Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες - Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό δίκαιο

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες - Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό δίκαιο
Τρεις οι βασικοί τομείς που συζητήθηκαν μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζιτών
Σε τρεις τομείς εστίασαν στη σύσκεψη που διενεργήθηκε λίγες ώρες πριν στον Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό Δίκαιο.
Στη σύσκεψη αυτή μετείχνα οι υπουργοί κ. Χρήστος Σταϊκούρας και κ. Αδωνις Γεωργιάδης με την παρουσία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών αντιπροσωπεία της οποίας συζήτησε κρίσιμα θέματα στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου.
Στη σύσκεψη μετείχε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί η προστασία της α κατοικίας η οποία λήγει στο τέλος του Απριλίου καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τους δανειστές σε ότι αφορά το θέμα αυτό.
Ωστόσο εκτιμάται πως το ζήτημα θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναταρραχή και στη βάση αυτήν αναζητείται λύση.
Οι τρεις τομείς που αναλύθηκαν ήταν:

- Η  ανάγκη να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα προστασίας της α κατοικίας για όσο χρονικό διάστημα απομένει ως το τέλος του Απριλίου. Μετά η προστασία με την μορφή που γνωρίζουμε σταματάει και αφορά προστασία με χαρακτηριστικά αμιγώς κοινωνικά. Οι αιτήσεις  αν και είναι αυξημένες  παραμένουν ακόμη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα .
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά που κατατέθηκαν στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της Α' κατοικίας  καλύπτει μια περίμετρο της τάξης των 10 δισ. ευρώ δανείων καθώς τόσα δάνεια μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν στην πλατφόρμα. Αν και ο νόμος λήγει στο τέλος του Απριλίου,  σε αυτόν έχουν ενταχθεί μόνον 2000 δανειολήπτες που εκπροσωπούν αξία δανείων 150-200 εκατ. ευρώ.
- Να εντείνουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών ενώ η Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα πρέπει να ενισχύσει τη νομοθετική προσπάθεια με στόχο έναν και μόνον : να επισπευσθούν οι διαδικασίες σε ότι αφορά το νόμο Κατσέλη. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να εκδοθεί το πόρισμα των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων μέχρι το τέλος Μαρτίου που θα λύνει τα σχετικά θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως 90.000 αιτήσεις που αφορούν 60.000 ακίνητα αποτελούν την νομική ύλη του νόμου αυτού ενώ περίπου το 25% των κόκκινων δανειοληπτών θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.
- Να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την δεύτερη ευκαιρία και αποτελεί εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία. Τα πρώτα σχέδια  του θεσμικού πλαισίου είναι ήδη έτοιμα καθώς στην προσπάθεια αυτήν μετέχουν υψηλού κύρους νομικά γραφεία. Το πρώτο draft παρουσίασε σήμερα με κάθε λεπτομέρεια το Bankingnews.

Με βάση  έγκυρες πληροφορίες οι πρώτες διατάξεις προβλέπουν: συναινετική διαγραφή χρεών, πτώχευση με μικρό αντικείμενο με κριτήριο την αξία των περιουσιακών στοιχείων ή το ύψος της οφειλής,  πτώχευση μεσαίων και μεγάλων , εξυγίανση,   βελτιώσεις στη νομοθεσία για διαχειριστές αφερεγγυότητας  και  θέματα οργάνωσης δικαστηρίων με στόχο τη μεγαλύτερη εξειδίκευση, τεχνική υποστήριξη επιμόρφωση.
Στη δεύτερη ευκαιρία θα μετέχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις των τραπεζών στις αρχές Μαϊου αποκλείεται ολόκληρο το πτωχευτικό δίκαιο να είναι έτοιμο. Αυτό θα ετοιμάζεται κατά τμήματα έως ότου εφαρμοστεί στην ολότητά του.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ειρήνη Σακελλάρη
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης