Έτοιμη για συμμετοχή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη η Αθήνα

Έτοιμη για συμμετοχή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη η Αθήνα

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου

Στο «κόκκινο» φθάνει για μία ακόμη φορά η κόντρα Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αλλά και τη διαρροή από διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.Σαφώς πρόκειται για μία κίνηση η οποία εάν όντως πραγματοποιηθεί θα φέρει σε νέα σύγκρουση τις δύο χώρες, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει «παρουσία» στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Όπως υποστήριξε ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλες, η Αθήνα είναι πρόθυμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας για τη Λιβύη αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ίδια πηγή τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Erdogan αποχώρησε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη πλήττει κυρίως αυτόν, καθώς οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.
Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν πιθανές κινήσεις για συνέχιση των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση εκ μέρους των κρατών – μελών.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Erdogan

Σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή το γεγονός ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε ότι ήταν ανοησία εκ μέρους του Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Haftar, ενώ τόνισε ότι μοναδικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να προκαλέσει την Τουρκία.
«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Haftar στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει» είπε ο Erdogan μιλώντας με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και μια συνομιλία που είχε ο ίδιος με ηγέτη κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
«Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω.
"Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Haftar;" του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία;
"Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε.
Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan αναφέρθηκε και στις αναφορές περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμα στρατό, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους.
Μάλιστα, τόνισε ότι η τουρκική παρουσία στην αφρικανική χώρα έχει αυξήσει τις ελπίδες για ειρήνη.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan φέρεται να υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.
Πάντως, πρέπει αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσε σε λίγες ημέρες που ο Erdogan επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη Haftar στην Αθήνα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του για τον Βερολίνο, είχε επισημάνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα».
Παράλληλα είχε αναφερθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως «τα βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».
«Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί στη Γερμανία.
Ήδη οι συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη τους είχαν τρελάνει.
Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να πάρουμε γυρίσουμε το παιχνίδι’’.
Όμως ο Haftar δεν έχει καμία αξία.
Ο Sarraj όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή (19/1/2020).
Όσον αφορά την επίσκεψη Haftar στην Ελλάδα, ο Erdogan είχε δηλώσει «Βρήκαν μια φόρμουλα.
Κάλεσαν τον Haftar στην Ελλάδα.
Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί με την προσπάθεια να δουν που θα οδηγήσει αυτό.
Θα δούμε τι θα κάνει ο Haftar στη Γερμανία.
Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα.
Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία.
Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας.
Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες.
Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.
Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenerhnews.gr

 

 


worldenergynews.gr