Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Δένδιας: Έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις στην Λιβύη - Συμφωνία σε όλα με Haftar

Δένδιας: Έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις στην Λιβύη - Συμφωνία σε όλα με Haftar

O υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό»

Πλήρης συμφωνία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το skai.gr

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση.

Και συνέχισε: «Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

Όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας η Ελλάδα αναμένει από την Γερμανία να εκφράσει τη θέση για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Τρίπολης. «Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα:

Διπλωματικός μαραθώνιος έχει ξεκινήσει λίγο πριν την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 19 Ιανουαρίου 2020 με επίκεντρο την Λιβύη και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει ώστε ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος να τελειώσει.
Οι βασικές αντίπαλες δυνάμεις στην Λιβύη είναι

-Ο Sarraj ο πρωθυπουργός της Λιβύης που εκπροσωπεί το GNA την Εθνική Συμφωνία για την Λιβύη που είναι η επίσημη κυβέρνηση αλλά ελέγχει μικρό μέρος της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τρίπολη.
-Ο Khalifa Haftar στρατηγός που εκπροσωπεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης LNA και ελέγχει τα 2/3 της χώρας καθώς προελαύνει με στόχο την Τρίπολη.
Το GNA και ο Sarraj έχουν κάνει συμφωνία με την Τουρκία η οποία βρήκε αφορμή να ανακηρύξει ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδος.
Ο Haftar του LNA είναι θετικός προς την Ελλάδα, δεν θέλει την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη και έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης.
Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), K. Haftar βρίσκεται στην Αθήνα από τις 16 Ιανουαρίου και σήμερα 17 Ιανουαρίου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις στις 9:30 με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 13:00 με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από την Λιβύη και δεν ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη και την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Οι κρίσιμες επαφές Haftar με την ελληνική κυβέρνηση

«Μέρες Gaddafi» θυμίζει η Αθήνα καθώς όπως ο δολοφονημένος Λίβυος ηγέτης επισκεπτόταν βράδυ την Ελλάδα και η επίσκεψή του ανακοινωνόταν λίγη ώρα πριν προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η επίσκεψη του φιλλέληνα στρατηγού Haftar στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά την προσγείωσή του είχε ανεπίσημο (άρα και ελεύθερο σε συζήτηση) δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο θα έχει και επίσημη συνάντηση σήμερα το πρωί ενώ στη μία το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή.
Η άφιξη Haftar στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή συνάντηση για το Λιβυκό που έχει συγκαλέσει η Γερμανία στο Βερολίνο και στο οποίο έχει κληθεί και θα παραστεί κι ο επίσημος ηγέτης της Λιβύης, Αλ Σαράζ.
Ο στρατηγός Haftar που ελέγχει περίπου το 95% της Λιβυκής επικράτειας με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη αυτή.
Βεβαίως το Βερολίνο απαντά με το επιχείρημα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα ασχοληθεί μόνο με την ειρήνευση στην αφρικανική χώρα και με τίποτε άλλο.
Δηλαδή, ούτε με το παράνομο και φαιδρό μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα πάντως, τραβάει το σχοινί, απειλώντας ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη ενώ δηλώνει ότι ετοιμάζεται και για γεωτρήσεις.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με την έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τα θέματα γύρω από τη Λιβύη,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ με την οποία της γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση  την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”.
Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής.
Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πάντως έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι τα επόμενα δύο τρία χρόνια μέχρι να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας για τον East Med μπορεί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι θεαματικές.
Άλλωστε, το Βερολίνο το οποίο καταγράφει και αναλύει τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ είναι εμφανές ότι υποστηρίζει τον αγωγό αυτό μόνο αν είναι οικονομικά προς το συμφέρον για τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.
Και αυτό όπως υποστηρίζουν ειδήμονες από το χώρο της ενέργειας, συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν περάσει και από το έδαφος της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Γερμανία, μπορεί να μην θέλει τη γειτονική χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη όμως επενδύει πολλαπλώς στην οικονομική συνεργασία μαζί της και σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι με την Ελλάδα.
Image

Image

 

Image

 

 

Η έλευση του στρατάρχη Haftar στην Ελλάδα, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Ο στρατάρχης Haftar, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Haftar, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.
Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ανησυχία Δένδια - Shoukry (ΥΠΕΞ Αιγύπτου) για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Sameh Shoukry και Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη.
Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Shoukry προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.

Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη - O Εrdogan στέλνει στρατό ενόψει της διεθνούς διάσκεψης - Θα σας αναγκάσουμε να παραδοθείτε απαντούν οι δυνάμεις του Haftar

«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε μάχες.
O Εrdogan πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου θα είναι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Ειδικότερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης Fayez al-Sarraj αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.
Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη την Κυριακή και προσκάλεσε τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπροσώπους από 11 χώρες (εκτός της Ελλάδας) που επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, Downing Street και Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσαν δια των εκπροσώπων τους, τη συμμετοχή  του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron αντίστοιχα, στην διάσκεψη.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με τον Haftar στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχερεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Haftar συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός.
Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Maas προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.
Παρά το γεγονός ότι στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στο Twitter, είχε ανακοινωθεί πως ο στρατάρχης K. Haftar Χάφταρ θα συμμετάσχει την Κυριακή (19/1) στη διάσκεψη του Βερολίνου, τις τελευταίες ώρες το κλίμα γίνεται και πάλι «πολεμικό» προφανώς και μετά τις ανακοινώσεις του Erdogan πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τον Sarajj.
Νωρίς το απόγευμα αναρτήθηκε μήνυμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων A. Saleh, με το οποίο στρέφεται κατά της Τουρκίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε την Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας και θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους» φέρεται να είναι η δήλωσή του, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.
Image
Αργότερα αναρτήθηκε εικόνα με το έμβλημα του LNA με την επισήμανση «Οι δυνάμεις έχουν φτάσει με ασφάλεια στις νέες θέσεις τους», κοινοποιώντας στην συνέχεια χάρτη με περιοχή από τα περίχωρα της Μισράτα που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Haftar.
Image

Νέα γαλλική «επίθεση» στην Τουρκία


Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.
Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

 

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης