Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Προς κατάργηση οι περιβαλλοντικές μελέτες πριν από την κατασκευή μεγάλων έργων

ΗΠΑ: Προς κατάργηση οι περιβαλλοντικές μελέτες  πριν από την κατασκευή μεγάλων έργων

Αυτή δεν είναι παρά η αρχή, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας αποφασισμένος να συγκρουστεί με τον εφιάλτη των κρατικών παρεμβάσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump παρουσίασε σήμερα μια μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να περιοριστούν ή και να καταργηθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες πριν από την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών –από αυτοκινητόδρομους μέχρι πετρελαιαγωγούς– στο πλαίσιο της πολιτικής κατάργησης των ρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2017.

Για τα έργα για τα οποία θα συνεχίσει να απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση που κατά πάσα πιθανότητα να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. «Αυτή δεν είναι παρά η αρχή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας αποφασισμένος να συγκρουστεί με «τον εφιάλτη των κρατικών παρεμβάσεων».

Με βάση έναν νόμο που επικυρώθηκε το 1970 από τον τότε πρόεδρο Richard Nixon, τον Νόμο περί Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (NEPA), για κάθε μεγάλο έργο θα πρέπει προηγουμένως να εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή. Την εποχή εκείνη το Κογκρέσο ήθελε να ενθαρρύνει «μια παραγωγική και ευχάριστη αρμονία μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του».

Οι μελέτες αυτές ωστόσο παίρνουν χρόνια και για αυτό διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό τόσο οι εταιρείες όσο και ο πρόεδρος Trump. Για παράδειγμα, λόγω μιας τέτοιας μελέτης καθυστέρησε για χρόνια η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Keystone XL επί προεδρίας Barack Obama. Ο πρώην πρόεδρος τελικά απέρριψε το σχέδιο κατασκευής, αλλά ο Trumpέδωσε την άδεια να συνεχιστούν οι εργασίες.

Ο πρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, αλλά μπορεί να τροποποιήσει τους κανόνες εφαρμογής του. Με βάση την πρόταση αυτή, δεν θα απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες για έργα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα (ή στα οποία η κρατική χρηματοδότηση είναι πολύ μικρή), όπως συμβαίνει για πολλούς πετρελαιαγωγούς.

Επιπλέον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα πρέπει να ολοκληρώνουν τις αναλύσεις τους μέσα σε δύο χρόνια, αντί για 4,5, που είναι σήμερα ο μέσος όρος, όπως είπε η Mary Neumar, η πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Ποιότητας στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τη Neumar, για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων οι μελέτες παίρνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Κάποιες από αυτές χρειάστηκαν μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν. «Σήμερα, μπορεί να χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια απλώς για να εγκριθεί η κατασκευή ενός απλού δρόμου», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οικολογικές οργανώσεις θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να μην εφαρμοστεί αυτή η πρόταση. «Έχουμε δημοκρατία, όχι δικτατορία. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπλοκάρουμε αυτήν την επικίνδυνη απόφαση και να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά η Gina McCarthy, η πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) επί προεδρίας Obama και νυν πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων (NRDC).

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης