Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ Υποδομών: Προάγγελος συμμαχιών η έλλειψη εμπειρίας στο φυσικό αέριο από 6 «μνηστήρες»

ΔΕΠΑ Υποδομών: Προάγγελος συμμαχιών η έλλειψη εμπειρίας στο φυσικό αέριο από 6 «μνηστήρες»
Αν και είναι θετικό ότι η εταιρεία έχει μπει στο μικροσκόπιο 6 μεγάλων επενδυτικών οίκων, προϋπόθεση για την συνέχιση των fund στη διαδικασία αποτελούν οι συμπράξεις τους με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων ενέργειας
Μπορεί το πλήθος των ενδιαφερομένων για την αγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (εννέα υποψήφιοι) να είναι ικανοποιητικό για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, αφού εξασφαλίζει την ύπαρξη ανταγωνισμού στον διαγωνισμό, όμως σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι διεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για τη διαμόρφωση των κοινοπρακτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τελικώς την εταιρία, είναι αυτές που θα κρίνουν την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού. Και τούτο διότι από το σύνολο των εννέα εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο οι τρεις είναι ενεργειακές εταιρίες με γνώση στη διαχείριση δικτύων.

Στο μικροσκόπιο fund με διεθνή δραστηριότητα

Από την άλλη πλευρά, τα έξι fund που συμμετέχουν διαθέτουν μεν τα κεφάλαια και την πρόθεση να επενδύσουν σε μια εταιρία με σταθερές αποδώσεις, δεν διαθέτουν όμως την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων και θα πρέπει να βρουν αξιόπιστους εταίρους για να συμμετάσχουν από κοινού στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Βεβαίως είναι θετικό το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει μπει στο μικροσκόπιο μεγάλων επενδυτικών οίκων με διεθνή δραστηριότητα, όμως οι ίδιοι οι όροι του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθαρίζουν ότι η ύπαρξη κεφαλαίων δεν είναι αρκετή. Απαιτείται γνώση και εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων ενέργειας και αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα κριτήρια επιλογής του υποψήφιου επενδυτή.

Τρεις ενεργειακές εταιρείες

Από το σύνολο των εννέα ενδιαφερομένων μόνο οι τρεις είναι ενεργειακές εταιρίες με εμπειρία στη διαχείριση δικτύων. Μεταξύ αυτών οι δυο έχουν βάση την Ευρώπη, ενώ η τρίτη προέρχεται από την Κίνα.

Συγκεκριμένα η Italgas, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία διανομής αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται ότι έχει ένταξη στην ελληνική αγορά αερίου στους στρατηγικούς στόχους της, ενώ φαίνεται ότι απολαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας.

Η τσεχική EPH που είναι ενεργειακός όμιλος με δραστηριότητες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Σημειώνεται ότι η EPH είχε εκδηλώσει κατ΄αρχήν ενδιαφέρον και στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλά αποχώρησε πολύ γρήγορα από τη διαδικασία.

Ο τρίτος ενεργειακός όμιλος που συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η κινεζική China Resources Gas που ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις της Κίνας. Ωστόσο η συμμετοχή κινεζικών εταιριών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης ενεργειακών υποδομών προκαλεί δυσφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει ταχθεί ευθέως κατά του ελέγχου των δικτύων ενέργειας από Κινέζους επενδυτές. Κάτι το οποίο έχει καταγραφεί στην ελληνική πραγματικότητα με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ.

Δέλεαρ η «προίκα» της ΔΕΠΑ Υποδομών

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο συνωστισμός των funds: Antin Infrastructure Partners, First State Investments, I Squared, KKR, Macquarie, SinoCEEF αναδεικνύουν το οικονομικό ενδιαφέρον που έχει μια εταιρία με  ρυθμιζόμενα και εξασφαλισμένα έσοδα όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν κοινοπρακτικά σχήματα είτε με τις ενεργειακές εταιρίες που ήδη συμμετέχουν είτε να προσελκύσουν άλλες. Άλλωστε η «προίκα» της ΔΕΠΑ Υποδομών, περιλαμβάνει

• το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ),
• την κυριότητα επί των παγίων των δικτύων διανομής,
• το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ,
• ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης