Ενέργεια

Εκστρατεία Χατζηδάκη για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια από το εξωτερικό

Εκστρατεία Χατζηδάκη για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια από το εξωτερικό

«Επικερδής επενδυτικά προορισμός η Ελλάδα», το μήνυμα που εκπέμπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Στο κάδρο» μερικών από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κολοσσούς έχει μπει η χώρα μας, οι οποίοι διαβλέπουν ότι η προωθούμενη από την κυβέρνηση ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί «χώρο» για επενδύσεις. Έτσι, τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και για τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για τη διάθεση αρκετών ακόμη δημόσιων asset, έχει προκληθεί το ενδιαφέρον «ηχηρών» παγκοσμίως ονομάτων από τον χώρο της ενέργειας, το οποίο αν ευοδωθεί, δεν θα σημαίνει μόνο την εισροή στη χώρα μας σημαντικών κεφαλαίων, αλλά και πολύτιμης τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των εγχώριων υποδομών.

Η παρατηρούμενη επενδυτική κινητικότητα αναμφισβήτητα πιστώνεται στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να «διεθνοποιήσει» τις ευκαιρίες που αναδύονται από τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό του εγχώριου ενεργειακού τομέα. Πρώτα από όλα, έχοντας επισημάνει πολλαπλώς το γεγονός ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που προϋποθέτει η ενεργειακή μετάβαση δημιουργούν έναν μακροχρόνιο και σταθερό επιχειρηματικό «ορίζοντα», ο οποίος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει αναδείξει το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Θα απελευθερώσουμε τον κλάδο ενέργειας μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεών μας, κάτι που θα προσελκύσει κεφάλαια και θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του», σημείωνε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ τα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων

Η αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς από τα εγχώρια asset που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, τα 2/3 βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γεγονός που εξηγεί το μεγάλο «ειδικό βάρος» των εταιρειών με τις οποίες είχε επαφές στο Παρίσι, δηλαδή τις ΕDF, RTE, Total, Imerys, Engie, Suez, Veolia, AKUO Energy, EREN, VINCI Energy και Eiffage. Μάλιστα, όπως έγραφε χθες το WorldEnergyNews, όλες οι εταιρείες είχαν να του παρουσιάσουν σχέδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να πάρουν συγκεκριμένη μορφή το επόμενο διάστημα.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα πρέπει να προστεθεί το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον κολοσσό Ε.ΟΝ, που φέρεται ως ενδιαφερόμενος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκεται επίσης «στο στόχαστρο» της ιταλικής Italgas, αλλά και των ξένων μετόχων της Senfluga. Από την άλλη, για τον ΔΕΔΔΗΕ ενδιαφέρον υπάρχει και από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με την ιαπωνική Tepco να είναι πολύ πιθανό να δίνει το «παρών» στη διεκδίκησή του.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης