Ολοκλήρωση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΠΕ

Ολοκλήρωση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΠΕ

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, αποκλείσθηκαν από τη διαδικασία οι δύο από τις τρεις ενώσεις οικονομικών φορέων που συμμετείχαν

Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιήθηκε για την ανακήρυξη του ανάδοχου που θα εκπονήσει τη μελέτη για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την ολοκλήρωση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

 Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, το οποίο δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια με την έγκριση του ΥΠΕΝ, μία από τις τρεις συμμετέχουσες ενώσεις οικονομικών φορέων προκρίθηκε από το συγκεκριμένο στάδιο. Οι δύο υπόλοιποι συμμετέχοντες αποκλείσθηκαν από τη διαδικασία για τυπικούς λόγους. Επομένως, στην περίπτωσή τους, η επιτροπή δεν προχώρησε στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που υπέβαλαν.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σταδίου σημαίνει πως, μετά το «παράθυρο» υποβολής ενστάσεων, θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση και του οικονομικού σκέλους των προσφορών. Επομένως, θα μπει στην τελική ευθεία η ανακήρυξη του ανάδοχου που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο ειδικό χωροταξικό, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τουλάχιστον 18 μήνες.

Αξιολόγηση των προσφορών 9 μήνες μετά την αποσφράγισή τους

Με βάση το πρακτικό της επιτροπής, ο λόγος απόρριψης τους ενός συμμετέχοντα είχε να κάνει με την εγκυρότητα-νομιμότητα της ψηφιακής υπογραφής μέλους της συγκεκριμένης ένωσης, καθώς δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Στην περίπτωση του δεύτερου συμμετέχοντα, ήταν ελλιπής η τεχνική προσφορά που υπέβαλε, καθώς από αυτήν απουσίαζε η πρόταση μεθοδολογίας, με συνέπεια να μην γίνει αποδεκτή.

Έτσι, η επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς μόνο του ενός συμμετέχοντα. Κάτι που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου, όταν και συντάχθηκε το σχετικό πρακτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση έγινε 9 περίπου μήνες μετά την υποβολή των αιτήσεων στον διαγωνισμό, οι οποίες αποσφραγίστηκαν τον Απρίλιο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η παραίτηση της προέδρου της επιτροπής, λόγω μετάταξης, κυριολεκτικά «βραχυκύκλωσε» τη διαδικασία. Η  καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού είχε ως συνέπεια να παραταθεί τον Νοέμβριο και η σύμβαση του συμβούλου του ΥΠΕΝ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επείγοντα προβλήματα

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, είχε επισημάνει πως η εκπόνηση της μελέτης θα ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς. Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα μεσολαβήσει περίπου μία 2ετία για να ολοκληρωθεί, συμπλήρωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει να παρέμβει νομοθετικά, για να αντιμετωπισθούν ανάγκες άμεσης παρέμβασης.

«Μέχρι τότε αυτό που σκεφτόμαστε είναι με νομοθετικές ρυθμίσεις να αντιμετωπίσουμε κάποια επείγοντα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν τα δύο ή και περισσότερα χρόνια που ενδεχομένως θα χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 
Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης