Τελευταία Νέα

«Έρχονται» οι διαγωνισμοί για μη ώριμα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη – Άμεσα η εισήγηση της ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ

tags :
«Έρχονται» οι διαγωνισμοί για μη ώριμα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη – Άμεσα η εισήγηση της ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ

Με βάση την εισήγηση, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τις βασικές παραμέτρους των δημοπρασιών (ισχύς, τιμή έναρξης), ώστε να ετοιμαστεί μετά η προκήρυξη

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από την πλευρά της ΡΑΕ η προετοιμασία για την έναρξη των διαδικασιών που θα ενισχύσουν την εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή και αιολική ισχύ στην Κρήτη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ αναμένεται να αποστείλει εντός των επόμενων ημερών τη σχετική εισήγησή της στο ΥΠΕΝ.

Με βάση την εισήγηση, θα εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές παραμέτρους των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν, όπως τη μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύ ανά τεχνολογία, καθώς και την τιμή έναρξης κάθε δημοπρασίας. Επομένως, με βάση την απόφαση, η Αρχή θα μπορεί στη συνέχεια να εκπονήσει τις σχετικές προκηρύξεις, ώστε με τη δημοσίευσή τους να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Συμβολή στην επάρκεια ισχύος

Όπως είναι γνωστό, η ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη αποτελεί ένα από τα μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στο νησί, έως την ηλεκτροδότηση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Επίσης, οι διαγωνισμοί θα αφορούν μη ώριμα αδειοδοτικώς έργα, με δεδομένο ότι ο ηλεκτρικός «χώρος» της Κρήτης έχει χαρακτηρισθεί εδώ και χρόνια κορεσμένος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, η εισήγηση της Αρχής θα αναφέρεται στη διεξαγωγή δύο ειδικών ανά τεχνολογία (technology specific) διαγωνισμών, διακριτών για φωτοβολταϊκά και για αιολικά έργα. Όσον αφορά τις αιολικές μονάδες, φαίνεται να έχει προκριθεί το σενάριο συμμετοχής μεγάλων σχετικά μονάδων, πάνω από 3 MW.

Σε δεύτερο χρόνο ο διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης

Αντίθετα, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών έργων, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση πολλών μικρών μονάδων. Ο λόγος είναι πως, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά γρήγορα, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην επάρκεια ισχύος. Έτσι, η εισήγηση της Αρχής φέρεται να προκρίνει η συμμετοχή έργων ισχύος μεταξύ 500 KW και 1 MW. Πάντως, και στους δύο διαγωνισμούς θα προβλέπονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των σταθμών που θα προκριθούν.

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 40-50 MW. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δεύτερο χρόνο.

 

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@gmail.com


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης