Ηλεκτρισμός

ΥΠΕΝ: 7ήμερη αναβολή στην έναρξη της προθεσμιακής αγοράς - «Πρεμιέρα» στις 23/3 μετά από αίτημα της ΔΕΗ

ΥΠΕΝ: 7ήμερη αναβολή στην έναρξη της προθεσμιακής αγοράς - «Πρεμιέρα» στις 23/3 μετά από αίτημα της ΔΕΗ
Στόχος είναι να ολοκληρώσει η επιχείρηση την προετοιμασία για το market making
Στην αναβολή κατά μία εβδομάδα της έναρξης της προθεσμιακής αγοράς θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ ζήτησε η «πρεμιέρα» να μετατεθεί για τις 23 Μαρτίου, αντί για τις 16 Μαρτίου που προβλεπόταν, ώστε να ολοκληρώσει την προετοιμασία της για να αναλάβει τον ρόλο του market maker. Αίτημα που έγινε δεκτό από το υπουργείο, καθώς διερευνήθηκε πως η εν λόγω ολιγοήμερη μετάθεση δεν έχει επί της ουσίας καμία επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δοκιμαστική λειτουργία της αγοράς, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 15 Μαρτίου. Με βάση πάντως πηγές της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η ΕΧΕ είναι καθ’ όλα έτοιμη για τη διεξαγωγή του δεύτερου test, σε συνέχεια της παρθενικής «πρόβας τζενεράλε» που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή.

Εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δοκιμή διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή (8/03), πιστοποιώντας την εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων. Στο πλαίσιο της προσομοίωσης, η οποία εξελίχθηκε σαν η αγορά να λειτουργούσε κανονικά, το «εικονικό» forward συμβόλαιο Απριλίου, χωρίς φυσική παράδοση, έκλεισε στα 55 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στην πρώτη δοκιμή, η ΔΕΗ δεν έλαβε μέρος σε αυτήν ως market maker. Κάτι που σημαίνει πως, από την εξέλιξη της διαδικασίας, δεν μπόρεσαν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των τιμών των πραγματικών προϊόντων.

Σχολιάζοντας πάντως την τιμή του συμβολαίου Απριλίου, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τα 55 ευρώ/MWh κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία μάλιστα αναμένεται να μειωθεί έτι περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί η πτώση των διεθνών τιμών LNG. Επομένως, όπως συμπληρώνουν, ένα πραγματικό προϊόν με την τιμή του «εικονικού» θα προσέλκυε ελάχιστο ενδιαφέρον.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης