Διεθνή

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός – 26 νεκροί, 830 κρούσματα στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 πόλεις και 40 εκατομμύρια άνθρωποι

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός – 26 νεκροί, 830 κρούσματα στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 πόλεις και 40 εκατομμύρια άνθρωποι
Καθησυχάζει ο ΠΟΥ – Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, αλλά όχι παγκόσμια επιδημία
 
Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των νέων κρουσμάτων, την ώρα που εντείνονται και τα έκτακτα μέτρα προστασίας και ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός της κινέζικης επικράτειας με δεδομένο και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εορτασμοί για την κινεζική πρωτοχρονιά κατά τη διάρκεια των οποίων οι Κινέζοι αρέσκονται να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.

Στην Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τα κρούσματα ανέρχονται σε 830 ενώ παράλληλα εξετάζονται 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν και έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.
Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση της Κίνας και υπό τον φόβο της επανάληψης της επιδημίας του SARS που την είχε πλήξει την περίοδο 2002 – 2003, ανακοίνωσε μια σειρά από έκτακτα μέτρα.
Σημειώνεται ότι η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μίας ακόμη ασθενούς με τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι εξετάζουν ακόμη 63 περιπτώσεις.
 
 
 



40 εκατομμύρια σε καραντίνα

Συγκεκριμένα, η πόλη Ουχάν και άλλες 9 πόλεις στην κεντρική Κίνα έχουν τεθεί σε καραντίνα, απόφαση που επηρεάζει τη ζωή περισσοτέρων από 40 εκατομμύρια ανθρώπων, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη Ουχάν, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κτίσουν νοσοκομείο δυναμικότητας 1.000 κλινών, το οποίο προορίζεται για τους ασθενείς της επιδημίας, θα ανοίξει τις πόρτες του – σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua - στις 3 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως από χθες 23/1 κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να φτάνει στην πόλη της Ουχάν καθώς όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί ενώ ανεστάλησαν και οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα.

Image

Έκλεισε η πρόσβαση στην Απαγορευμένη Πόλη

Επιπρόσθετα η Κίνα ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρόσβαση στο κοινό στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, ενώ η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Disneyland της Σανγκάης από αύριο Σάββατο 25/1 σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι κλείνουν τμήματα του Σινικού Τείχους ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί για αρκετούς διάσημους ναούς της Κίνας, σε πολλές περιοχές έχουν κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία ενώ στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.

Image

WTTC: Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αν προκληθεί πανικός για την εξάπλωση του κοροναϊού

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Gloria Guevara.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Guevara υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».
«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Guevara, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).
Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες.



Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες Πέμπτη 23/1 να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Oυχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.
Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα αυτά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα», αν και υποστήριξε πως το Πεκίνο θα πρέπει περισσότερα και πιο σημαντικά μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.
«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.

Infographic: Chinese New Year Travelers Take to the Skies | Statista

Κρούσματα εκτός Κίνας

Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.
Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.
Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.

Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | Statista

www.worldenergynews.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης