Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Δεν τα βρήκαν Μητσοτάκης - Τσίπρας - Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο, σενάρια για διπλές κάλπες - Κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία - ΗΠΑ

Δεν τα βρήκαν Μητσοτάκης - Τσίπρας - Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο, σενάρια για διπλές κάλπες - Κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία - ΗΠΑ

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ

Δεν εξασφάλισε την πολυπόθητη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δεχθεί το μπόνους των 50 εδρών.
Ως εκ τούτου, δεδομένης και της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για διπλές κάλπες.
Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «κάψει» την απλή αναλογική, με μία διπλή εκλογική αναμέτρηση ενδεχομένως το φθινόπωρο, καθώς δεν είναι δυνατόν να στηθούν κάλπες πριν τον Ιούλιο.
Η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο προβλέπει ανώτατο μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε Τσίπρα και Γεννηματά κυρίως για την επίσκεψη στις ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, ζητώντας την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αμερικανικές βάσεις και τη Φώφη Γεννηματά να ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 13/1 οπότε και έχει προγραμματιστεί στις 11:00 το πρωί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Έντονη ανησυχία Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά


Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, έως ότου υπάρξει σαφής παρέμβαση από την αμερικανική πλευρά υπέρ της Ελλάδας, απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.

Εκκωφαντική σιωπή Trump

Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας - και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού - από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.
Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.
Έδωσε όσα είχε να δώσει - και με το παραπάνω - πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.
Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.
Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.

Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.
Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Να σταματήσουν τα καλλιστεία για τον ΠτΔ

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.
Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.
Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά» είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά.
Ο σύντομος διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».

Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
Τσίπρας: Πόσο μείνατε;
Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.
Τσίπρας: Πρέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Γεννηματά: Εθνική συνεννόηση για τα ελληνοτουρκικά - Δεν ψηφίζουμε το μπόνους 50 εδρών

Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά την ενημέρωσή της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, «είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας  έχουν δεδομένους.
Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης.
Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα.
Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.
Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.
Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.
Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις.
Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι  η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει  Κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε:
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε.
Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους  50 εδρών.
Θα το καταψηφίσουμε».

Ο διάλογος Μητσοτάκη  - Γεννηματά

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μπροστά στις κάμερες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά πριν την ενημέρωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τον εκλογικό νόμο.
Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά «υπενθύμισε» στον κ. Μητσοτάκη ότι πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ είχε προτείνει εθνική γραμμή και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη.
Νομίζω ότι μετά τη συνάντηση μας θα το διαπιστώσεις».

Πιο αναλυτικά, ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά ήταν ο εξής:

Κ. Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Φ. Γεννηματά: Νεράκι.
Κ. Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά που σε είδα ήσουν καταβεβλημένη, τώρα είσαι καλύτερα.
Φ. Γεννηματά: Ξεκουράστηκα στις γιορτές.
Εσύ από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά.
Κ. Μητσοτάκης: Ενα τριήμερο ξεκουράστηκα στο βουνό, αλλά ήταν αναζωογονητικό.
Φ. Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα. Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή.
Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών.
Κ. Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, θα το διαπιστώσεις.
Φ. Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Βελόπουλου

Με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 17.15 ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ευδιάθετος, μπροστά στους δημοσιογράφους, θέλησε να κάνει χιούμορ με αιχμές για τον αντικαπνιστικό νόμο, λέγοντας ότι «η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο» και επισημαίνοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός τού απάντησε πως «οι καταστηματάρχες δεν κάνουν παράπονα γιατί ξέρουν πως ο νόμος ισχύει για όλους» και οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν για να ξεκινήσει η κατ' ιδίαν ενημέρωση.
Ο κύκλος των σημερινών συναντήσεων θα κλείσει με την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό του επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του κ. Βελόπουλου.

Η ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Η ενημέρωση των αρχηγών, που γίνεται στο κτήριο της Βουλής, εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Είχε προηγηθεί, προσθέτουν, ενημέρωση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, στο μενού των συναντήσεων αναμένεται να περιλαμβάνεται και η προεδρική εκλογή καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα βολιδοσκοπήσουν και τις προθέσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με το όνομα που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφασή του και μένει να δούμε την χρονική στιγμή που θα επιλέξει να τη δημοσιοποιήσει.
Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, οι βασικές πρόνοιες του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί και προβλέπουν σύστημα με κλιμακωτό μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος και κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τους αρχηγούς των κομμάτων.
Έχουν εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 ενώ φαίνεται ότι η σύμπλευση με το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι εύκολη.
Σύμφωνα με την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, αν τελικώς, ισχύσουν όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο κόμμα θα αρχίσει να παίρνει μπόνους 15 εδρών εφόσον υπερβαίνει το 25%, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει 28% ή 30%. Με την υπέρβαση του ποσοστού 25% (ή 28% ή 30%), το κόμμα που πλειοψηφεί θα δικαιούται μπόνους δύο εδρών για κάθε επιπλέον 1%. Το συνολικό μπόνους θα φτάνει τις 50 έδρες όταν το πρώτο κόμμα φτάνει στο 40%, κάτι που, όπως συμβαίνει και με το νόμο που εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές, θα δίνει αυτοδυναμία περίπου 158 βουλευτών.
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί υψηλό το ανώτατο ύψος του μπόνους των 50 εδρών και αντιπροτείνει να περιοριστεί στις 40 έδρες, που προέβλεπε ο νόμος που είχε ψηφίσει ο Κώστας Σκανδαλίδης και τον άλλαξε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το αν θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές με τη ΝΔ ενδεχομένως, θα φανεί σήμερα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός πάντως, έστειλε μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο και μόνο με τις 158 ψήφους της ΝΔ, προκειμένου να μην κάνει υποχωρήσεις όπως με το νόμο για την ψήφο των Αποδήμων για να βρεθεί η πλειοψηφία των 200 «ναι» που δίχως αυτή δεν περνούσε.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης