Παράγοντες του κλάδου φοβούνται μια νέα «υπερθέρμανση», με δεδομένο ότι τα νέα έργα ΑΠΕ που δρομολογούνται ξεπερνούν ήδη τα 50 GW, τη στιγμή που το ΕΣΕΚ προβλέπει την εγκατάσταση 9 GW έως το 2030
Για κίνδυνο «κανιβαλισμού» των ΑΠΕ, από την έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ. Μάλιστα, ο κ. Περιστέρης ζήτησε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν προσοχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Τις ανησυχίες του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ μοιράζονται και άλλοι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι σχολιάζοντας την εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων για νέες άδειες παραγωγής, μιλούν για πιθανό τροχοπέδη στον ρυθμό υλοποίησης καινούριων έργων, αλλά και υπονόμευση της βιωσιμότητάς τους. Έτσι, εκφράζουν την έντονη ανησυχία για μια πιθανή νέα «υπερθέρμανση» της αγοράς, με παρενέργειες ανεξαιρέτως για όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
«Έχοντας ζήσει τα “πέτρινα χρόνια” επανειλημμένων υφέσεων στον κλάδο, σίγουρα νιώθουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μπει για τα καλά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος», σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτές οι περίοδοι ύφεσης προκλήθηκαν από ανάλογες “υπερθερμάνσεις”, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η υπέρμετρα μεγάλη επενδυτική ευφορία».
Σχέδια για έργα 50 GW, όταν το ΕΣΕΚ προβλέπει 9 GW έως το 2030
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αναμφισβήτητα το «κύμα» νέων επενδυτικών σχεδίων έχει και θετικές συνέπειες – για παράδειγμα, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την πολιτεία, ώστε να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι τα εν λόγω σχέδια ξεπερνούν κατά πολύ την «πράσινη» στροφή που δρομολογείται: είναι ενδεικτικό ότι, μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου, υποβλήθηκαν αιτήσεις για έργα 15,6 GW, τη στιγμή που έως το τέλος του 2030 προγραμματίζεται να προστεθούν 9 GW στο σύστημα, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ.
«Τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο συντριπτικά, αν συνυπολογίσει κανείς τη συνολική ισχύ των μονάδων για τις οποίες έχουν υποβληθεί σε προηγούμενους κύκλους αιτήσεις για άδειες παραγωγής, και η οποία κινείται στα 18 GW. Επίσης, μόνο στα αιολικά, άλλα 23 GW είναι ήδη αδειοδοτημένα και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Κάτι που σημαίνει πως η ισχύς των έργων που δρομολογούνται υπερβαίνει τα 50 GW, δηλαδή είναι περίπου 8πλάσια από τους στόχους του ΕΣΕΚ», συμπληρώνουν.
Αδειοδοτική συμφόρηση και έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου»
Μία από τις πιθανές παρενέργειες της επενδυτικής φρενίτιδας αφορά την αδειοδοτική διαδικασία. Έτσι, παρόλο που βαίνει προς κατάργηση η άδεια παραγωγής, απλώς η…. συμφόρηση θα μεταφερθεί σε επόμενα στάδια της διαδικασίας – όπως π.χ. στη λήψη της περιβαλλοντικής άδειας, καθώς ο τεράστιος αριθμός αιτήσεων ενδεχομένως να άρει στην πράξη τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, για μεγαλύτερη τυποποίηση και αποκέντρωση στη λήψη τους.
Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στο στάδιο των αιτήσεων σύνδεσης, με την ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, κατά περίπτωση, να πρέπει να διεκπεραιώνουν «βροχές» αιτημάτων. Μάλιστα, στην περίπτωση των Διαχειριστών, το πρόβλημα δεν θα είναι απλώς γραφειοκρατικό, αφού για την έγκριση των αιτήσεων θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» - κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις, προϋποθέτει την αναβάθμιση των δικτύων.
«Αυτός είναι ο λόγος που το ΕΣΕΚ, και πολύ σωστά, προβλέπει σταδιακή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτούμενες επενδύσεις στα δίκτυα. Αντίθετα, μία εμπροσθοβαρής “πράσινη” διείσδυση δεν μπορεί να υποστηριχθεί», προσθέτουν οι άνθρωποι του κλάδου.
Αύξηση των περικοπών με «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων
Ακόμη όμως κι αν λύνονταν τα παραπάνω προβλήματα, τότε η αθρόα ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα θα υπονόμευε την βιωσιμότητά τους. Πρώτα από όλα, εκτινάσσοντας τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα επέφεραν μείωση των εσόδων.
Παράλληλα, η απότομη ένταξη πολλών ΑΠΕ στο σύστημα θα μειώσει αισθητά τις τιμές χονδρεμπορικής. Επομένως, καθώς σε μερικά χρόνια αρκετές μονάδες θα επιλέξουν να συμμετάσχουν απευθείας στην αγορά (αφού εξάλλου οι διαγωνισμοί δεν θα μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση), όσο περισσότερο «πρασινίζει» το μίγμα, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα έσοδά τους. «Ουσιαστικά ο ίδιος ο κλάδος θα συρρικνώσει τις αποζημιώσεις του», προσθέτουν.
Με βάση τους ανθρώπους της αγοράς, τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν «σκιάζουν» την επανεκκίνηση των ΑΠΕ. Ωστόσο, σημαίνουν πως, λόγω των διαστάσεων που αυτή έχει πάρει, είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της ανάπτυξης του κλάδου στο σύνολό του.
www.worldenergynews.gr