Ηλεκτρισμός

Πρώτη «πρόβα τζενεράλε» χθες (8/03) της προθεσμιακής αγοράς – Στα 55 ευρώ/MWh το «εικονικό» forward συμβόλαιο Απριλίου

Πρώτη «πρόβα τζενεράλε» χθες (8/03) της προθεσμιακής αγοράς – Στα 55 ευρώ/MWh το «εικονικό» forward συμβόλαιο Απριλίου
Αν και το πρώτο δείγμα κρίνεται θετικό ως προς την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με συμμετέχοντες η ΔΕΗ δεν πήρε μέρος στη χθεσινή δοκιμή ως market maker, με συνέπεια να μην μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των τιμών των πραγματικών προϊόντων
Δόθηκε χθες (8/03) το εναρκτήριο λάκτισμα στις δοκιμές της προθεσμιακής αγοράς, με την παρθενική «πρόβα τζενεράλε» που πραγματοποιήθηκε πριν από 24 ώρες να πιστοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι εφικτό η λειτουργία της αγοράς να ξεκινήσει χωρίς παρεκκλίσεις από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι «συναλλαγές» μεταξύ των συμμετεχόντων διεκπεραιώθηκαν χωρίς προβλήματα, σαν να λειτουργούσε κανονικά η αγορά. Έτσι, έκλεισε στα 55 ευρώ/MWh το «εικονικό» forward συμβόλαιο Απριλίου, χωρίς φυσική παράδοση. Υπενθυμίζεται ότι, έως την έναρξη των spot αγορών, που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, στην προθεσμιακή αγορά θα διαπραγματεύονται αποκλειστικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα χωρίς φυσική παράδοση.

Μικρό το δυνητικό ενδιαφέρον στα 55 ευρώ/MWh


Με βάση εκπροσώπους εταιρειών που έλαβαν μέρος στη δοκιμή, παρόλο που έτσι κι αλλιώς η παρθενική δοκιμή προσφέρεται μόνο για μία προκαταρκτική εικόνα, αν το forward συμβόλαιο ήταν πραγματικό, τότε λόγω της τιμής του θα προσέλκυε ελάχιστο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί τα 55 ευρώ/MWh κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία μάλιστα αναμένεται να μειωθεί έτι περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί η πτώση των διεθνών τιμών LNG.

Εξάλλου, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews την προηγούμενη εβδομάδα, η «βουτιά» των τιμών του υγροποιημένου αερίου έχει ως συνέπεια η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να κινείται πτωτικά το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας ακόμη και τα 40 ευρώ ανά MWh. Έτσι, έχει ήδη αποκλιμακωθεί αισθητά από τα 51,8 ευρώ/MWh, που διαμορφωνόταν η μεσοσταθμική της τιμή έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Χαμηλή ρευστότητα

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ακόμη πιο επισφαλή καθιστά πάντως τα όποια συμπεράσματα το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν έλαβε μέρος στη χθεσινή δοκιμή ως market maker – κι αυτό παρόλο που η επιχείρηση προορίζεται να αναλάβει αυτό τον ρόλο με την κανονική έναρξη της αγοράς. Έτσι, όπως προσθέτουν, καθίσταται ακόμη πιο έωλη η όποια πρόβλεψη για τη διαμόρφωση των τιμών των πραγματικών προϊόντων.

Όπως προσθέτουν στη χθεσινή δοκιμή οι συναλλαγές ήταν αρκετά υποτονικές. Ως επόμενο, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, η ρευστότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως είναι γνωστό, η προθεσμιακή αγορά προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου. Έως τότε, αναμένεται να γίνουν 1-2 ακόμη δοκιμές.


Κώστας Δεληγιάννης 
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης