Τελευταία Νέα

Το αργότερο σε 40 ημέρες η έκδοση της βεβαίωσης που αντικαθιστά την άδεια παραγωγής ΑΠΕ

Το αργότερο σε 40 ημέρες η έκδοση της βεβαίωσης που αντικαθιστά την άδεια παραγωγής ΑΠΕ
Για τα Ειδικά Έργα, η έκδοση θα γίνεται το αργότερο σε 50 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου υποβολής αιτήσεων, στην περίπτωση που και πάλι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις επί της αίτησης
Την υποβολή των αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε 3 κύκλους (τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο), προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, στις διατάξεις που αφορούν την υφιστάμενη άδεια παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει «σφιχτές» διορίες για τα βήματα μετά την υποβολή της αίτησης, ώστε η έκδοση της Βεβαίωσης να γίνεται άμεσα. Έτσι, την περίπτωση των αιτήσεων για μη ειδικά έργα (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά), η έκδοση θα γίνεται το αργότερο εντός 40 ημερών. Αντίστοιχα, εντός 50 ημερών θα γίνονται οι εκδόσεις των Βεβαιώσεων για τα ειδικά έργα.

«Παράθυρο» 15 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου υποβολής, εντός 5 ημερών θα δημοσιεύεται η περίληψη για κάθε αίτηση, επί της οποίας θα μπορεί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον να εγείρει αντιρρήσεις. Η προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων θα ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών, ώστε στην περίπτωση που για κάποιο αίτημα για μη ειδικό έργο δεν υποβληθούν ενστάσεις, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, να εκδίδεται η Βεβαίωση.

Το παραπάνω συνολικό χρονικό διάστημα, που ισούται με 40 ημέρες, αυξάνεται στις 50 ημέρες για τα ειδικά έργα, καθώς για αυτά η έκδοση θα γίνεται το αργότερο εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Στα ειδικά έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι υβριδικοί σταθμοί, οι γεωθερμικές και ηλιοθερμικές μονάδες, καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Αντίκρουση των αντιρρήσεων

Όπως είναι φυσικό, για την έκδοση της Βεβαίωσης θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, στην περίπτωση των αιτήσεων για τις οποίες θα υποβληθούν αντιρρήσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτές συνοδεύονται με έγγραφα που τις τεκμηριώνουν, ο επενδυτής θα πρέπει να τις αντικρούσει εγγράφως το αργότερο έπειτα από 15 ημέρες αφότου ενημερωθεί σχετικά, για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Αν ο έλεγχος αυτός δεν οδηγήσει στην απόρριψη της αίτησης, τότε η έκδοση της βεβαίωσης θα γίνεται το αργότερο εντός 20 ημερών από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των σχολίων του επενδυτή κατά των αντιρρήσεων.

Σε περίπτωση απόρριψης μίας αίτησης, ο επενδυτής μπορεί να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης. Μάλιστα, κατά την εξέταση του αιτήματος, συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει η υποψήφια μονάδα.

Ευελιξία στην τροποποίηση της βεβαίωσης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, μία σημαντική απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας αφορά και την ευελιξία στην τροποποίηση της βεβαίωσης, στην περίπτωση μικρών αλλαγών στα χαρακτηριστικά του έργου. Έτσι, αν π.χ. αυτές οι αλλαγές δεν μεταβάλλουν πάνω από 10% την ισχύ του έργου, σε σχέση με την αρχική Βεβαίωση, ή δεν αφορούν μείζονες μεταβολές της μετοχικής σύνθεσης του επενδυτικού σχήματος, η Βεβαίωση τροποποιείται οποτεδήποτε εκτός κύκλου, με την υποβολή σχετικής αίτησης στο Μητρώο.

Αίτηση τροποποίησης εντός κύκλου αδειοδότησης θα είναι απαραίτητη μόνο σε σημαντικές αλλαγές του έργου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μεταβολή άνω του 10% της ισχύος.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης