Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Κοινή δραση για κορωνοϊό - Μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ - Εκτακτη χρήση του ESM στο τραπέζι του Eurogroup

Centeno: Κοινή δραση για κορωνοϊό - Μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ - Εκτακτη χρήση του ESM στο τραπέζι του Eurogroup
Στο πακέτο αυξημένου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμη παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
Την πρότασή του για κοινή αντίδραση των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στη μάχη του κορωνοϊού, θα παρουσιάσει στο Eurogroup ο πρόεδρος Mario Centeno.
Η πρόταση Centeno περιλαμβάνει  πρωτοβουλίες για τον περιορισμό και τη διαχείριση του κορωνοϊού, στήριξη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες και στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Επίσης προτείνει τη λήψη μέτρων που θα καλύψουν το κενό μέχρι την αντιμετώπιση της εξάπλωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, θα εξασφαλιστεί ότι οι κανόνες περί «κρατικής βοήθειας» δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη στήριξη των οικονομιών.
«Θα γίνει πλήρης χρήση της ευελιξίας», όπως ανέφερε,
«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα σε μια προσωρινή αλλά μεγάλη μάχη», υπογράμμισε ο Mario Centeno.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους.
Οι συζητήσεις θα γίνουν εν μέσω εκκλήσεων ευρωβουλευτών να επιτραπεί μία κατ' εξαίρεση χρήση του ESM για τη χωρίς προηγούμενο κρίση υγείας και οικονομική κρίση.
Η οικονομική δύναμη πυρός του ΕΜΣ, ο οποίος είναι το ισχυρότερο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να δώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοσιονομική ώθηση στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά μία τέτοια κίνηση θεωρείται ακόμη από πολλούς ως πιθανόν πρόωρη και δύσκολο να συμφωνηθεί.
Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται έκτακτες επιλογές δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, με τις οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αναμένεται να μπουν σε ύφεση φέτος.
Ο ESM έχει σήμερα τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, αλλά η πρόσβαση στους πόρους του συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, κάτι που θα επέτρεπε τη χρήση του στη σημερινή κρίση.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.
Η Κομισιόν πρότεινε την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 37 δισ. ευρώ σε τομείς που τα έχουν ανάγκη, την άδεια στα κράτη να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 8 δισ. ευρώ για φθηνά δάνεια σε μικρότερες εταιρείες.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων - Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις στην Ελλάδα

Οξυγόνο στις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά ή έχουν κάθετη πτώση στον τζίρο τους ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει αμέσως μετά το Eurogroup για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
Θα είναι κυρίως μέτρα που θα ανοίγουν τον δρόμο για την άντληση φτηνής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις που γονάτισαν μπροστά στην ορμή της πανδημίας και χρειάζονται νέα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος ή έκτακτες ενέσεις από τον προϋπολογισμό για να σταθούν όρθιες.
Στο πακέτο αυξημένου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμη παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.
«Ενα προς ένα» τα ελληνικά δημοσιονομικά μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα 16/3/2020 (με βιντεοκλήση στις 4μ.μ.) για να επαναξιολογήσει την κατάσταση των οικονομικών της ευρωζώνης και να λάβει δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή της.
Η τηλεδιάσκεψη των «19» γίνεται στη σκιά των ζοφερών εκτιμήσεων που έχουν κάνει διεθνείς οίκοι, αναλυτές και επενδυτές προβλέποντας κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας συμπαρασύροντας προς τον βυθό και την ευρωπαϊκή.
Στη χώρα μας τα σημάδια είναι ήδη έντονα και τείνουν να γίνουν βαθιά.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, ζητώντας από τους εταίρους ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο των προσφυγικών δαπανών αλλά και αυτών για τον κορονοϊό.
Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει και οι άλλες χώρες που δεσμεύονται από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Εχουν δηλαδή ζητήσει την εξαίρεση των έκτακτων αυτών δαπανών από τις μετρήσεις για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.
Οι πιέσεις για χαλάρωση του πλαισίου είναι πλέον ασφυκτικές και το αναγνωρίζουν όλοι, μετά τα εμπόδια που ορθώνει ο κορονοϊός σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, μολύνοντας παράλληλα νευραλγικούς κλάδους, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές και η μεταποίηση με μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ.
Συνεπώς οι πρώτες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα έρθουν σήμερα, πέραν των άλλων δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασιστούν (ενέσεις ρευστότητας 37 δισ. ευρώ).
Οπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία.
Με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση εκταμιεύει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην Υγεία (υγειονομικό υλικό, 2.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ), ενώ σε 200-250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα επιδότησης των πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος για το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτός δουλειάς.
Το πακέτο θα διανθιστεί με μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως η πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό ή η αναστολή πληρωμής των οφειλών σε τράπεζες (δόσεις δανείων) και Εφορία (δόσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών).
Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί απότομα στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο.
Με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές να είναι εξαιρετικά λίγες (έχουν κλείσει καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, καζίνα, κομμωτήρια, πολυκαταστήματα), δηλαδή σουπερμάρκετ, φαρμακεία και φούρνοι, το κόστος των μέτρων για τα ειδικά επιδόματα και τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης