Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Θερμοστατικές κεφαλές: Όταν το κομμάτι «θέρμανση» είναι προσωπική υπόθεση

Θερμοστατικές κεφαλές: Όταν το κομμάτι «θέρμανση» είναι προσωπική υπόθεση

Κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία

Οι θερμοστατικές κεφαλές τοποθετούνται πάνω σε κάθε ξεχωριστό θερμαντικό σώμα και ρυθμίζουν προοδευτικά την ροή του ζεστού νερού βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου. Διανύοντας τις κρύες μέρες του χειμώνα, η θέρμανση αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να «ζεσταθεί το κοκαλάκι μας» ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος ακούει στο όνομα θερμοστατικές κεφαλές. Πρόκειται για μια έξυπνη λύση αφού ο κάθε χώρος του σπιτιού μας αυτονομείται με βάση τις θερμικές απαιτήσεις του.Οι θερμοστατικές κεφαλές τοποθετούνται πάνω σε κάθε ξεχωριστό θερμαντικό σώμα και ρυθμίζουν προοδευτικά την ροή του ζεστού νερού βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου.

Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, την στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

Βέβαια, στα περισσότερα σπίτια ο θερμοστάτης έχει αναλάβει τον έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου και στέλνει εντολή στο λέβητα να ξεκινήσει και να στείλει ζεστό νερό σε όλα τα θερμαντικά σώματα, όταν η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Η σημασία όμως των θερμοστατικών κεφαλών αναδεικνύεται όταν μια σειρά καταστάσεων κάνουν την εμφάνισή τους.

 

Ποιες είναι μερικές από αυτές:

Όταν στην κουζίνα ο ηλεκτρικός φούρνος είναι σε λειτουργία

Όταν στο καθιστικό είναι αναμμένο το τζάκι

Όταν σε ένα δωμάτιο είναι μαζεμένα αρκετά παιδιά και παίζουν χοροπηδώντας

Ο θερμοστάτης λοιπόν δεν αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους καταστάσεις και συνεχίζει κανονικά το έργο του.

Οι θερμοστατικές κεφαλές όμως δίνουν λύση και μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 30% καύσιμο.

 

 

Πώς λειτουργούν

Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι συσκευές που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα και επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού και κατά συνέπεια τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κάθε χώρου ξεχωριστά.

Παράλληλα, οι θερμοστατικές βαλβίδες χωρίζονται σε χειροκίνητες ή αυτόματες ψηφιακές (ηλεκτρονικές).

 

Κόστος θερμοστατικών βαλβίδων και χρόνος απόσβεσης

Όπως αναλύσαμε παραπάνω οι θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε σημαντική ενέργεια για θέρμανση.

Το κόστος αγοράς + εγκατάστασης υπολογίζεται περίπου €25/ θερμαντικό σώμα.

Για ένα διαμέρισμα με 10 θερμαντικά σώματα το κόστος εγκατάστασης είναι €250.

Αν γίνει σωστή χρήση π.χ κλείσουμε τα θερμαντικά σώματα στα δωμάτια που σπάνια τα χρησιμοποιούμε και με κόστος πετρελαίου θέρμανσης €0,9/lit ο χρόνος απόσβεσης μπορεί να είναι δύο μήνες.

 

Πλεονεκτήματα θερμοστατικών βαλβίδων

 

1. Μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και 30% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.

2.Μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις μας.

3.Kλείνουν αυτόματα το θερμαντικό σώμα κάθε φορά που ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας.

4.Μπορούμε να προσαρμόσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σύμφωνα με τις προσωπικές απαιτήσεις κάθε μέλους την οικογένειας.

Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα αποτελούν μια καλή επένδυση για το σπίτι μας και το κεφάλαιο της θέρμανσης.

Με σωστή και έξυπνη λειτουργία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην κατανάλωση του καυσίμου και να δώσουμε μια πιο προσωπική διάσταση στο σύστημα θέρμανσης

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης