Ενέργεια

Η Γερμανία κατεβάζει σήμερα 31/12 τους διακόπτες στην πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Philippsburg 2

Η Γερμανία κατεβάζει σήμερα 31/12 τους διακόπτες στην πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Philippsburg 2
Τα τελευταία έξι θα κλείσουν τα επόμενα δύο χρόνια
Η Γερμανία θα κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της απόσυρσης της από την πυρηνική ενέργεια, όταν η EnBW «τραβήξει την πρίζα» στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Philippsburg 2 σήμερα 31/12/2019 παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς πρόκειται να κλείσει τις μισές μονάδες στα επόμενα δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τους 17 αντιδραστήρες που λειτουργούσαν την χρονιά της πυρηνικής καταστροφής της Ιαπωνίας στη Fukushima το 2011, όταν ένα τσουνάμι πλημμύρισε την παράκτια εγκατάσταση και χτύπησε τις εφεδρικές γεννήτριες.
Η Fukushima, η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ στη σοβιετική εποχή της Ουκρανίας το 1986, οδήγησε στην απομάκρυνση 154.000 ανθρώπων από τις γύρω περιοχές που είχαν μολυνθεί από ακτινοβολία.
"Κάθε πυρηνικός σταθμός που είναι απενεργοποιημένος αποτελεί επιτυχία για τη δεκαετή μάχη για την καταπολέμηση της επικίνδυνης ατομικής ενέργειας", δήλωσε ο Olaf Brandt, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND).
Η περιφερειακή εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής EnBW ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Philippsburg 2, που βρίσκεται κοντά στην νοτιοδυτική πόλη της Καρλσρούης, θα αποκοπεί από το δίκτυο στις 19:00 (18:00 GMT).
Ο τερματισμός λειτουργίας θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες για να ολοκληρωθεί. Το 2020 οι δύο πύργοι ψύξης του Philippsburg 2 θα κλείσουν, ξεκινώντας από εργασίες κατεδάφισης που θα διαρκέσουν 10 έως 15 χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Το γειτονικό Philippsburg 1, που έχει τεθεί εκτός σύνδεσης το 2011, έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί.
Το συνολικό κόστος εκτιμάται από την EnBW στα 7,5 δισ. Ευρώ και θα καλύπτεται από τα αποθεματικά που δημιουργούνται από την επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Οι επικριτές της ενεργειακής στρατηγικής της Γερμανίας λένε ότι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας αφήνει να εξαρτάται υπερβολικά από πυρηνική ή άνθρακα που εισάγεται από τις γειτονικές χώρες για να καλύψει τις ελλείψεις στην φιλική προς το περιβάλλον αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η βιομηχανική ένωση BDEW εκτιμά ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιπροσώπευαν περίπου το 12% της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, από 30% το 2000. Την ίδια περίοδο το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε στο 40%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης