Έδεσσα - Η Τουρκία αρνήθηκε επιστροφή του πλοίου «Βενιζέλος»
Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη.
Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα κάποιοι λίγοι αδιαφορούν και θέτει σε κίνδυνο αυτήν την τεράστια προσπάθεια.
Προειδοποιούμε τους αδιάφορους και απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε την στάση τους Δεν είναι θέμα μαγκιάς και δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα για 14 ημέρες λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
Η έναρξη της καραντίνας ξεκινά από τις 20:00 το βράδυ.
Για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε ότι ξεκίνησε από το Τσεσμέ για την Ισπανία.
Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά.
Στις 29 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για έναν Ελβετό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, 20 άτομα συνολικά βρέθηκαν θετικά και μπήκαν σε απομόνωση.
ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι άμεσα θα απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στα νησιά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία των νησιωτών.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις δήμαρχοι των νησιών των Βορείων Σποράδων είχαν ζητήσει αυστηρή τήρηση των απαγορεύσεων για την μετακίνηση πολιτών -ίσως και την απόλυτη απαγόρευση- ενόψει της περιόδου του Πάσχα.
Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα – 20 θετικοί στον ιό
Σε υγειονομικό περιορισμό για 14 μέρες μπαίνει από σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματοςσε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό.
Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.
Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.
Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.
Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανός και η Δήμαρχος Χαλκίδος, κ. Βάκα.
Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων.
Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.
Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.
Η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε από χθες Τετάρτη 1 Απριλίου, θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.
Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς, βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19, στη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης.
Η ίδια και η οικογένεια της τέθηκαν σε αυστηρό κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.
Μητσοτάκης στο CNN: O κορωνοιός εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης... η κοινωνική αποστασιοποίηση
«Αυτός ο ιός εξαπλώνεται όπως μια δασική πυρκαγιά, υπάρχει ένα τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτός είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και το να λέμε στον κόσμο την αλήθεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Απριλίου 2020 στο CNN.
«Είναι πολύ οδυνηρό να μένουμε στο σπίτι, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας τα καταφέρνει καλά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πως κυβερνά τη χώρα εν μέσω της πανδημίας αυτής, είπε πως είναι στο γραφείο του μαζί με μια ομάδα στενών συνεργατών του και εργάζονται μέσω τηλεδιασκέψεων.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κράτος προχώρησε γρήγορα στο ψηφιακό του μέλλον, επισημαίνοντας ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πιο γρήγορο ρυθμό».
Αναφερόμενος στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προμήθεια σε μάσκες, αναπνευστήρες, κλπ., υποστήριξε πως «υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για υγειονομικό υλικό, κάθε χώρα προσπαθεί μόνη της να το εξασφαλίσει.
Η Κομισιόν έχει θέσει ένα πλαίσιο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο», ενώ σημείωσε πως στο μέλλον «πρέπει να μπορούμε να παράγουμε αυτά τα υλικά στη χώρα μας και να μην είμαστε τόσο εξαρτώμενοι από εισαγωγές».
«Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πλήθος δωρεών από ελληνικά ιδρύματα, «που μας βοήθησαν να προμηθευτούμε εξοπλισμό από το εξωτερικό».
Όπως τόνισε, στην Ελλάδα «υπάρχει ένα ξεκάθαρο πνεύμα αλληλεγγύης και μια πεποίθηση ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», καθώς και μια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και μια «γενική αναγνώριση ότι κάνουμε τη δουλειά μας επαγγελματικά».
Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχει «καθημερινή ενημέρωση από ειδικούς και όχι από πολιτικούς», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από μια δεκαετία λαϊκισμού, είναι ιδιαίτερα παρήγορο ότι οι τεχνοκράτες, που είχαν τόσο συκοφαντηθεί, μας καθοδηγούν για τις αποφάσεις πολιτικής που λαμβάνουμε».
Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS
Στα νέα αυστηρότερα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο στο OPEN.
Τα μέτρα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στοχεύουν να βάλουν φρένο στις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033, όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα.
Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι.
Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».
Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, «είναι ένα θέμα των επόμενων 2-3 ημερών το πολύ».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας
Δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας ως τη διαχείριση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διεμήνυσε ότι αν προσέξουμε μπορούμε να έχουμε παρόμοια καλά αποτελέσματα και τον Απρίλιο.
«Ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας.
Είναι ο μήνας που θα δείξει ουσιαστικά πού θα πάει η νόσος σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον κύκλο στην Ελλάδα» δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου τόνισε τα εξής: «Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν τα υλικά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ.
Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη».
Εστιάζοντας στη σημασία της έγκαιρης πρόληψης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι προφανές ότι η προετοιμασία η οποία έγινε και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, βοήθησαν πάρα πολύ να έχουμε τη σημερινή εικόνα.
«Ποια είναι η σημερινή εικόνα;
Είναι μιας καμπύλης, η οποία αυξάνει λελογισμένα και έτσι μπορεί να ανταποκριθεί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχει αυτή η ικανοποίηση που βλέπω και στους πολίτες, κυρίως όμως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους μας που είναι στην πρώτη γραμμή, ότι ο κόσμος τους σκέφτεται, τους σέβεται και ότι αυτοί είναι εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να σώσουν ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.
Ξέρω και καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στον οποίο έχουμε ζητήσει να μείνει μέσα στο σπίτι.
Βλέπετε όμως και σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό, σε μια συγκλονιστική περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, σε μια πανδημία.
Αν τα έχουμε πάει τόσο καλά μέχρι τώρα, ελάτε να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα τον Απρίλιο.
Αξίζει για όλους αυτούς που είναι ευπαθείς ομάδες, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα, για αυτούς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται, για αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στη ΜΕΘ και δίνουν αγώνα ζωής και πάντως, κατά κύριο λόγο, για τους γιατρούς μας και νοσηλευτές μας, τους ήρωες της πρώτης γραμμής» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
«Η λήψη ή μη νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από τον κόσμο»
Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι ημέρες αυτές, οι πρώτες του Απριλίου, και το πώς θα συμμορφώνεται ο κόσμος στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, θα εξετάσουμε και το ο,τιδήποτε άλλο.
Πρώτον δεν προτρέχω. Δεύτερον, είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις.
Τρίτον, πως οποιοαδήποτε απόφαση και αν παρθεί να ακολουθήσουμε, θα βασίζεται αυστηρά σε επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, που έχω και έχουμε ακολουθήσει σε όλη αυτή την πορεία από τα μέσα Ιανουαρίου, θυμίζω, που ξεκίνησε αυτή η ιστορία στην Κίνα μέχρι και σήμερα».
Εθνικό μητρώο ασθενών κορωνοϊού
Ένα ακόμα μέτρο που δρομολογείται είναι η οργάνωση της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου.
«Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε χθες Τρίτη 31/3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής.
Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.
«Φυσικά και δεν είναι για όλους.
Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή.
Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια.
Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του.
Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα
Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.
Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά
Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
- Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
- Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
- Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
- Πρατήρια υγρών καυσίμων
- Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
- Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
- Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
- Καθαριστήρια
- Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
- Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
- Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
- Γραφεία τελετών (κηδειών)
- Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
- Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.
www.worldenergynews.gr
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει και νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτό χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η δημόσια υγεία και αφετέρου τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί έως σήμερα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Πάντως, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.
Οι νεκροί ανέρχονται στους 51 καθώς αργά χθες το βράδυ ένας 51χρονος από την Καστοριά άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Ο 51χρονος νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο.
Είναι ο έβδομος νεκρός από την περιοχή της Καστοριάς.
Στα 1.415 τα κρούσματα
Στα 1.415 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (1/4) του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκ των θανόντων, οι 39 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες.
Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ έξι άτομα.
Παράλληλα, ανέφερε πως «η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αναφέρονται στο σύνολο της χώρας».
«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας.
Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό».
«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», κατέληξε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.
Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.
Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Φούστανη σε Έδεσσα - Η Τουρκία αρνήθηκε επιστροφή του πλοίου «Βενιζέλος»
Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη.
Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα κάποιοι λίγοι αδιαφορούν και θέτει σε κίνδυνο αυτήν την τεράστια προσπάθεια.
Προειδοποιούμε τους αδιάφορους και απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε την στάση τους Δεν είναι θέμα μαγκιάς και δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα για 14 ημέρες λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
Η έναρξη της καραντίνας ξεκινά από τις 20:00 το βράδυ.
Για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε ότι ξεκίνησε από το Τσεσμέ για την Ισπανία.
Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά.
Στις 29 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για έναν Ελβετό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, 20 άτομα συνολικά βρέθηκαν θετικά και μπήκαν σε απομόνωση.
ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι άμεσα θα απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στα νησιά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία των νησιωτών.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις δήμαρχοι των νησιών των Βορείων Σποράδων είχαν ζητήσει αυστηρή τήρηση των απαγορεύσεων για την μετακίνηση πολιτών -ίσως και την απόλυτη απαγόρευση- ενόψει της περιόδου του Πάσχα.
Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα – 20 θετικοί στον ιό
Σε υγειονομικό περιορισμό για 14 μέρες μπαίνει από σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματοςσε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό.
Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.
Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.
Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.
Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανός και η Δήμαρχος Χαλκίδος, κ. Βάκα.
Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων.
Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.
Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.
Η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε από χθες Τετάρτη 1 Απριλίου, θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.
Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς, βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19, στη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης.
Η ίδια και η οικογένεια της τέθηκαν σε αυστηρό κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.
Μητσοτάκης στο CNN: O κορωνοιός εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης... η κοινωνική αποστασιοποίηση
«Αυτός ο ιός εξαπλώνεται όπως μια δασική πυρκαγιά, υπάρχει ένα τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτός είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και το να λέμε στον κόσμο την αλήθεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Απριλίου 2020 στο CNN.
«Είναι πολύ οδυνηρό να μένουμε στο σπίτι, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας τα καταφέρνει καλά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πως κυβερνά τη χώρα εν μέσω της πανδημίας αυτής, είπε πως είναι στο γραφείο του μαζί με μια ομάδα στενών συνεργατών του και εργάζονται μέσω τηλεδιασκέψεων.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κράτος προχώρησε γρήγορα στο ψηφιακό του μέλλον, επισημαίνοντας ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πιο γρήγορο ρυθμό».
Αναφερόμενος στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προμήθεια σε μάσκες, αναπνευστήρες, κλπ., υποστήριξε πως «υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για υγειονομικό υλικό, κάθε χώρα προσπαθεί μόνη της να το εξασφαλίσει.
Η Κομισιόν έχει θέσει ένα πλαίσιο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο», ενώ σημείωσε πως στο μέλλον «πρέπει να μπορούμε να παράγουμε αυτά τα υλικά στη χώρα μας και να μην είμαστε τόσο εξαρτώμενοι από εισαγωγές».
«Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πλήθος δωρεών από ελληνικά ιδρύματα, «που μας βοήθησαν να προμηθευτούμε εξοπλισμό από το εξωτερικό».
Όπως τόνισε, στην Ελλάδα «υπάρχει ένα ξεκάθαρο πνεύμα αλληλεγγύης και μια πεποίθηση ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», καθώς και μια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και μια «γενική αναγνώριση ότι κάνουμε τη δουλειά μας επαγγελματικά».
Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχει «καθημερινή ενημέρωση από ειδικούς και όχι από πολιτικούς», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από μια δεκαετία λαϊκισμού, είναι ιδιαίτερα παρήγορο ότι οι τεχνοκράτες, που είχαν τόσο συκοφαντηθεί, μας καθοδηγούν για τις αποφάσεις πολιτικής που λαμβάνουμε».
Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS
Στα νέα αυστηρότερα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο στο OPEN.
Τα μέτρα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στοχεύουν να βάλουν φρένο στις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033, όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα.
Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι.
Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».
Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, «είναι ένα θέμα των επόμενων 2-3 ημερών το πολύ».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας
Δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας ως τη διαχείριση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διεμήνυσε ότι αν προσέξουμε μπορούμε να έχουμε παρόμοια καλά αποτελέσματα και τον Απρίλιο.
«Ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας.
Είναι ο μήνας που θα δείξει ουσιαστικά πού θα πάει η νόσος σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον κύκλο στην Ελλάδα» δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου τόνισε τα εξής: «Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν τα υλικά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ.
Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη».
Εστιάζοντας στη σημασία της έγκαιρης πρόληψης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι προφανές ότι η προετοιμασία η οποία έγινε και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, βοήθησαν πάρα πολύ να έχουμε τη σημερινή εικόνα.
«Ποια είναι η σημερινή εικόνα;
Είναι μιας καμπύλης, η οποία αυξάνει λελογισμένα και έτσι μπορεί να ανταποκριθεί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχει αυτή η ικανοποίηση που βλέπω και στους πολίτες, κυρίως όμως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους μας που είναι στην πρώτη γραμμή, ότι ο κόσμος τους σκέφτεται, τους σέβεται και ότι αυτοί είναι εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να σώσουν ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.
Ξέρω και καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στον οποίο έχουμε ζητήσει να μείνει μέσα στο σπίτι.
Βλέπετε όμως και σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό, σε μια συγκλονιστική περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, σε μια πανδημία.
Αν τα έχουμε πάει τόσο καλά μέχρι τώρα, ελάτε να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα τον Απρίλιο.
Αξίζει για όλους αυτούς που είναι ευπαθείς ομάδες, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα, για αυτούς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται, για αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στη ΜΕΘ και δίνουν αγώνα ζωής και πάντως, κατά κύριο λόγο, για τους γιατρούς μας και νοσηλευτές μας, τους ήρωες της πρώτης γραμμής» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
«Η λήψη ή μη νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από τον κόσμο»
Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι ημέρες αυτές, οι πρώτες του Απριλίου, και το πώς θα συμμορφώνεται ο κόσμος στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, θα εξετάσουμε και το ο,τιδήποτε άλλο.
Πρώτον δεν προτρέχω. Δεύτερον, είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις.
Τρίτον, πως οποιοαδήποτε απόφαση και αν παρθεί να ακολουθήσουμε, θα βασίζεται αυστηρά σε επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, που έχω και έχουμε ακολουθήσει σε όλη αυτή την πορεία από τα μέσα Ιανουαρίου, θυμίζω, που ξεκίνησε αυτή η ιστορία στην Κίνα μέχρι και σήμερα».
Εθνικό μητρώο ασθενών κορωνοϊού
Ένα ακόμα μέτρο που δρομολογείται είναι η οργάνωση της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου.
«Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε χθες Τρίτη 31/3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής.
Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.
«Φυσικά και δεν είναι για όλους.
Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή.
Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια.
Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του.
Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα
Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.
Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά
Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
- Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
- Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
- Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
- Πρατήρια υγρών καυσίμων
- Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
- Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
- Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
- Καθαριστήρια
- Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
- Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
- Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
- Γραφεία τελετών (κηδειών)
- Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
- Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.
www.worldenergynews.gr