Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι φόροι σε εκπομπές άνθρακα και πλαστικά θα καλύψουν το κενό του Brexit στον προϋπολογισμό της ΕΕ

tags :
Οι φόροι σε εκπομπές άνθρακα και πλαστικά θα καλύψουν το κενό του Brexit στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι τα έσοδα από τον φόρο πλαστικών και τα κεφάλαια από το ενισχυμένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έσοδα 14 δις. έως 15 δις. ευρώ ετησίως
Ο Charles Michel πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, πρότεινε την Παρασκευή 14/2/2020 να καλυφθεί το κενό του Brexit στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ με έσοδα από νέο φόρο επί των πλαστικών και των κεφαλαίων από την εμπορία εκπομπών άνθρακα.

Η παρουσίαση ενός αποκαλούμενου διαπραγματευτικού πακέτου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ 27 ηγετών της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου, ο Michel πρότεινε προϋπολογισμό για το 2021-27 στο 1,074% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ ή 1.095 τρισεκατομμύρια ευρώ
Η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου αφήνει ένα χάσμα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφερε σημαντικά στον προϋπολογισμό τα περισσότερα μετά τη Γερμανία.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι τα έσοδα από τον φόρο πλαστικών και τα κεφάλαια από το ενισχυμένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο θα ενσωματώνει τον τομέα των μεταφορών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 14 δισεκατομμύρια έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - περισσότερο από αρκετό για να καλύψουν το κενό.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό για μια ομάδα από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες με επικεφαλής τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Δεν θέλουν το ποσό να είναι υψηλότερο από το 1,0% του ΑΕΠ και επέκριναν το 1,07% όταν παρουσιάστηκε πέρυσι από τη φινλανδική προεδρία της ΕΕ.
"Η νέα πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τα πίσω", ανέφερε ένας Γερμανός διπλωμάτης. «Θα καταστήσει μια συμφωνία ακόμα πιο δύσκολη».

Ωστόσο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετείχαν στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής δήλωσαν ότι το 1,074% του ΑΕΠ ήταν ο μέσος όρος των θέσεων των 27 κυβερνήσεων που ζήτησε ο Michel κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων και προσφέρετε ως το καλύτερο σημείο εκκίνησης για συμβιβασμό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνυπολογίζει τον προϋπολογισμό, θέλει 1,3% του ΑΕΠ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 1,1%.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ένωση αντιμετωπίζει νέες μεγάλες προκλήσεις όπως η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και ο φιλόδοξος στόχος της να μην εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι απορροφά το 2050 και χρειάζεται περισσότερους πόρους για να το επιτύχει.
Ο Michel πρότεινε επίσης η χρηματοδότηση από την ΕΕ να εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να σέβονται το κράτος δικαίου - ένα σημείο που πολλοί καθαροί συνεισφέροντες επέμειναν να ασκήσουν πίεση σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που κατηγορούνται για παραβίαση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης