Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Ισχυρές επιδόσεις το 2019 παρά τη μείωση κατά 29% των πωλήσεων – Στα 59 εκατ. τα καθαρά κέρδη

tags :
ΔΕΠΑ: Ισχυρές επιδόσεις το 2019 παρά τη μείωση κατά 29% των πωλήσεων – Στα 59 εκατ. τα καθαρά κέρδη
Τα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 93 εκατ. και οι πωλήσεις στα 2,512 bcm
Θετικό «σήμα» για τους υποψήφιους διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου για το 2019, καθώς παρά το αντίξοο περιβάλλον η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγοράς.

Ως συνέπεια, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 2,512 bcm την περσινή χρονιά, διαμορφώνοντας τα EBITDA της εταιρείας στα 93 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 59 εκατ.

Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 520 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα EBITDA ανήλθαν σε 16 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 11 εκατ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως και το τρίτο τρίμηνο, έτσι και τους τελευταίους τρεις μήνες του περσινού έτους, οι όγκοι σημείωσαν σημαντική μείωση έναντι του 2018. Έτσι, η πτωτική τάση στο δεύτερο μισό του 2019 είχαν ως συνέπεια η εταιρεία να «κλείσει» την περσινή χρονιά με μείωση πωλήσεων κατά 26%. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σε ετήσια βάση τα EBITDA να παρουσιάσουν κάμψη κατά 58% και η καθαρή κερδοφορία κατά 40%.

«Επέλαση» του LNG στο εγχώριο μίγμα

Όπως είναι γνωστό, σημαντικός παράγοντας για αυτή την εξέλιξη ήταν η «επέλαση» του LNG πέρυσι στο εγχώριο μίγμα, γεγονός που προκλήθηκε από τη δραστική ελάττωση των τιμών LNG στη διεθνή αγορά, αλλά και τις ενισχυμένες πλέον δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, τις οποίες έδωσε η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Με δεδομένες τις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους διεθνείς προμηθευτές της, η εταιρεία δεν είτε την ευελιξία να αξιοποιήσει επαρκώς την εν λόγω συγκυρία, με συνέπεια να χάσει έδαφος στην εγχώρια αγορά έναντι των ανταγωνιστών της. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ήρθαν να προστεθούν το τέταρτο τρίμηνο οι εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες, που περιόρισαν την κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση, αλλά και η μείωση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ως συνέπεια, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν πάνω από 50% (για την ακρίβεια 52%), έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Μία πτώση που, σε συνδυασμό με την υποχώρηση και του προηγούμενου τριμήνου, υπεραντιστάθμισαν την ανάκαμψη που είχε παρουσιαστεί το δεύτερο τρίμηνο του περσινού έτους.

Επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων

Η εταιρεία, πάντως, ξεκινά την καινούρια χρονιά με σαφώς βελτιωμένα δεδομένα, καθώς όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η επαναδιαπραγμάτευση των Gazprom και Sonatrach έχει ήδη ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας. Μάλιστα, στους νέους όρους των συμφωνιών «αποτυπώνονται» η υψηλή διαθεσιμότητα spot φορτίων LNG, καθώς ο τρόπος υπολογισμού της τιμής προμήθειας αερίου αγωγού, στο συμβόλαιο με την Gazprom, θα βασίζεται πλέον κατά 40% στις τιμές των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας (TTF) και κατά 60% στην τιμή του αργού πετρελαίου (oil index).

Από την άλλη πλευρά, η σημαντικότερη αλλαγή στο νέο συμβόλαιο με τη Sonatrach, αφορά στη μείωση των ποσοτήτων αλγερινού υγροποιημένου καυσίμου που θα πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευτεί η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο του συμβολαίου. Κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ αποκτά πλέον μεγαλύτερο χώρο στο «καλάθι» της για spot φορτία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης