Περιορίζει τα κονδύλια προς την Τουρκία η ΕΕ - Ενοχλημένη η Μέρκελ
(UPD) Βαρύ κλίμα, χαμηλές προσδοκίες, τουρκικές προκλήσεις και έντονη καχυποψία μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών στη Λιβύη. Αυτό είναι το σκηνικό στο Βερολίνο την Κυριακή (19/1/2020) λίγο πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού κέντρου, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη, που θα συμφωνηθεί όμως από τις μεγάλες δυνάμεις που δίνουν το «παρών» στη Σύνοδο.
Η Ελλάδα είναι απούσα από τη Σύνοδο ενώ όπως προκύπτει και από το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (18/1) εκτός ημερήσιας διάταξης είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και οι θαλάσσιες ζώνες.
Το βράδυ του Σαββάτου (18/1) η διαρροή μίας επιστολής του εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell για επικείμενη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία κατά 75% λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Διάσκεψη. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan ενώ στο Βερολίνο επικρατεί οργή για τον Ισπανό αξιωματούχο της ΕΕ.
Στο παρασκήνιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Erdogan με τον Ρώσο πρόεδρο Putin η οποία προβλήθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.
Τι είπαν Putin - Erdogan
Στη συνάντηση Putin -Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι κοινές προσπάθειες Μόσχας - Άγκυρας κατάφεραν να φέρουν μια σχετική ηρεμία στη Λιβύη και ζήτησε «να τερματιστεί η επιθετική στάση του Haft6ar για να εφαρμοστεί μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη», όπως μεταδίδει το Anadolu.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αν και «δεν λύθηκαν όλα στη Μόσχα, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, καθώς μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν στήριξε τη συμφωνία εκεχειρίας ακόμα, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».
Putin: Δεν χάνουμε την ελπίδα
Αισιόδοξος ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Putin πριν από τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Erdogan στο περιθώριο της διάσκεψης.
Ο Ρωσος πρόεδρος δήλωσε πως Μόσχα και Αγκυρα έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.
Ο Erdogan, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Halifa Haftar πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Haftar πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Erdogan.
Ξεκίνησε στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) η Διάσκεψη
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, καθώς θα ξεκινήσει τις εργασίες της στην Καγκελαρία με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) σήμερα, Κυριακή 19/1.
Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος A. Merkel θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Denis Sassou Nguesso Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Στη συνέχεια, στις 13:15 η κ. Merkel θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ε. Macron και μία ώρα αργότερα, στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αν και ακόμη οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Macron, ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, , ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Erdogan, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi, , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Pompeo, και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Επίσης, στο Βερολίνο θα βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez al-Sarraj, αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar, , οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εάν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του περιοδικού, στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο και μάλιστα, ενώ αρχικά οι δυο τους δεν θα ελάμβαναν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο άλλαξε μετά την επιμονή της Ρωσίας και άλλων συμμετεχόντων.
Sarraj: Ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ
Ιδιαίτερη αξία έχει σε αυτό το πλαίσιο η συνέντευξη του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης Fayez Al Sarraj στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, την οποία παραχώρησε πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο Sarraj ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Khalifa Haftar διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
Όπως σημειώνει ο Λίβυος Πρωθυπουργός, αν ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Haftar «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού (...) ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες».
Σύμφωνα με τον Sarraj, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν σε αυτή η ΕΕ, η Αφρικανική ‘Ενωση, ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επικρίνει επίσης το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα.
Όπως αναφέρει «δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός, παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα»
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.
Το εν λόγω αίτημα γίνεται αφού δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη K. Haftar απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.
Cavusoglu: Ελλάδα και Haftar σαμποτάρουν την ειρήνη στη Λιβύη
Με αμείωτο ρυθμό και λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου συνεχίζει η Τουρκία τις προκλητικές δηλώσεις.
Τη σκυτάλη από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος επιτέθηκε στην Αθήνα για την πρόσκληση στον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar.
Η πρόσκληση στον Haftar να επισκεφθεί την Ελλάδα και η έμφαση, που δίνεται στην ατζέντα με τα ελληνικά αιτήματα, έχουν σκοπό να σαμποτάρουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ειρήνη στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Οι κινήσεις της Ελλάδας να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη είναι μάταιες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Εκπρόσωπος Haftar: Ο Erdogan υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, τον οποίο και κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, εξαπέλυσε το Σάββατο 18/1 ο εκπρόσωπος του στρατάρχη K. Haftar.
Όπως τόνισε «έχεις βάλει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες προς πώληση.
Είσαι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και αυτό γίνεται με την πρόσληψη εκατοντάδων νέων από την Ευρώπη και τη συμμετοχή τους στον ΙSIS και στην αλ Κάιντα και την αποστολή τους στον πόλεμο της Συρίας».
Πρόσθεσε ότι ο Erdogan «υποστήριξε τον ISIS και άλλες οργανώσεις τρομοκρατών στις ενέργειές τους να σκοτώσουν τους Κούρδους, να καταστρέψουν τις πόλεις τους, να καταστρέψουν την οικονομία τους», αλλά και πως η Τουρκία «είναι μια βάση επιχειρήσεων για όλα τα μέλη του ISIS και της αλ Κάιντα.
Οπότε δεν μπορούν να είναι ένα μονοπάτι για την ειρήνη στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χαφτάρ «τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύριοι τρομοκράτες έφυγαν από την Τρίπολη με τη βοήθεια διακινητών ανθρώπων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα (για την Ευρώπη).
Εκβιάζετε την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακόμη, σημείωσε πως «οι τουρκικές ΜΚΟ που στην πραγματικότητα είναι οργανώσεις που ανήκουν στην MİT (τουρκική μυστική υπηρεσία) υποστηρίζουν την Τουρκία στη Λιβύη.
Η ΜΚΟ με την ονομασία IHH, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένο βραχίονα υποστήριξης της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρέχει όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια στους τζιχαντιστές, είναι η κορυφαία από πολλές τέτοιες οργανώσεις».
ΕΕ: Δραστικές περικοπές στα κονδύλια προς την Τουρκία
Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της 'Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.
Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Ενοχλημένη η Merkel
Την έντονη δυσαρέσκεια της Καγκελαρίας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, η διαρροή λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιστολής του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell, στην οποία αναφέρεται ότι περικόπτονται τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.
Το ARD επισημαίνει ότι στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο κ. Borrell δεν δηλώνει κάτι καινούργιο.Χαρακτηρίζει μάλιστα την ενέργειά του ως «μη-διπλωματική» και τονίζει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η δημοσιοποίηση της επιστολής γινόταν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Το προσχέδιο της Διάσκεψης:
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών».
Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που θα εφαρμόσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων για την κατάργηση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης των βαρέων όπλων, των πυροβόλων και των πολεμικών πτητικών μέσων.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται επίσης.
Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr