Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η αναμενόμενη συμφωνία για το πακέτο των 2 τρισ, οι δηλώσεις Trump για το lockdown και το πακέτο της Γερμανίας ανεβάζουν τις αγορές

Η αναμενόμενη συμφωνία για το πακέτο των 2 τρισ, οι δηλώσεις Trump για το lockdown και το πακέτο της Γερμανίας ανεβάζουν τις αγορές
Στην Ευρώπη οι αγορές καταγράφουν ισχυρά κέρδη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη του Eurogroup
Άνοδο καταγράφουν οι αγορές διεθνώς μετά τις δηλώσεις Trump ότι η ολική καραντίνα ζημιώνει την οικονομία και το απεριόριστο QE που ανακοίνωσε η Federal Reserve, στη μάχη για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Trump παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στις ΗΠΑ ανέφερε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ολική ή όχι καραντίνα.
Κατά τον Trump η καραντίνα κάνει ζημία στην οικονομία και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βοηθάει τον περιορισμό του κορωνοιού.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του πακέτου 750 δις. ευρώ της Γερμανίας που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και συμμετοχή κρατική όπου χρειαστεί.
Η Γερμανία αντιδρά σε αυτή την κρίση γρήγορα και αυτό ευνοεί συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία .
Το επίπεδο των 9.145 μονάδων τεχνικά είναι κρίσιμο για τον DAX σε κλείσιμο διότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τις 10.000 μονάδες που είναι και ο στόχος τον οποίο έδωσε η JP Morgan χθες 23/3.
Άνοδο έως 4,5% καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street, καθώς αναμένεται συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το πακέτο των 2 τρις που έχει ετοιμάσει ο Λευκός Οίκος.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται +8,9% στις 20.254 μονάδες. 
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο +7,75% στις 2.410 μονάδες. 
Άνοδο +6,6% στις 7.313 μονάδες καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Πτώση -4,69% ο δείκτης φόβου VIX στις 58,7 μονάδες.
Κέρδη +10,98% στις 9.700 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Με κέρδη +8,93% στις 16.948 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.



H τεχνική ανάλυση του DAX σύμφωνα με τη Fast Finance

Δεν ξέρουμε ακόμα που θα κλείσει αλλά κλείσιμο πάνω από το 9145 δίνει αγοραστικό.




Ράλι και στις ευρωαγορές 

Στην Ευρώπη οι αγορές κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη του Eurogroup, σχετικά με τον ρόλο του ESM και την έκδοση ευρωομολόγων. 
Σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τον δανεισμό στην οικονομία.
Image
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, που αυτό τον μήνα έχουν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωσαν άνοδο 2,6%. 
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, ασφάλισης, πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών κλάδων, με άνοδο μεταξύ 5% και 6%. 
Τη στήριξη του ESM χωρίς προαπαιτούμενα και την έκδοση ευρωομολόγων ζητά η ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εν όψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης του Eurogroup.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά την παροχή πιστωτικής γραμμής στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται εξετάσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που θα έχουν εντός της ημέρας, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ESM για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
Στο μετωπο των μακροοικονομικών, κραχ υπέστη η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2020, με τον δείκτη PMI να καταγράφει βουτιά στις 31,4 μονάδες, από 51,6 τον Φεβρουάριο, καθώς σχεδόν όλη η ήπειρος βρίσκεται σε καραντίνα. 
Ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1998, όταν άρχισαν να συλλέγονται τα στοιχεία για την περιοχή της ζώνης του ευρώ. 
Σύμφωνα με την εκτίμηση της IHS Markit, η διαμόρφωση του δείκτη υποδεικνύει ύφεση πέριξ του 2% για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με προκαταρτκικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (24/3) η Markit, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 37,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 41 μονάδες.
Η έξαρση του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο υπηρεσιών της χώρας, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
«Η πρωτοφανής κατάρρευση του δείκτη PMI υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, η οποία μάλιστα είναι απότομη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν πτώση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και η κλιμάκωση των μέτρων για την περιορισμό της έξαρσης του ιού σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω ενταντικοποίηση της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο κ. Smith.

Ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές της Ασίας - «Άλμα» +7,04% για τον Nikkei, ο Kospi +8,6%

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (24/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα παρέμβαση που ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με στόχο τη στήριη της οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +7,04% στις 18.077,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύεται κατά +4,17% στις 4.735,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +8,6% στις 1.609,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +4,62% στις 2.336,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,42% στις 22.655,50 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Taiwan Weighted, και συγκεκριμένα στο +4,45% και τις 9.285,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,34% στις 2.722,44 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +2,38% στις 9.921,68 μονάδες.
«Στους επενδυτές της Ασίας αρέσει αυτό που βλέπουν από τη Fed, γεγονός που εκλαμβάνεται σαν μία πολύ εντυπωσιακή κίνηση από τη Wall Street, ακόμα και αν το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι αναποφάσιστο», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξει την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων.
Η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει assets «στο απαιτούμενο ποσό» για να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέα προγράμματα δανεισμού ύψους 300 δισ. δολ. για τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.
«Η πίεση βρίσκεται πλέον στο Κογκρέσο προκειμένου να δράσει συλλογικά και να προσφέρει τη στήριξη που δε μπορεί να προσφέρει η Fed, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και τα οικονομικά τους», αναφέρει σε έκθεσή του James Knightley της ING.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο κίνδυνος είναι πως αυτό το τείχος στήριξης από τη Fed και η θετική αντίδραση από τις αγορές μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο μία αίσθηση ότι έχει περισσότερο χρόνο και λιγότερη πίεση για την παράδοση του πακέτου στήριξης».

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου 

Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών για συνεργασία ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Σαουδική Αραβία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, το προθεσμαικό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +3,77% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 28,05 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξεως του +5,09% στα 24,55 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Dan Brouillette, η συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις επιλογές που υπάρχουν για τη σταθεροποίηση των τιμών, καθώς η έξαρση του COVID-19 εξακολουθεί να μειώνει την παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε διπλωματικές προσπάθειες», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του ζητήματος».
«Τα μέτρα βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος, ακόμα και αν δε βοηθούν τη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Bloomberg, Ryan Mckay, για να προσθέσει ότι «οι επενδυτές κρέμονται από μία κλωστή ελπίδας ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία σχέση μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Τέξας».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης