Ηλεκτρισμός

Απέσυρε ο Euroasia τις νομικές προσφυγές για την ηλ. διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Απέσυρε ο Euroasia τις νομικές προσφυγές για την ηλ. διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Με μία αλλαγή στάσης που ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία αποσύρθηκε από τα ένδικα μέσα με τα οποία στρεφόταν εναντίον των αποφάσεων της ΡΑΕ για την υλοποίηση του έργου

Χωρίς καμία νομική εκκρεμότητα προχωρά πλέον η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Euroasia Interconnector προχώρησε πρόσφατα στην απόσυρση των προσφυγών που είχε καταθέσει εναντίον της ΡΑΕ για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι, διεκδικώντας τον ρόλο του φορέα υλοποίησης της υποδομής, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία είχε καταθέσει αγωγές κατά της ΡΑΕ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για την αναστολή τεσσάρων αποφάσεων που έλαβε η Αρχή, αναθέτοντας το έργο στην «Αριάδνη Interconnection».

Οι αγωγές αυτές ήταν μάλιστα η τρίτη νομική κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει, καθώς νωρίτερα είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του διαγωνισμού προκήρυξης των δύο σταθμών μετατροπής της διασύνδεσης. Προσφυγή που απέρριψε το ΣτΕ, ενώ είχε προηγηθεί η απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ανάλογης προσφυγής που αφορούσε τον ίδιο διαγωνισμό.

Ελληνική στήριξη στο πρότζεκτ

Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση των αγωγών ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από την εταιρεία, με σκοπό να απαλείψει τα νομικά προσκόμματα υλοποίησης του Κρήτη-Αττική, με δεδομένη την αναγκαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσής του για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού. Μία κίνηση που έρχεται έπειτα μία σειρά από δηλώσεις αλλά και απτά δείγματα της ελληνικής πλευράς για την πρόθεσή της να συμβάλει στην προώθηση του υπόλοιπου πρότζεκτ (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη), ξεκινώντας από τη στήριξη που παρείχε ώστε να παραμείνει στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις την υποστήριξή της για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, όπως επανέλαβε και στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, στο περιθώριο υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Επίσης, έχει δεσμευθεί για τη διαλειτουργικότητα της διασύνδεσης με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, συναινώντας να συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των Διαχειριστών και των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

«Παράθυρο» για συνδυασμό με άλλες διεθνείς και εγχώριες διασυνδέσεις

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει ανοικτό στην προοπτική συνδυασμού της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Κρήτης, με άλλες διασυνδέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι το πρότζεκτ θα «κλειδώσει» τα απαιτούμενα κονδύλια και θα διασφαλισθούν τα χρηματοοικονομικά του δεδομένα, το ΥΠΕΝ είναι πρόθυμο να εξετάσει την προοπτική συνδυασμού του με το «Aegean Project», δηλαδή το σχέδιο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύου ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, και την κατασκευή διασυνδέσεων με Κρήτη και Αττική.

Επίσης, επί τάπητος τίθεται το σενάριο προσθήκης και της Αιγύπτου στο πρότζεκτ, με την υλοποίηση μίας ακόμη υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Ένα σενάριο που θα έδινε ακόμη πιο ευοίωνες προοπτικές υλοποίησης του πρότζεκτ.

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης