Ευρώπη

Στην τελική ευθεία ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο
Ο οίκος Gaffney, Cline & Associates παράδωσε στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) τη μελέτη για τη μόνιμη εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα διαδικασία για εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή πριν το 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Χθες (16/2) ο οίκος Gaffney, Cline & Associates παράδωσε στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) τη μελέτη για τη μόνιμη εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης που ζητά να τηρηθούν σχολαστικά τα χρονοδιαγράμματα, ζήτησε να συναντηθεί σήμερα με τους ξένους συμβούλους και το Δ.Σ. της ΔΕΦΑ, ώστε να του παρουσιάσουν τη μελέτη με τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις τους.
Ο υπουργός αναμένεται να δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα, που θα είναι η προετοιμασία όρων του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το αν θα επιλεγεί η λύση πλωτής ή χερσαίας μονάδας ή άλλης τεχνικής λύσης, θα κριθεί και από τις εισηγήσεις της μελέτης.
Ο στόχος της μελέτης ήταν η ανάλυση των διαφόρων επιλογών για προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Το χρονοδιάγραμμα για το 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού χωρίς φυσικό αέριο μετά το έτος αυτό η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές ποινές, που θα δεχθεί η ηλεκτροπαραγωγή λόγω ρύπων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το LNG θα παραμείνει ως εφεδρική λύση ασφάλειας εφοδιασμού και όταν η Κύπρος εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα.
Η εφημερίδα σημειώνει, ότι πριν το τέλος του Φεβρουαρίου η ΔΕΦΑ θα έχει στα χέρια της ακόμα μια σημαντική μελέτη σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα της βιομηχανίας και της κοινωνίας, που είναι η μελέτη για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου εντός της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης