Στα 110,041 τα κρούσματα παγκοσμίως - Σε καραντίνα η Βόρεια Ιταλία - Ανάλογα μέτρα μελετούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται ραγδαία ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων και ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι συνεπάγεται όλη αυτή η επιδημία στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού Βορρά, λαμβάνοντας μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 16 εκατομμύρια ανθρώπων και δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη, την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου το να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πράγματι, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα σε Γαλλία (1.209), Γερμανία (1.040), Ισπανία (673), οι οποίες βρίσκονται μαζί με την Ιταλία στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa αποφάσισε εθελοντικά να μπει σε καραντίνα.
Στις ΗΠΑ οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες ενώ η Νέα Υόρκη τέθηκε σε κατάσταση κινδύνου.
Την ίδια στιγμή πάντως στην Κίνα, η εξάπλωση του ιού φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή 8/3 κάποιο νέο κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παρόλο αυτά, οι κινεζικές Αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς φοβούνται νέα εξάπλωση της νόσου, από τους ανθρώπους που έρχονται στην Κίνα από το εξωτερικό
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 3.825 θάνατοι, 110.041 κρούσματα, ενώ 62.000 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, πόσους ανθρώπους θα πλήξει και τι αποτύπωμα θα αφήσει στην παγκόσμια οικονομία και υγεία.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κορύφωση του κορωνοϊού μπορεί να συντελεστεί τον ερχόμενο μήνα, τον Απρίλιο 2020 με τα κρούσματα να είναι εκατομμύρια και τους νεκρούς να έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά διεθνώς.
Σε καραντίνα η Ιταλία – Στην απομόνωση 16 εκατομμύρια άνθρωποι, στους 366 οι νεκροί
Σε καραντίνα τίθεται το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας, λίγο περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του 366 νεκρούς.
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν άλλοι 133 θάνατοι, εκ των οποίων οι 113 από τη Λομβαρδία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ιταλίας να αποφασίσει δρακόντεια μέτρα δημόσιας ασφάλειας που επί της ουσίας θέτουν σε καραντίνα τη Λομβαρδία και άλλες 14 περιοχές στον «βιομηχανικό Βορρά», γεγονός που θεωρείται βέβαιο πως θα πλήξει την ήδη εύθραυστη ιταλική οικονομία.
Τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν και που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σχεδόν σε όλη την έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο μέχρι τη Βενετία.
Πάντως, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (7.375) μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα και με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά την Κίνα.
Από τα κρούσματα αυτά, 366 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 622 έχουν νοσηλευτεί και θεραπευτεί.
Kurz (Αυστρία): Θέμα χρόνου και άλλες χώρες της ΕΕ να λάβουν επιθετικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως η Ιταλία
Τη θέση ότι είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά που έλαβε η Ιταλία, και από άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz.
Όπως είπε ο Kurz, η Αυστρία «ασφαλώς» θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
«Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε.
Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες — αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία.
Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε.
Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.
Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο» υποστήριξε ο Kurz.
Μάλιστα ο Kurz εκτίμησε ότι η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε, οι «αιφνίδιοι» έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα.
Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Γαλλία, Γερμανία
Την ίδια στιγμή, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε Γαλλία και Γερμανία σε σύγκριση τουλάχιστον με την περασμένη εβδομάδα.
Στη Γαλλία τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 1.209 και οι θάνατοι στους 3.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας, Olivier Verane αποφάσισε ότι απαγορεύονται στο εξής συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες θα ξεπερνούν τους 1.000.
Οι νομάρχες, τα υπουργεία θα καταρτίσουν έναν κατάλογο εκδηλώσεων που θεωρούνται χρήσιμες για τη ζωή της χώρας: οι διαδηλώσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτού, όπως και οι διαγωνισμοί και η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών», είπε ο υπουργός.
Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων είχαν απαγορευτεί έως τα μέσα Απριλίου.
Στην ίδια κατεύθυνση και η Γερμανία.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn κάλεσε να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα (και) στη Γερμανία: καταγράφονται πλέον 1.040 δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι μία εβδομάδα νωρίτερα.
Κίνα: Κανένα κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι – Στους 3.119 οι νεκροί
Δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα στην Κίνα εκτός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές τςη χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού για δεύτερη συναπτή ημέρα, ωστόσο οι αρχές συνέχιζαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.
Από τα σαράντα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν.
Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.
Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.
Μολονότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.
Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές επαγρυπνούν διότι δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία.
Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Χθες έλαβαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο.
Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Ουχάν.
Σε προληπτική καραντίνα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας
Σε προληπτική καραντίνα τίθεται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Marcello Rebello de Souza, αναστέλλοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες.
Αιτιολόγησε την πρωτοφανή αυτή απόφαση εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές ενός σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορωνοϊού.
«Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται ούτε η τάξη του μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση», διευκρινίζει ωστόσο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας.
Ο αρχηγός του κράτους δεν έχει συμπτώματα και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το προεδρικό μέγαρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, γιατί θεωρεί ότι όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να «δώσει παράδειγμα»
Η Πορτογαλία έχει από το Σάββατο αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της.
Η χώρα πέρασε το Σάββατο το όριο των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 13 το βράδυ της Παρασκευής.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη και το Όρεγκον
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Νέα Υόρκη για τον κορωνοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.
Στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημείωσε άνοδο και έφτασε τα 105, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo ο οποίος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο απολογισμός αυτός, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, περιλαμβάνει 82 κρούσματα στην κομητεία του Γουέστσεστερ, ένα προάστιο της Πόλης της Νέας Υόρκης.
Πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί σωστά στα εθελοντικά μέτρα μέχρι στιγμής και είναι πιθανόν να πρέπει να ληφθούν περισσότερα.
Η πόλη της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει 100 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ή τρείς εβδομάδες, από τα 13 που έχει τώρα, δήλωσε την Κυριακή (8/3) ο δήμαρχός της Bill de Blasio.
«Ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί λόγω της εξάπλωσης στην κοινότητα», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σε κάποιο σημείο, θα μπορούμε εύκολα να είμαστε εκατοντάδες κρούσματα», τόνισε.
H κυβερνήτης του Όρεγκον Kate Brown κήρυξε την Κυριακή (9/3) κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πολιτεία διπλασιάστηκαν σε 14.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες του 'Ορεγκον να είναι ασφαλείς», δήλωσε η Brown σε συνέντευξη Τύπου.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη που μετρά 13 κρούσματα.
Στο μεταξύ, η πολιτεία της Ουάσινγκτον εξετάζει εάν απαιτείται η λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων και την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ήδη πληγείσα πολιτεία.
Προειδοποίηση για μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Κορυφαίος αξιωματούχος στο χώρο της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ τόνισε την Κυριακή (8/3/202) ότι τα σημάδια του κορωνοϊού, που διαδίδονται μέσα στις πόλεις δεν είναι «ενθαρρυντικά» και προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, εάν η εξάπλωση του ιού συνεχιστεί.
«Νομίζω ότι έχουμε καλύτερη εικόνα(για το εύρος της εξάπλωσης) όσο περνούν οι μέρες», δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, στο «NBC's Meet the Press».
«Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντική, επειδή βλέπουμε την εξάπλωση του ιού στις πόλεις», είπε.
Παρότρυνε μάλιστα τους πολίτες, που ανήκουν στις ευπαθείς να περιορίσουν τα ταξίδια, όπως σημειώνει το Reuters.
«Εάν είστε άτομο με υποκείμενη πάθηση και ηλικιωμένος πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές για να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, για ένα μακρύ ταξίδι και όσον αφορά ένα κρουαζιερόπλοιο, όχι μόνο να το σκεφτείτε δύο φορές, απλώς να μην το πάρετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fauci.
Trump: Έχουμε σχέδιο - Κλείνουμε σύνορα σε ορισμένες περιοχές
Για ένα άριστο σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που έχει εκπονήσει ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
«Έχουμε ένα άριστα συντονισμένο σχέδιο στο Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πήραμε πολύ νωρίς την απόφαση για να κλείσουμε τα σύνορα σε ορισμένες περιοχές.
O αντπρόεδρος Mike Pence (σ.σ.επιφορτισμένος με το θέμα) κάνει σπουδαία δουλειά.
Τα Fake News Media κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να μας κάνουν κακό. Λυπημένος!»
Ρωσία: Φυλάκιση όσων δεν τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επίσκεψή τους σε πληττόμενη χώρα
Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης θα βρίσκονται στη Μόσχα όσοι δεν τίθενται εκούσια σε κατ΄οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες, μετά από την επίσκεψή τους σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της Μόσχας η ποινή φυλάκιση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια , ενώ σε κατ΄ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες θα πρέπει να τίθεται όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, την Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία , καθώς και άλλες χώρες που εμφανίζουν πιθανόν «ανησυχητικές» ενδείξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Μόσχας, όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς θα αντιμετωπίζουν αυστηρή τιμωρία περιλαμβανομένης της φυλάκισης έως και πέντε έτη.
Διευκρίνισαν πάντως ότι οι αρχές θα διαπιστώνουν αν τηρείται ο κατ΄οίκον περιορισμός μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.
Σε ενημερωτικό τους φυλλάδιο οι αρχές αναφέρουν ότι επιτρέπεται σε όσους βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, μόνο που αυτό θα γίνεται σε ώρα που κυκλοφορούν λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και φορώντας προστατευτική μάσκα.
Σημειώνεται ότι οι αρχές της Μόσχας κήρυξαν την Πέμπτη 6/3 «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού στην ρωσική πρωτεύουσα.
Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα του ιού.
Ο πρώτος θάνατος στη Λατινική Αμερική και στην Αίγυπτο
Καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη Λατινική Αμερική.
Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής που είχε ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, χρόνιας βρογχίτιδας και νεφρικής ανεπάρκειας.
Στην Αίγυπτο, ένας 60χρονος Γερμανός τουρίστας είναι το πρώτο θύμα του κορωνοϊού.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού Βορρά, λαμβάνοντας μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 16 εκατομμύρια ανθρώπων και δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη, την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου το να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πράγματι, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα σε Γαλλία (1.209), Γερμανία (1.040), Ισπανία (673), οι οποίες βρίσκονται μαζί με την Ιταλία στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa αποφάσισε εθελοντικά να μπει σε καραντίνα.
Στις ΗΠΑ οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες ενώ η Νέα Υόρκη τέθηκε σε κατάσταση κινδύνου.
Την ίδια στιγμή πάντως στην Κίνα, η εξάπλωση του ιού φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή 8/3 κάποιο νέο κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παρόλο αυτά, οι κινεζικές Αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς φοβούνται νέα εξάπλωση της νόσου, από τους ανθρώπους που έρχονται στην Κίνα από το εξωτερικό
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 3.825 θάνατοι, 110.041 κρούσματα, ενώ 62.000 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, πόσους ανθρώπους θα πλήξει και τι αποτύπωμα θα αφήσει στην παγκόσμια οικονομία και υγεία.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κορύφωση του κορωνοϊού μπορεί να συντελεστεί τον ερχόμενο μήνα, τον Απρίλιο 2020 με τα κρούσματα να είναι εκατομμύρια και τους νεκρούς να έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά διεθνώς.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 110.041
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.825 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 62.000 άνθρωποι.
- Μετά την Κίνα, η Ιταλία έθεσε σε καραντίνα τον βιομηχανικό Βορρά και 16 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Η Ιταλία μετρά 366 νεκρούς και 7.375 κρούσματα.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 50 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.382.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 17 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 554.
- Στην Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι.
- Στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 3.007.
- Σε πάνω από 100 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, που μετρά 80.735 κρούσματα.
-- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 194 και τα κρούσματα σε 6.566.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 502 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 1,209 τα κρούσματα στη Γαλλία, 1.040 στη Γερμανία, στα 673 στην Ισπανία.
- Στα 76 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 273 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 337 στην Ελβετία και στα 64 στον Καναδά.
- Η Τουρκία δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα.
- Διαβεβαιώσεις από την Ιαπωνία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά τον Ιούλιο και δεν θα ακυρωθούν.
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 110.041
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.825 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 62.000 άνθρωποι.
- Μετά την Κίνα, η Ιταλία έθεσε σε καραντίνα τον βιομηχανικό Βορρά και 16 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Η Ιταλία μετρά 366 νεκρούς και 7.375 κρούσματα.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 50 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.382.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 17 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 554.
- Στην Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι.
- Στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 3.007.
- Σε πάνω από 100 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, που μετρά 80.735 κρούσματα.
-- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 194 και τα κρούσματα σε 6.566.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 502 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 1,209 τα κρούσματα στη Γαλλία, 1.040 στη Γερμανία, στα 673 στην Ισπανία.
- Στα 76 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 273 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 337 στην Ελβετία και στα 64 στον Καναδά.
- Η Τουρκία δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα.
- Διαβεβαιώσεις από την Ιαπωνία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά τον Ιούλιο και δεν θα ακυρωθούν.
Σε καραντίνα τίθεται το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας, λίγο περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του 366 νεκρούς.
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν άλλοι 133 θάνατοι, εκ των οποίων οι 113 από τη Λομβαρδία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ιταλίας να αποφασίσει δρακόντεια μέτρα δημόσιας ασφάλειας που επί της ουσίας θέτουν σε καραντίνα τη Λομβαρδία και άλλες 14 περιοχές στον «βιομηχανικό Βορρά», γεγονός που θεωρείται βέβαιο πως θα πλήξει την ήδη εύθραυστη ιταλική οικονομία.
Τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν και που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σχεδόν σε όλη την έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο μέχρι τη Βενετία.
Πάντως, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (7.375) μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα και με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά την Κίνα.
Από τα κρούσματα αυτά, 366 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 622 έχουν νοσηλευτεί και θεραπευτεί.
Kurz (Αυστρία): Θέμα χρόνου και άλλες χώρες της ΕΕ να λάβουν επιθετικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως η Ιταλία
Τη θέση ότι είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά που έλαβε η Ιταλία, και από άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz.
Όπως είπε ο Kurz, η Αυστρία «ασφαλώς» θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
«Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε.
Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες — αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία.
Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε.
Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.
Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο» υποστήριξε ο Kurz.
Μάλιστα ο Kurz εκτίμησε ότι η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε, οι «αιφνίδιοι» έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα.
Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Γαλλία, Γερμανία
Την ίδια στιγμή, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε Γαλλία και Γερμανία σε σύγκριση τουλάχιστον με την περασμένη εβδομάδα.
Στη Γαλλία τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 1.209 και οι θάνατοι στους 3.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας, Olivier Verane αποφάσισε ότι απαγορεύονται στο εξής συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες θα ξεπερνούν τους 1.000.
Οι νομάρχες, τα υπουργεία θα καταρτίσουν έναν κατάλογο εκδηλώσεων που θεωρούνται χρήσιμες για τη ζωή της χώρας: οι διαδηλώσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτού, όπως και οι διαγωνισμοί και η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών», είπε ο υπουργός.
Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων είχαν απαγορευτεί έως τα μέσα Απριλίου.
Στην ίδια κατεύθυνση και η Γερμανία.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn κάλεσε να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα (και) στη Γερμανία: καταγράφονται πλέον 1.040 δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι μία εβδομάδα νωρίτερα.
Κίνα: Κανένα κρούσμα εκτός της επαρχίας Χουμπέι – Στους 3.119 οι νεκροί
Δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα στην Κίνα εκτός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές τςη χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού για δεύτερη συναπτή ημέρα, ωστόσο οι αρχές συνέχιζαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.
Από τα σαράντα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν.
Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.
Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.
Μολονότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.
Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές επαγρυπνούν διότι δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία.
Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Χθες έλαβαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο.
Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Ουχάν.
Σε προληπτική καραντίνα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας
Σε προληπτική καραντίνα τίθεται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Marcello Rebello de Souza, αναστέλλοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες.
Αιτιολόγησε την πρωτοφανή αυτή απόφαση εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές ενός σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορωνοϊού.
«Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται ούτε η τάξη του μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση», διευκρινίζει ωστόσο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας.
Ο αρχηγός του κράτους δεν έχει συμπτώματα και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το προεδρικό μέγαρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, γιατί θεωρεί ότι όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να «δώσει παράδειγμα»
Η Πορτογαλία έχει από το Σάββατο αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της.
Η χώρα πέρασε το Σάββατο το όριο των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 13 το βράδυ της Παρασκευής.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη και το Όρεγκον
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Νέα Υόρκη για τον κορωνοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.
Στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημείωσε άνοδο και έφτασε τα 105, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo ο οποίος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο απολογισμός αυτός, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, περιλαμβάνει 82 κρούσματα στην κομητεία του Γουέστσεστερ, ένα προάστιο της Πόλης της Νέας Υόρκης.
Πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί σωστά στα εθελοντικά μέτρα μέχρι στιγμής και είναι πιθανόν να πρέπει να ληφθούν περισσότερα.
Η πόλη της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει 100 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ή τρείς εβδομάδες, από τα 13 που έχει τώρα, δήλωσε την Κυριακή (8/3) ο δήμαρχός της Bill de Blasio.
«Ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί λόγω της εξάπλωσης στην κοινότητα», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σε κάποιο σημείο, θα μπορούμε εύκολα να είμαστε εκατοντάδες κρούσματα», τόνισε.
H κυβερνήτης του Όρεγκον Kate Brown κήρυξε την Κυριακή (9/3) κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πολιτεία διπλασιάστηκαν σε 14.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες του 'Ορεγκον να είναι ασφαλείς», δήλωσε η Brown σε συνέντευξη Τύπου.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη που μετρά 13 κρούσματα.
Στο μεταξύ, η πολιτεία της Ουάσινγκτον εξετάζει εάν απαιτείται η λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων και την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ήδη πληγείσα πολιτεία.
Προειδοποίηση για μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Κορυφαίος αξιωματούχος στο χώρο της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ τόνισε την Κυριακή (8/3/202) ότι τα σημάδια του κορωνοϊού, που διαδίδονται μέσα στις πόλεις δεν είναι «ενθαρρυντικά» και προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, εάν η εξάπλωση του ιού συνεχιστεί.
«Νομίζω ότι έχουμε καλύτερη εικόνα(για το εύρος της εξάπλωσης) όσο περνούν οι μέρες», δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, στο «NBC's Meet the Press».
«Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντική, επειδή βλέπουμε την εξάπλωση του ιού στις πόλεις», είπε.
Παρότρυνε μάλιστα τους πολίτες, που ανήκουν στις ευπαθείς να περιορίσουν τα ταξίδια, όπως σημειώνει το Reuters.
«Εάν είστε άτομο με υποκείμενη πάθηση και ηλικιωμένος πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές για να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, για ένα μακρύ ταξίδι και όσον αφορά ένα κρουαζιερόπλοιο, όχι μόνο να το σκεφτείτε δύο φορές, απλώς να μην το πάρετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fauci.
Trump: Έχουμε σχέδιο - Κλείνουμε σύνορα σε ορισμένες περιοχές
Για ένα άριστο σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που έχει εκπονήσει ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
«Έχουμε ένα άριστα συντονισμένο σχέδιο στο Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πήραμε πολύ νωρίς την απόφαση για να κλείσουμε τα σύνορα σε ορισμένες περιοχές.
O αντπρόεδρος Mike Pence (σ.σ.επιφορτισμένος με το θέμα) κάνει σπουδαία δουλειά.
Τα Fake News Media κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να μας κάνουν κακό. Λυπημένος!»
Ρωσία: Φυλάκιση όσων δεν τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επίσκεψή τους σε πληττόμενη χώρα
Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης θα βρίσκονται στη Μόσχα όσοι δεν τίθενται εκούσια σε κατ΄οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες, μετά από την επίσκεψή τους σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της Μόσχας η ποινή φυλάκιση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια , ενώ σε κατ΄ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες θα πρέπει να τίθεται όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, την Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία , καθώς και άλλες χώρες που εμφανίζουν πιθανόν «ανησυχητικές» ενδείξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Μόσχας, όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς θα αντιμετωπίζουν αυστηρή τιμωρία περιλαμβανομένης της φυλάκισης έως και πέντε έτη.
Διευκρίνισαν πάντως ότι οι αρχές θα διαπιστώνουν αν τηρείται ο κατ΄οίκον περιορισμός μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.
Σε ενημερωτικό τους φυλλάδιο οι αρχές αναφέρουν ότι επιτρέπεται σε όσους βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, μόνο που αυτό θα γίνεται σε ώρα που κυκλοφορούν λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και φορώντας προστατευτική μάσκα.
Σημειώνεται ότι οι αρχές της Μόσχας κήρυξαν την Πέμπτη 6/3 «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού στην ρωσική πρωτεύουσα.
Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα του ιού.
Ο πρώτος θάνατος στη Λατινική Αμερική και στην Αίγυπτο
Καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη Λατινική Αμερική.
Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής που είχε ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, χρόνιας βρογχίτιδας και νεφρικής ανεπάρκειας.
Στην Αίγυπτο, ένας 60χρονος Γερμανός τουρίστας είναι το πρώτο θύμα του κορωνοϊού.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr