Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα στοιχήματα των αγορών για τον Coronavirus, οι επιπτώσεις στις οικονομίες και τρια ερωτήματα

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα στοιχήματα των αγορών για τον Coronavirus, οι επιπτώσεις στις οικονομίες και τρια ερωτήματα
Τα αποθέματα στα εργοστάσια μειώνονται - Είναι κακό ή καλό αυτό για την οικονομία μελλοντικά;
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται απέναντι στο στοίχημα του Coronavirus που τείνει να αποτελέσει μια παγκόσμια απειλή , καθώς το πρόβλημα είναι περισσότερο η αβεβαιότητα και η αμηχανία που προκαλεί παρά τα νούμερα της θνησιμότητας ή η απειλή που διαμορφώνεται για τον κοινωνικό ιστό.
Ασφαλώς και χωρίς να υπάρχει το εμβόλιο ακόμα ασθενείς ομάδες βρίσκονται υπό απειλή, αλλά το βέβαιο είναι ότι για κάποιο διάστημα πολύς κόσμος θα περάσει τον ιό χωρίς να καταλάβει τίποτε.
Οι αγορές έσπευσαν να κερδοσκοπήσουν δράττοντας την ευκαιρία για να ξεφουσκώσουν μια Wall, που είχε εξαντλήσει όλα τα σενάρια και παράλληλα συμπαρέσυραν και ένα ελληνικό χρηματιστήριο, για το οποίο αποδείχθηκε ότι καμία επενδυτική εμπιστοσύνη δεν έχει εδραιωθεί, αφού σκόρπισε σαν τραπουλόχαρτο χάνοντας 22% μέσα σε λίγες ημέρες.
Το πρώτο ζήτημα αφορά την παγκόσμια οικονομία, η οποία σίγουρα μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία ο παραγωγικός μηχανισμός και να ξεπεράσουν οι κοινωνίες τις αρχικές φοβίες θα χάσει έδαφος.
Ο ΟΟΣΑ επιχείρησε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, διατηρώντας όμως την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 στο 2,4% με άνοδο στο 3,3% το 2021.
Και αυτό οι αγορές και οι υποτιμητικοί κερδοσκόποι δεν μπορούν να το αγνοήσουν.
Ανάλογα με τις επιπτώσεις και την διασπορά του ιού υπάρχουν και δυσμενή σενάρια για μείωση του ρυθμού στο 1,5% και ύφεση στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία.
Ο ΟΟΣΑ ζητά μέτρα οικονομικής βοήθεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα χτυπηθούν, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα για κλάδους όπως ο τουρισμός και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενώ θα πρέπει να κινητοποιηθεί και ο τραπεζικός τομέας.
Ήδη μετακινήσεις περιορίζονται, η παραγωγική διαδικασία στα εργοστάσια δεν μπορεί σε ορισμένους τομείς να ολοκληρωθεί με ευχέρεια γιατί λείπουν πρωτογενή εξαρτήματα. Και αυτό γιατί εκμηδενίστηκε η κινέζικη παραγωγή.
Όμως από την άλλη πλευρά έχουμε για πρώτη φορά και ένα φαινόμενο όπου οι παραγγελίες μεν μειώνονται αλλά και τα αποθέματα μειώνονται στα εργοστάσια, διότι λαμβάνουν πολύ λίγα πρωτογενή εξαρτήματα εξαιτίας του εκμηδενισμού της παραγωγής στην Κίνα.
Άρα όταν η ζήτηση θα αρχίσει να ανεβαίνει οι εργοστασιακές μονάδες θα βρεθούν χωρίς αποθέματα. Αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς μόνο κακό δεν μπορεί να είναι, όμως φτάνουμε σε ένα άλλο παράδοξο, δηλαδή στο ερώτημα μήπως υπάρξει πληθωρισμός.

Πολλές αντιφάσεις για τις προβλέψεις και τα εργαλεία της οικονομίας

Και μάλιστα όταν ρωτήθηκε την περασμένη Παρασκευή 27/2 ο Βάϊντμαν ως πρόεδρος της Budensbank για το αν θα υπάρξει πληθωρισμός, δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφή απάντηση.
Το παράδοξο ήταν ότι ρωτήθηκε παράλληλα από τον δημοσιογράφο του Bloomberg για το αν θα υπάρξει αποπληθωρισμός.
Ο πληθωρισμός όμως και ο αποπληθωρισμός είναι δύο πράγματα τελείως αντίθετα, για τον λόγο αυτό όσοι θέλουν να βγάλουν ακριβή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις του ιού, θα πρέπει να πάρουν αποστάσεις από την όλη διαχείριση που γίνεται από την πλευρά των media και των αγορών, που σπεκουλάρουν ιδίοις ωφέλοις έκαστος.

Η παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο και αναμένεται αρνητική η πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο.
Παράλληλα κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρθηκε σε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για τις ΗΠΑ στην παρόν τρίμηνο.
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να καταναλώνει κανείς ενέργεια επειδή για κάποιους μήνες ο ιός Coronavirus θα υφίσταται.

Η προσδοκία της μείωσης των επιτοκίων, ένα καθαρά νομισματικό μέτρο δείχνει και το «θέατρο» που παίζεται καθώς άλλαξε εν μια νυχτί την πτωτική τάση των χρηματιστηρίων.
Όμως με την εξάντληση αυτής της πολιτικής, που έχει ήδη προηγηθεί οι οικονομίες δεν πρόκειται να κερδίσουν πολλά στην μάχη με αυτήν την κρίση, όπως ενδεχομένως δεν πρόκειται και να χάσουν.
Αν θέλει κάποιος αποτελεσματικές πολιτικές τότε σίγουρα είναι οι επεκτατικές δημοσιονομικές, που και ο ίδιος ο Bάϊντμαν άφησε ανοιχτή στους τομείς όπου υπάρχουν πλεονάσματα.

Η Ελλάδα με περιορισμένα ρίσκα

Η Ελλάδα, όπου σε ένα μήνα οι θερμοκρασίες θα είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου θα επηρεαστεί οριακά από τον ιό, ο οποίος δεν θα μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές.
Η Ελλάδα κινδυνεύει από τον τουρισμό, που θα επηρεαστεί ως ένα βαθμό από τον Coronavirus και φυσικά είναι κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίων για να μπορέσουν να επανέλθουν πλήρως.
Η πτώση όμως του χρηματιστηρίου της και ειδικά στον ενεργειακό κλάδο ήταν υπερβολική.

Δυο σχολές για την Wall

Για την Wall υπάρχουν δύο εκτιμήσεις :
Η μια αναφέρει ότι η σχέση τιμών μετοχών προς κέρδη και οι μερισματικές αποδόσεις καθιστούν τις μετοχές πιο συμφέρουσες από τα ομόλογα μετά την πτώση, η άλλη επειδή αμφισβητεί τις προβλέψεις των κερδών με βάση τον ιό για το 2020 εκτιμά ότι τα επίπεδα ασφάλειας μπορούν να βρεθούν χαμηλότερα.


Κλείνοντας θέτουμε 3 ερωτήματα για την εξέλιξη του Coronavirus:
- Είναι εργαστηριακός ιός που αποδυνάμωσε εν γένει την διαπραγματευτική θέση των Κινέζων;
- Γιατί αναπτύχθηκε στην Λομβαρδία και όχι στην Βασοβία, την Μαδρίτη ή το Βουκουρέστι; Έχει σχέση με τα πειράματα της Λίγκα και της ιταλικής κυβέρνησης σε αμερικανικές πολιτικές στην Μεσόγειο;
- Γιατί η Goldman προανήγγειλε μια χρηματιστηριακή πτώση που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες στην Wall, με τον γρηγορότερο ρυθμό στην ιστορία της, ο πρόεδρος Trump την φόρτωσε στις εξαγγελίες των Δημοκρατικών και παράλληλα το χρηματιστήριο ξεφούσκωσε σε ένα εύθετο χρόνο πριν τις αμερικανικές εκλογές;
Π.Μπουσμπουρέλης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης