Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

O Haftar ανέστειλε το 50% των εξαγωγών πετρελαίου, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου - Απειλεί ο Ερντογάν

O Haftar ανέστειλε το 50% των εξαγωγών πετρελαίου, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου - Απειλεί ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν με άρθρο στο Politico προειδοποιεί για αποφάσεις κατά των συμφερόντων του

Ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή, τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Khalifa Haftar, κίνηση που συμβάλλει στην κλιμάκωση της έντασης ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Αυτό γίνεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Haftar - ο οποίος διέταξε την 4η Απριλίου τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης – αλλά και τους ξένους υποστηρικτές του, να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν 9 μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Μάλιστα, μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και γνωστοποίησαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ,  Ahmed al-Mismari,  δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.
Στο μεταξύ, μια πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.
Παράλληλα, η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.
Σημειώνεται ότι μία ημέρα προτού κλείσουν τα λιμάνια,  υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή απέναντι σε οποιασδήποτε εκδήλωση διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Haftar κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Ακόμη, η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη, κίνηση που φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.

Πιέσεις για τους αντιπάλους του Χαφτάρ

Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις».
Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πια κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.
Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, ενώ καταβάλλει και τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Πάντως, το κλείσιμο των λιμανιών ενισχύει την ένταση ενόψει της αυριανής (19/1) συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Haftar, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Sarraj, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι η σύνοδος αυτή, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Muammar Gaddafi.

Oι απειλές Ερντογάν προς την ΕΕ

Για τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη,  κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan σε άρθρο που δημοσιεύεται το Σάββατο 18/1 στον ιστότοπο Politico.
Ο Erdogan  τονίζει πως «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης».
Ο ίδιος σημειώνει στο άρθρο του πως «οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», αλλά και ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Αρχικά στο άρθρο του ο Erdogan επισημαίνει  ότι τα τελευταία χρόνια η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος του στρατάρχη Haftar, οι δυνάμεις του οποίου εξαπολύουν μία συντονισμένη επίθεση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο ίδιος, ενόψει της αυριανής διάσκεψης στο Βερολίνο, σημειώνει πως η κρίση στη Λιβύη οδήγησε σε διάσπαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει τι να κάνει στην περιοχή.
Η Γερμανία, μέσω υποστήριξης της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης,  θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, ενώ η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στους πραξικοπηματίες του Haftar  και ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο Ερντογάν

Ο Erdogan συνεχίζει λέγοντας πως κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στη λιβυκή σύγκρουση, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται πόλεμοι, συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις και τονίζει ότι πρώτον, η ενδεχόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης θα σήμαινε ότι προδίδει τις βασικές της αξίες της, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ιστορικό λάθος.
Ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Όπως τονίζει, «έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να εργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια».
«Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας», προσθέτει.
Σημειώνει πως αν η ΕΕ δεν καταφέρει να στηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας ηγείται ο Fayez al-Sarraj, θα πρόκειται για «προδοσία των δικών της θεμελιωδών αξιών, περιλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σειρά νέα προβλήματα και απειλές εάν πέσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS και η Al Qaeda, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στη Λιβύη και να ξυπνήσουν και μάλιστα, ομάδες στις τάξεις του Haftar μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν και την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
«Η ΕΕ οφείλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας οξυδερκής παίκτης στη διεθνή αρένα», γράφει ο Erdogan στο άρθρο του και μεταξύ άλλων συμπληρώνει πως «η προσεχής ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πάντως να μιλούν λίγο λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Πηγή:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης