Απαιτείται να πενταπλασιασθούν για να επιτευχθούν στόχοι για το CO2 το 2030
Η Γερμανία σημείωσε απότομη υποχώρηση του αριθμού των νέων ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 28/1/2020, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τους αριθμούς φέτος.
Η αιολική ενέργεια είναι μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της μετάβασης της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένας σχετικός στόχος για να φθάσει το 65% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, θα επιτευχθεί με τον σημερινό ρυθμό αύξησης των στροβίλων, σύμφωνα με τον όμιλο VDMA και την BWE.
"Η βιομηχανία εκτιμά ότι, δεδομένου ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, η επέκταση (της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας) κατά 5.000 MW ετησίως είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 65% μέχρι το 2030", ανέφεραν σε κοινή δήλωση.
Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης εγκατέστησαν το 2007 μόλις 1.078 μεγαβάτ (MW) νέας χερσαίας δυναμικότητας.
Το ποσοστό αυτό ήταν κατά 55% μικρότερο από το 2018 και η μικρότερη ετήσια αύξηση από την έναρξη ισχύος του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 2000 (EEG), που εγγυάται ότι οι ανεμογεννήτριες υποστηρίζουν πληρωμές.
Οι δύο συνδεσμοι προέβλεπαν νέες κατασκευές 1.400-1.800 MW για το τρέχον έτος.
Το εγκατεστημένο σύνολο στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 ήταν 53.900 MW.
"Η αντιστροφή της τάσης θα είναι δυνατή μόνο εάν η κυβέρνηση μειώσει τα εμπόδια ", ανέφεραν.
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Οι ντόπιοι αντιδρούν συχνά την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών κοντά σε κατοικημένες περιοχές. υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία σε κρατικό επίπεδο και οι φορείς εκμετάλλευσης είναι αβέβαιοι για τη μελλοντική κερδοφορία.
Περίπου 4.000 MW υφιστάμενων στροβίλων θα υποχωρήσουν από τις 20ετές σταθερές πληρωμές EEG μέχρι τα τέλη του 2020, σημείωσαν, ενώ η νέα ικανότητα θα επιτύχει πιο μέτρια ανταμοιβή μετά την εισαγωγή ενός ανταγωνιστικού συστήματος δημοπρασιών το 2017.
Ορισμένα χαμηλότερα κέρδη θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την εξοικονόμηση κόστους, καθώς τα πλεονεκτήματα κλίμακας.
Οι δύο ενώσεις ανέφεραν ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει θέσεις εργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας και να πέσει πίσω από ανταγωνιστές της στην ΕΕ και στο εξωτερικό στη μάχη για να ηγηθεί της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Στους ηγέτες του τομέα περιλαμβάνονται οι Siemens Gamesa, Nordex, Enercon, Vestas και General Electric.
www.worldenenrgynews.gr