Κοινή επιστολή Μητσοτάκη και 8 ηγετών σε ΕΕ: Έκκληση για έκδοση corona bonds - Παρέμβαση και από Lagarde (ΕΚΤ)

Κοινή επιστολή Μητσοτάκη και 8 ηγετών σε ΕΕ: Έκκληση για έκδοση corona bonds - Παρέμβαση και από Lagarde (ΕΚΤ)
Την έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό, ζητούν από την Ένωση με επιστολή που συνυπογράφουν, ο Κυρ. Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες κρατών της ΕΕ
Κοινή επιστολή προς τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, όπου επισημαίνεται η ανάγκη για την έκδοση corona-bonds έστειλε η Ελλάδα μαζί με ακόμα οκτώ χώρες προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση C. Lagarde, της ΕΚΤ, για την έκδοση κοινού χρέους. 
Ειδικότερα, ηγέτες 9 κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσαν σήμερα (25/3/2020) την Ένωση να δημιουργήσει corona bonds, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (...) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (...) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου.
Η επιστολή αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, κατά τη χθεσινή (24/3) συνεδρίασης του Eurogroup, με την οποία ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η έκδοση ένα εφάπαξ κοινού χρέους (corona - bonds), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

H κοινή επιστολή Ευρωπαίων ηγετών

Ρώμη, 25 Μαρτίου 2020
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Σαρλ,

Η πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί μία πρωτοφανή απειλή η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του στο εσωτερικό και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Να ενισχυθούν όλες οι δομές Υγείας. Να εξασφαλιστεί η παραγωγή και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Και, τέλος, να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση του ιού. Η επιτυχία τους, όμως, θα εξαρτηθεί από τους χρόνους, την έκταση, αλλά και τον συντονισμό των κυβερνήσεών μας.
Είναι ανάγκη οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία, τις πρόσφατες αναλύσεις και την γρήγορη και διεξοδική ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι κάτι απαραίτητο -ειδικά τώρα, στη φάση έξαρσης του φαινομένου. Ο συντονισμός, για τον οποίο, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, δώσατε ήδη το έναυσμα, στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. 
Απαραίτητο είναι επίσης, αύριο, όταν αποσυρθούν τα ακραία σημερινά μέτρα, να μην υπάρξει μια βιαστική επιστροφή στα προηγούμενα δεδομένα, αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες. Καλούμε, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Σε μια κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Και σε μια ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας.
Καθώς ήδη εφαρμόζουμε πρωτοφανή κοινωνικοοικονομικά μέτρα τα οποία συνεπάγονται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε την παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως και την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών προμηθειών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η διατήρηση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης προκειμένου να παρασχεθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Και είναι η πιο ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη οποιουδήποτε είδους. 
Δεσμευόμαστε, συνεπώς, να διατηρήσουμε τα εσωτερικά μας σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, στην πληροφόρηση και στις απαραίτητες μετακινήσεις πολιτών, ειδικά εκείνων που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι βασικές αλυσίδες εμπορίου και επικοινωνίας θα μείνουν πλήρως ενεργές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Και ότι κανένα στρατηγικό κεφάλαιο δεν θα πέσει θύμα επιθετικής εξαγοράς όσο διαρκούν οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες. Πριν απ’ όλα, θα εγγυηθούμε την παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού και μέσων προστασίας. Με στόχο αυτά να διατίθενται εγκαίρως και με το μικρότερο κόστος εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. 
Καθώς, όμως, τα μέτρα εναντίον της πανδημίας βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν δυσμενώς τις οικονομίες, οφείλουμε να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες για να περιοριστούν και οι οικονομικές απώλειες. Και, ασφαλώς, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η παγκόσμια κρίση που ζούμε, απαιτεί συντονισμένη απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, στις 19 Μαρτίου, μία δέσμη πρωτοφανών μέτρων τα οποία -σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας- θα στηρίξουν δυναμικά το ευρώ, εξαλείφοντας τις οικονομικές τριβές. 
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ώστε τα φορολογικά μέτρα των κρατών-μελών να μην περιορίζονται από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων ή από τους Κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. 
- Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασαν, επιπλέον, ένα σύνολο πολιτικών. Αυτές επιτρέπουν, πλέον στις χώρες-μέλη της Ε.Ε να διαθέτουν όλους τους διαθέσιμους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της και να αξιοποιούν την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της. 
- Τέλος, τα κράτη-μέλη καλούνται να ενεργήσουν ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του από την προσωρινή παύση λειτουργίας ολόκληρων τομέων της οικονομίας. Ότι θα πτωχεύσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις. Και ότι θα υπάρχει ρευστότητα, με τις τράπεζες να δανείζουν παρά τις καθυστερημένες αποπληρωμές και τους αυξανόμενους κινδύνους.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν δημοσιονομικούς πόρους χωρίς προηγούμενο. Καθώς και μια ρυθμιστική προσέγγιση που θα προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λοιπόν, θα πρέπει να συνδυάζονται με δραστικές επιλογές και στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως αυτές που έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε, στέλνοντας -ως ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- σαφή κι αποφασιστικά μηνύματα. 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για να στηρίξουμε τώρα τις οικονομίες μας. Ώστε να τις διατηρήσουμε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση και να τις οδηγήσουμε αύριο σε μία γρήγορη ανάκαμψη. Κάτι που απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Αλλά και την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης -ιδίως εντός της ευρωζώνης. 
Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία. 
Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό το κοινό οικονομικό εργαλείο μας θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και εκτεταμένη διάρκεια, ώστε να είναι απόλυτα αποδοτικό και να αποτρέπει κινδύνους υποτροπής. Τώρα και στο μέλλον. 
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου. 
Στο ίδιο πνεύμα αποτελεσματικότητας και αλληλεγγύης, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε την χρήση και άλλων εργαλείων. Όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Και αυτή, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω, θα δώσουμε ένα σαφές το μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί την υγειονομική κρίση, ενδυναμώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Και, το σημαντικότερο: Θα εκπέμψουμε ένα ισχυρό σήμα προς τους πολίτες μας ότι συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά. Και πως επιδίωξη της Ε.Ε είναι να δοθεί μια ενιαία και πειστική απάντηση στο πρόβλημα των καιρών μας. 
Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώνουμε ξανά τις οικονομίες μας. Και μαζί τους, τις νέες παγκόσμιες «αλυσίδες αξίας», τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών.
Αν θέλουμε η Ευρώπη του αύριο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χθες, πρέπει να δράσουμε σήμερα. Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και πάλι το κοινό μας μέλλον. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, με τόλμη αυτήν τη συζήτηση τώρα. Και ας προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς δισταγμούς!

Υπογράφουν οι:
Sophie Wilmès, Πρωθυπουργός του Βελγίου
Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Leo Varadkar, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας
Giuseppe Conte, Πρωθυπουργός της Ιταλίας
Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
António Costa, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
Janez Janša, Πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Παρέμβαση από Lagarde 

Να εξετάσουν σοβαρά την έκδοση ένα εφάπαξ κοινού χρέους (corona - bonds) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, κάλεσε τα κράτη μέλη η πικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Σε παρέμβασή της κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Μαρτίου 2020, η Lagarde είπε ότι πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά, δίπλα στη χρήση των μέσων του ESM. 
Το Eurogroup δεν συζήτησε την αμοιβαία αναγνώριση του χρέους σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν πηγές σε ξένα μέσα ενημέρωσης. 
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Lagarde πρότεινε την ιδέα, αλλά δήλωσε ότι υπήρξε αντίθεση από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά είναι αντίθετες με οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρεών.
Ωστόσο υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από το Club Med (μεσογειακές χώρες), ανέφερε αξιωματούχος.

Τι είχαν δηλώσει στις 24/3 οι Regling και Centeno

Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει τις οικονομίες από την επίδραση του κορωνοιού, ωστόσο το βασικό εργαλείο είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ήταν το μήνυμα τόσο του επικεφαλής του Eurogroup Μ. Centeno όσο και του επικεφαλής του ESM Cl. Regling.
Για τα ευρωομόλογα τόνισαν ότι αποτελούν μέρος των εναλλακτικών αλλά απαιτούνται ακόμη διάφορες συζητήσεις... κοινώς... θα το εξετάσουν στο μέλλον.
Στο πλαίσιο του Eurogroup στις 24 Μαρτίου για μια ακόμη φορά κυριάρχησε η γερμανική θέση... ενώ δεν πέρασε η θέση των Ιταλών - που βιώνουν μια κόλαση με τον κορωνοιό - που ζητούσαν εκδόσεις ευρωομολόγων.
Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί είχαν αντιταχθεί στο ευρωομόλογο ή corona bond αλλά είχαν συναινέσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή με τυπικούς - συμβολικούς όρους.
Εν τω μεταξύ για μια ανθρώπινη τραγωδία εξαιτίας του κορωνοϊου μίλησε ο Μ. Centeno μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως είπε σήμερα εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο να εξεταστούν τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (26/3).
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας.
Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται συζήτηση καθώς η κρίση σήμερα δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν.
Ανακοίνωσε ότι ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δύναμη πυρός που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Regling: Χρήσιμο εργαλείο η προληπτική πιστωτική γραμμή

O επικεφαλής του ESM K. Regling τόνισε πως αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα.
Παράλληλα πρόσθεσε πως ο ESM έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν.
Στα υφιστάμενα εργαλεία η πλέον χρήσιμη είναι η προληπτική γραμμή (CCCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη.
Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν.
Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους.
Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
O Επίτροπος Gentiloni τόνισε πως συζητήθηκε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημία και υπογράμμισε πώς για πρώτη φορά έλααβ χώρα μέτρα όπως η απόφαση να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα εξαίρεσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Για το ζήτημα των ευρωομολόγων ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Στό ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Gentiloni που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι ένα από τα εργαλεία», αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr