Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει – Η ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής και τα ρίσκα

Π.Μπουσμπουρέλης:  Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει –  Η ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής και τα ρίσκα

Ποιοί παράγοντες θα κρίνουν την επιτυχία της

H υλοποίηση της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης που αποτελεί σημαία της σημερινής κυβέρνησης μπαίνει στην αφετηρία της. Και όπως είναι φυσικό αντιμετωπίζεται με περίσσεια καχυποψία από τους εργαζομένους στις λιγντικές μονάδες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, που εκφράζουν την ανασφαλειά τους για τις θέσεις εργασίας.
Σε αυτό καλείται να απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση που έχει κάνει μια επιλογή σε αναμφισβήτητα σωστή κατεύθυνση, προσβλέποντας και στην διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και στα κονδύλια για την δίκαιη μετάβαση.
Παράλληλα η ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να εξασφαλίσει την εντός των ενδεδειγμένων χρονικών ορίων πλήρη υποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων είτε από τις μονάδες φυσικού αερίου, για τις οποίες ακόμα δεν έχει εξασφαλισθεί ο Μηχανισμός Ευελιξίας (ΑΔΙ), είτε από τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπου η αλήθεια είναι ότι οι διασυνδέσεις δεν κινούνται και με τους πιο ταχείς ρυθμούς, ενώ η αγορά περιμένει με αγωνία το business plan της ΔΕΗ που θα αποτελέσει και το κλειδί.
Γιατί αυτό θα είναι ο καταλύτης, που διαμέσου του στοχευμένου μετασχηματισμού θα υποκαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες με τις ΑΠΕ, εξαλείφοντας τις εκπομπές ρύπων και δίνοντας την δυνατότητα στην μητριαρχική ενεργειακή επιχείρηση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος,  το οποίο πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της τράβηξαν κάτω από τα πόδια τα προηγούμενα χρόνια.
Τα λάθη που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί της δίοικησης  Ζερβού για παράδειγμα πληρώθηκαν και με το παραπάνω. Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκίνησε καλά απορρίπτοντας το τραγικό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που ήθελε να αποστερήσει την επιχείρηση από υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου στην συνέχεια χάθηκε στο σχέδιο πώλησης λιγνιτικών, μη αντιλαμβανόμενη τον πενταπλασιασμό των τιμών των ρύπων και τις ζημιές ρεκόρ που προξενήθηκαν.

Η νέα περίοδος: Στρατηγικές επιλογές και ζητούμενα

Και ήλθε στην συνέχεια η πολιτική Χατζηδάκη με ξεκάθαρο όραμα την απολιγνιτοποίηση, την απαλλαγή δηλαδή της επιχείρησης από τις ζημιογόνες και ρυπογόνες μονάδες παλαιάς τεχνολογίας και στροφή στην πράσινη ένέργεια.
Ο σημερινός ΥΠΕΝ με έναν άριστο σχεδιασμό αιφνιδίασε ευχάριστα την αγορά, που τώρα όμως θα πρέπει να υλοποιηθεί. Κατά την γνώμη μας η επιτυχία του θα κριθεί από την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της εκτέλεσης:
-    Ο συγχρονισμός δηλαδή της ανάπτυξης της ΔΕΗ των μονάδων ανανεώσιμων πηγών σε σχέση με το κλείσιμο των λιγνιτικών. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη από την πλευρά της ΔΕΗ έχουν ειπωθεί πολλά σαν στόχοι αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ανακοινωθεί και μια συμφωνία που θα δίνει το στίγμα και την δυναμική της στροφής στις ΑΠΕ. Πότε θα γίνει αυτό μένει να το δούμε.
-    Ήδη η συμμετοχή των λιγνιτών στο μείγμα υποχωρεί, αλλά αυτό που γίνεται είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές. Οι μονάδες φυσικού αερίου που απαιτούνται είναι πολύ αμφίβολλο πλην του CCGT του Μυτιληναίου αν θα είναι έτοιμες εγκαίρως.
-    Ακόμα και στην Γερμανία μετά την αποτυχία της να επιτύχει τους στόχους το 2020, η κυβέρνηση Merkel δημοσίευσε τον Οκτώβριο σχέδια για να επιτύχει νέους στόχους μέχρι το 2030. Αυτοί οι επικαιροποιημένοι στόχοι προβλέπουν ότι η γερμανική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσει τα επόμενα 10 χρόνια. Όμως αρχίζουν να επικρατούν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις καθώς  το μερίδιο της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα πιθανότατα θα φτάσει στο 50%, κάτω από τα σημερινά επίπεδα και κάτω από το επικαιροποιημένο στόχο του 65%, ανέφερε η αντιπροσωπία της Dena , του κέντρου εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ευφυή ενεργειακά συστήματα.
Και αυτό θα συμβεί καθώς η χώρα ανεβάζει τον στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων και μετατρέπει εκατομμύρια οικιακά συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. 
Η υψηλότερη ενεργειακή ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές που θα προκύψουν θα έχουν ως αποτέλεσμα ότι η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μπορέσει να απομακρύνει τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό μείγμα.

Με τα δεδομένα αυτά η αγορά περιμένει πια να δει τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα της ΔΕΗ και της απολιγνιτοποίησης, που είναι ένα και το αυτό.
Ασφαλώς και πολύ σημαντικά είναι τα πακέτα που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και την ευμάρεια στις κοινωνίες που θα χάσουν τις λιγνιτικές μονάδες.
Οι διεργασίες επίσης που αφορούν την βιομηχανία μπορεί να επιδράσουν θετικά ως προς την επιμήκυνση και ασφαλέστερη προσαρμογή για την τελική ελαχιστοποίηση και μηδενισμό της λιγνιτικής εξάρτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης