«Το έργο δεν θα επιδοτείται από την αγορά και τον καταναλωτή, αντιθέτως θα επιδοτεί άλλα έργα Ανανεώσιμων, με υψηλότερες τιμές αναφοράς» υπογράμμισε κατά την παρουσίαση που έκανε στη τελετή υπογραφής της σύμβασης με την juwi Hellas, για τη κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα και 4ου μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος.
«Το έργο της Κοζάνης, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος, το έργο βρίσκεται στην καρδιά της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, και έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση άνω των 4.000 στρεμμάτων. Είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας, 204 μεγαβάτ, ενώ η ετήσια παραγωγή θα ξεπεράσει τις 300 γιγαβατώρες. Στις νέες εγκαταστάσεις θα διερευνηθεί μια σειρά εφαρμογών τεχνολογικής καινοτομίας, όπως πλαίσια υψηλής απόδοσης διπλής όψης, συστήματα παρακολούθησης του ηλίου -τα λεγόμενα trackers- εφαρμογές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πρόβλεψης της παραγωγής, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Υπογράμμισε δε, με έμφαση, το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, καθώς η τιμή αναφοράς του έργου είναι κάτω από 58 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την μεσοσταθμική οριακή τιμή του συστήματος να φτάνει τα 64 ευρώ το 2019. «Δηλαδή, αυτό το έργο δεν θα επιδοτείται από την αγορά και τον καταναλωτή, αντιθέτως θα επιδοτεί άλλα έργα Ανανεώσιμων, με υψηλότερες τιμές αναφοράς», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.
Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο πάρκο θα επιτύχει μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 10% περίπου, συνεισφέροντας σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για περιορισμό των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.
«Είμαστε μια μεγάλη Εταιρεία, άρα η δραστηριότητά μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να είναι σημαντική. Έχουμε θέσει έναν μεσοπρόθεσμο στόχο 600 MW ως το 2025. Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 1.000 MW - φωτοβολταϊκών, αιολικών και βιομάζας - σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο στόχος μας θα επιτευχθεί με έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης, δηλαδή ανάπτυξης του δικού μας χαρτοφυλακίου έργων, αλλά και κάποιων στοχευμένων εξαγορών», κατέληξε στην παρουσίαση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων της ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος.
www.worldenergynews.gr